ANGAJAT IN CM, MODIFIC SAU NU SALARIUL MINIM

cortesi

ANGAJAT IN CM, MODIFIC SAU NU SALARIUL MINIM

#1 Mesaj de cortesi »

Buna ziua!
Firma cu profil constructii avem o angajata in conc medical de la 1.11.2021, salariu brut 3950 lei. La 1 ian 2023 nu am actualizat salariul minim in constructii 4000 lei intrucat ctr se considera "suspendat" si nu avem voie sa il modificam (conform raspuns ITM). Prin urmare in stat CAS a devenit 25% si salariul este impozitat. Cum pot remedia?

pomparaus

Re: ANGAJAT IN CM, MODIFIC SAU NU SALARIUL MINIM

#2 Mesaj de pomparaus »

Ea e in concediu medical nu are contractul suspendat - este activa, chiar daca e in concediu medical : trebuia sa ii majorezi salariul cu 01.01.2023.
La salariatii care sunt in CM, tu ii operezi in REVISAL ca suspendati?

cortesi

#3 Mesaj de cortesi »

Nu ii operez in Revisal, dar in art 49 din Codul Muncii si in raspunsul scris de la ITM spune ca "asa se considera" si ca nu am voie sa ii modific contractul.
Desi, tot in Codul Muncii, art 164 spune ca "angajatorul este obligat sa garanteze in plata un salariu brut lunar cel putin egal cu salariul de baza minim brut pe tara".

pomparaus

#4 Mesaj de pomparaus »

Art.49 se refera la suspendarea CIM-ului nu la CM.

cortesi

#5 Mesaj de cortesi »

Art. 49 se refera la suspendarea CIM-ului, bineinteles. Spuneam ca, faptul ca angajata este in concediu medical, este tot o "suspendare" a CIM-ului, chiar daca nu se transmite in Revisal (acelasi raspuns l-am primit si de la ITM). Este adevarat si ca art 164 spune ca "angajatorul este obligat sa garanteze in plata un salariu brut lunar cel putin egal cu salariul de baza minim brut pe tara", dar cei de la ITM au dat scris in adresa sa nu modific ctr. Problema mea este ca acest salariu devine impozabil si CAS se modifica la 25 % datorita faptului ca este sub 4000 lei si nu stiu cum pot rezolva.

pomparaus

#6 Mesaj de pomparaus »

Daca avem salariati incadrati cu salariul minim iar acesti salariati se afla in concediu medical, avand in vedere ca vorbim de o majorare a salariului prin efectul legii, dar si de obligatia angajatorului de a garanta in plata un salariu brut lunar cel putin egal cu salariul de baza minim brut pe tara, angajatorul trebuie sa ia masurile necesare pentru a respecta prevederile legale. Majorarea salariului se face de la data prevazuta de actul normativ sau se poate face si cu data reluarii activitatii, avand in vedere ca venitul salariatului care este in concediu medical nu este afectat, el beneficiind de o indemnizatie calculata tinand cont de veniturile realizate in ultime 6 luni anterioare lunii in care a intervenit incapacitatea temporara de munca.
Deci raspunsul meu final : majorareza-i salariul minim incepand cu 01.01.2023.

Scrie răspuns