Stornare avans EUR si factura finala EUR LIC

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
nasteaf

Stornare avans EUR si factura finala EUR LIC

#1 Mesaj de nasteaf »

Iar am nevoie de ajutor.
Nu stiu cum sa introduc in SAGA factura finala de livrare intracomunitara cu stornare avans incasat, respectiv partea de lei.
Am urmatoarea situatie:
Am facturat si incasat un avans in EUR de la un client din UE de 2250 eur la un curs de 4,4488 lei in 22.07.2014.
In data de 01.09.2014 am livrat la acelasi client produse finite de 5670 eur.Trebuie stornat avansul de 2250 eur pe aceeasi factura.
Cursul BNR valabil pt.01.09.2014 = 4,4126 lei.
La 31.07.2014 si 31.08.2014 prin programul SAGA am reevaluat avansul la cursul de la sfarsitul lunii respective.
Am contract cu clientul si decontarea se face la cursul BNR.
Cum procedez pt.evaluarea in lei a acestei situatii???
Am citit si art.139.1 si 134.2 din Codul Fiscal, dar nu ma descurc.
Multumesc.

paturcai

Re: Stornare avans EUR si factura finala EUR LIC

#2 Mesaj de paturcai »

Nu puteti sa stornati avansul pe aceeasi factura din doua motive:
1. Avansul a fost facturat la un curs, încasarea s-a facut la un alt curs, iar intre timp ati reevaluat (pana la incasare) la un alt curs
2. Ca sa iesiti din impas faceti 2 facturi:
a. prima stornarea avansului cu suma in EUR asa cum rezulta ea din reevaluare si nu o validati
b. emiteti o noua factura, o validati.
c. Mergeti la pasul "a" si reglati stornarea, validati.

Nu exista o alta metoda.
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

nasteaf

#3 Mesaj de nasteaf »

MUltumesc f.mult pt.raspunsul prompt.
Asa am facut si s-a rezolvat.

paturcai

#4 Mesaj de paturcai »

:)
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

mocanud66

#5 Mesaj de mocanud66 »

am 10 avansuri incasate de la un client in euro, in perioade diferite si cursuri diferite, acum la vanzarea propriu zisa a imobilului trebuie sa fac factura storno de avans, nu ar fi posibil sa se faca una singura , iar in pagina 2 , insirate toate avansurile incasate la cursurile respective? astfel sa nu fii nevoit sa faci 10 facturi storno la cate avansuri au fost incasate, corect?

gheorghei642

#6 Mesaj de gheorghei642 »

In factura actuala de vanzare adaugi in partea de jos a ecranului - detalii atatea linii cate facturi de avans ati emis. Adaugarea liniilor noi se face: Tip = Nedefinit; Denumire articol/servicii+ Storno factura nr.... din _____; la U/M = Eur; la TVA= Cota de TVA practicata la emiterea facturii de avans; Cantitate: inscrieti cati EUR cu semnul minus; Pret unitar: inscrieti cursul facturat,restul coloanelor se completeaza automat. In col.Cont = treceti cont 419.x ( unde x= analitic);

mocanud66

#7 Mesaj de mocanud66 »

gheorghei642 scrie: Mar Iun 27, 2023 5:20 pm In factura actuala de vanzare adaugi in partea de jos a ecranului - detalii atatea linii cate facturi de avans ati emis. Adaugarea liniilor noi se face: Tip = Nedefinit; Denumire articol/servicii+ Storno factura nr.... din _____; la U/M = Eur; la TVA= Cota de TVA practicata la emiterea facturii de avans; Cantitate: inscrieti cati EUR cu semnul minus; Pret unitar: inscrieti cursul facturat,restul coloanelor se completeaza automat. In col.Cont = treceti cont 419.x ( unde x= analitic);
Multumesc

Scrie răspuns