Inadvertenta intre Raportul Administratorului si Hot.AGA
Inadvertenta intre Raportul Administratorului si Hot.AGA
Am si eu va rog nevoie de parerea voastra vis-a-vis de urmatorul caz : firma cu 1 administrator si 2 asociati cu parti sociale egale:
In Raportul Administratorului incheiat la 31.12.2022 - administratorul scrie ca venitul net de ....lei se repartizeaza la dividende, iar in Hotararea AGA din 01.02.2023 cei 2 asociati specifica ca profitul net ramane nerepartizat si va fi repartizat la o data ulterioara.
Am sesizat acum, dupa ce am depus bilantul in 03.02.2023.
De care dintre cele doua documente tin eu contabil seama (ca e clar ca nu bilantul e gresit, ci am diferenta intre 2 documente in zip-ul atasat) :
1) repartizez profitul la dividende la 01.01.2023 in baza Raportului Administratorului,
sau
2) profitul net ramane nerepartizat conform Hotararii AGA a celor 2 asociati ?!
Eu asi merge pe varianta a 2-a unde asociatii decid cum se repartizeaza profitul, dar la un control Anaf (dpdv dividende) daca le dau prin casa (asa s-a lucrat pana acum) in baza mai multor PV AGA, pot sa interpreteze ca am incalcat L70/2015 si am fractionat suma de .... lei profit net ce trebuia inregistrat la dividende, daca ar tine cont de raportul Administratorului de la 31.12.2022?!!
Multumesc anticipat!
In Raportul Administratorului incheiat la 31.12.2022 - administratorul scrie ca venitul net de ....lei se repartizeaza la dividende, iar in Hotararea AGA din 01.02.2023 cei 2 asociati specifica ca profitul net ramane nerepartizat si va fi repartizat la o data ulterioara.
Am sesizat acum, dupa ce am depus bilantul in 03.02.2023.
De care dintre cele doua documente tin eu contabil seama (ca e clar ca nu bilantul e gresit, ci am diferenta intre 2 documente in zip-ul atasat) :
1) repartizez profitul la dividende la 01.01.2023 in baza Raportului Administratorului,
sau
2) profitul net ramane nerepartizat conform Hotararii AGA a celor 2 asociati ?!
Eu asi merge pe varianta a 2-a unde asociatii decid cum se repartizeaza profitul, dar la un control Anaf (dpdv dividende) daca le dau prin casa (asa s-a lucrat pana acum) in baza mai multor PV AGA, pot sa interpreteze ca am incalcat L70/2015 si am fractionat suma de .... lei profit net ce trebuia inregistrat la dividende, daca ar tine cont de raportul Administratorului de la 31.12.2022?!!
Multumesc anticipat!
-
gheorghei642
Re: Inadvertenta intre Raportul Administratorului si Hot.AGA
1. Raportul administratorului contine doar propunerea de distribuire a profitului net ( este un document anterior convocarii si respectiv datei tinerii AGEA);
2. Documentul ce reflecta repartizarea profitului net aferent exercitiului 2022 este Hotararea asociatilor luata urmare desfasurarea Adunarii generale extraordinare a asociatilor avand ca ordine de zi: Discutarea si aprobarea situatiei financiare anuale.
Asadar, ambele rapoarte sunt corecte.
2. Documentul ce reflecta repartizarea profitului net aferent exercitiului 2022 este Hotararea asociatilor luata urmare desfasurarea Adunarii generale extraordinare a asociatilor avand ca ordine de zi: Discutarea si aprobarea situatiei financiare anuale.
Asadar, ambele rapoarte sunt corecte.
Multumesc @gheorghei642
Sunt corecte, dar de care tin seama?
Pot sa repartizez dividendele in baza Hot.AGA la date diferite cand le dau prin casa?
Sunt corecte, dar de care tin seama?
Pot sa repartizez dividendele in baza Hot.AGA la date diferite cand le dau prin casa?
-
gheorghei642
Tin cont de Hotararea AGEA de la data aprobarii situatiei financiare anuale, doar ca destinatie. Aceasta, in opinia mea, trebuia sa contina si o mentiune: Avand in vedere contextul actual, plata/platile dividendelor se va/vor face in functie de posibilitatile financiare ale entitatii, dupa plata drepturilor salariale, obligatiilor bugetare, furnizorilor/tertilor, creditorilor, etc., in baza hotararilor adunarilor generale extraordinare ulterioare datei de referinta: - zz/ll/2023 dar nu mai târziu de şase luni de la data aprobării situaţiilor financiare anuale aferente exerciţiului 2022, de regula, prin instrumente de plata fara numerar.
Nota: Acum cand, practic, aproape fiecare persoana fizica detine un card, as selecta plata dividendelor nete prin transfer bancar.
Nota: Acum cand, practic, aproape fiecare persoana fizica detine un card, as selecta plata dividendelor nete prin transfer bancar.
De ce raspunsurile tale sunt atat de lungi si complexe? Nu vad conditionarea platii dividendelor prin casa functie de neplata furnizorilor, sau mai stiu eu ce plati neefectuate sunt la acea data. Doar nu o sa fac plata 401=1171, ca acolo am banii pt.dividende!
Acesti asociati sunt frati si scot banii prin ATM-uri 2000/2500/3000 lei cand vor ei, eu primesc actele in urmatoarea luna cu extrasele de banca aferente acelei luni in care au avut loc asemenea tranzactii : deci ma pun in fata faptului implinit si in acest caz operez acele tranzactii ca viramente interne din banca in casa si creste soldul casei (ar fi bine daca la retragere de la ATM s-ar putea scrie undeva "dividende", dar stim cu totii ca sunt niste bonulete mici cu suma retrasa si atat, astfel ca solutia de a nu ramane casa incarcata este de a plati dividende prin casa.
Inca odata iti multumesc, dar te rog explica-mi ce inseamna "Tin cont de Hotararea AGEA de la data aprobarii situatiei financiare anuale, doar ca destinatie"?
Las, sau nu las profitul net nerepartizat in 1171 conform Hot.AGA?! Raspunde-mi te rog cu da sau nu.
Acesti asociati sunt frati si scot banii prin ATM-uri 2000/2500/3000 lei cand vor ei, eu primesc actele in urmatoarea luna cu extrasele de banca aferente acelei luni in care au avut loc asemenea tranzactii : deci ma pun in fata faptului implinit si in acest caz operez acele tranzactii ca viramente interne din banca in casa si creste soldul casei (ar fi bine daca la retragere de la ATM s-ar putea scrie undeva "dividende", dar stim cu totii ca sunt niste bonulete mici cu suma retrasa si atat, astfel ca solutia de a nu ramane casa incarcata este de a plati dividende prin casa.
Inca odata iti multumesc, dar te rog explica-mi ce inseamna "Tin cont de Hotararea AGEA de la data aprobarii situatiei financiare anuale, doar ca destinatie"?
Las, sau nu las profitul net nerepartizat in 1171 conform Hot.AGA?! Raspunde-mi te rog cu da sau nu.
O parere: Administratorul raporteaza si propune, dar decizia este luata de asociati prin AGA. Raspunsul vine implicit: varianta 2.
Multumesc @ganeam951: asa am zis si eu varianta 2, dar vroiam sa mai aud si alte pareri.
-
gheorghei642
La 01.01.2023 se face inregistrarea 121=1171 cu suma reprez.sold cred. cont 121 la 31.12.2022, urmand ca in anul 2023, prin hotarare/hotarari succesive, sa se distribuie/plateasca dividende dar nu mai tarziu de 6 luni de la aprobarea SFA_2022.
Referitor la sume extrase in numerar, de care asociati, din conturile curente ale entitatii, iar le puteti inregistra in cont 461 analitic distinct.
Debitarea casei, se face:
- cand are loc retragere numerar intrat, fizic, in casieria unitatii, impreuna cu formularul (chitanta) retragere numerar;
- cand au loc extrageri iar numerarul este predat la casa impreuna cu documentul emis de ATM.
Referitor la sume extrase in numerar, de care asociati, din conturile curente ale entitatii, iar le puteti inregistra in cont 461 analitic distinct.
Debitarea casei, se face:
- cand are loc retragere numerar intrat, fizic, in casieria unitatii, impreuna cu formularul (chitanta) retragere numerar;
- cand au loc extrageri iar numerarul este predat la casa impreuna cu documentul emis de ATM.
Buna dimineata si merci @gheorghei642 : asa am procedat : referitor la extrageri, da, am acele bonuri emise de ATM, dar nu si banii.