ajutor de inmormantare membru familie salariat
ajutor de inmormantare membru familie salariat
Buna ziua. Am o microintreprindere cu un salariat (administratorul societatii) avand salariul minim pe economie. Acestuia i-a decedat mama. Din cate inteleg, Codul Fiscal nu limiteaza valoarea ajutorului de inmormantare. Deductibilitatea este de 5%, dar fiind micro nu are importanta, corect? Cu toate acestea, daca firma acorda un ajutor foarte mare, gen 20 000 lei, va plati dividende cu 1000 lei mai putin. Oare statul nu isi da seama de acest lucru? Deductibilitatea se refera doar la platitorii de impozit pe profit? Multumesc.
Re: ajutor de inmormantare membru familie salariat
Ajutor de deces poate fi acordat doar conform legii. Textul codului fiscal este clar: "ajutorul de deces acordat potrivit legislației privind sistemul public de pensii și alte drepturi de asigurări sociale"
Orice sumă acordată peste ceea ce prevede legea și în alte condiții decât cele prevăzute de lege, sunt venituri asimilate salariilor și se tratează ca atare.
Orice sumă acordată peste ceea ce prevede legea și în alte condiții decât cele prevăzute de lege, sunt venituri asimilate salariilor și se tratează ca atare.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
Este vorba de ajutor de inmormantare, nu de deces. Intra in categoria cheltuielilor sociale, sunt considerate beneficii neimpozabile de catre Codul fiscal.
"Următoarele cheltuieli au deductibilitate limitată:
a) cheltuielile de protocol în limita unei cote de 2%
b) cheltuielile sociale, în limita unei cote de până la 5%, aplicată asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Codului muncii. Intră sub incidenţa acestei limite următoarele:
1. ajutoarele de înmormântare, ajutoarele pentru bolile grave şi incurabile, ajutoarele pentru naştere, ajutoarele pentru proteze, ajutoarele pentru pierderi produse în gospodăriile proprii, ajutorarea copiilor din şcoli şi centre de plasament;
2. cheltuielile reprezentând: cadouri în bani sau în natură, inclusiv tichete cadou oferite salariaţilor şi copiilor minori ai acestora, servicii de sănătate acordate în cazul bolilor profesionale şi al accidentelor de muncă până la internarea într-o unitate sanitară, tichete culturale şi tichete de creşă acordate de angajator în conformitate cu legislaţia în vigoare, contravaloarea serviciilor turistice şi/sau de tratament, inclusiv transportul, acordate de angajator pentru salariaţii proprii şi membrii lor de familie, precum şi contribuţia la fondurile de intervenţie ale asociaţiilor profesionale ale minerilor;
(modificare introdusă LEGEA nr. 30 din 10 ianuarie 2019, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 44 din 17 ianuarie 2019)
"Următoarele cheltuieli au deductibilitate limitată:
a) cheltuielile de protocol în limita unei cote de 2%
b) cheltuielile sociale, în limita unei cote de până la 5%, aplicată asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Codului muncii. Intră sub incidenţa acestei limite următoarele:
1. ajutoarele de înmormântare, ajutoarele pentru bolile grave şi incurabile, ajutoarele pentru naştere, ajutoarele pentru proteze, ajutoarele pentru pierderi produse în gospodăriile proprii, ajutorarea copiilor din şcoli şi centre de plasament;
2. cheltuielile reprezentând: cadouri în bani sau în natură, inclusiv tichete cadou oferite salariaţilor şi copiilor minori ai acestora, servicii de sănătate acordate în cazul bolilor profesionale şi al accidentelor de muncă până la internarea într-o unitate sanitară, tichete culturale şi tichete de creşă acordate de angajator în conformitate cu legislaţia în vigoare, contravaloarea serviciilor turistice şi/sau de tratament, inclusiv transportul, acordate de angajator pentru salariaţii proprii şi membrii lor de familie, precum şi contribuţia la fondurile de intervenţie ale asociaţiilor profesionale ale minerilor;
(modificare introdusă LEGEA nr. 30 din 10 ianuarie 2019, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 44 din 17 ianuarie 2019)
Pentru acelea trebuie să existe clauze speciale în contractele individuale de muncă pentru a fi considerate venituri neimpozabile pentru că normele de aplicare a codului fiscal stipulează explicit cim pentru ele.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.