Pilon 2 pentru salariat
Pilon 2 pentru salariat
Am un salariat care doreste sa i se retina din contribuitie CAS pentru pilon 2 pentru pensie.
Unde se opereaza in Saga?
Nu lucreaza nici in constructii, nici in I.T.
Unde se opereaza in Saga?
Nu lucreaza nici in constructii, nici in I.T.
Re: Pilon 2 pentru salariat
Așa ceva...
Nu cumva vorbim despre pilon 3?
La pilon 2 sumele se virează automat de către stat la fondul la care este înscris salariatul. Nu le reține niciun angajator de nicăieri. La cei la care se aplică facilități, salariații optează să li se rețină cota integrală de CAS pentru ca suma ce ar trebui să meargă pentru ei la pilon 2 să fie virată la stat.
La pilon 2 sumele se virează automat de către stat la fondul la care este înscris salariatul. Nu le reține niciun angajator de nicăieri. La cei la care se aplică facilități, salariații optează să li se rețină cota integrală de CAS pentru ca suma ce ar trebui să meargă pentru ei la pilon 2 să fie virată la stat.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
Buna ziua!
pt sectorul constructii cota de 21,25% retinuta din ian 2024 devine 20,25%
intrebare: pt 1% unde bifez in saga sa se retina pentru fiecare angajat cas ?Acum fara bifa se vireaza la stat 20,25% si dif de 1% ramane in venitul net
Multumesc frumos!
pt sectorul constructii cota de 21,25% retinuta din ian 2024 devine 20,25%
intrebare: pt 1% unde bifez in saga sa se retina pentru fiecare angajat cas ?Acum fara bifa se vireaza la stat 20,25% si dif de 1% ramane in venitul net
Multumesc frumos!
Nu aveți ce să rețineți. Nu înțelegeți cum e cu acel procent.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
Cristi, daca un salariat nu s-a inscris la nici-un fond - alege statul un fond anume si ii vireaza contributia aferenta acolo? Cum afla salariatul unde are pilonul 2?tomac scrie: ↑Mie Ian 17, 2024 11:43 am Așa ceva...
Nefiind inscris, ce urmari/consecinte sunt? Ce trebuie sa faca acel salariat?
-
costanc757
Si pe mine ma intereseaza subiectul. Urmaresc ...
Dacă un salariat este sub 35 de ani și nu își alege în termen de 4 luni un fond de pensii administrat privat (Pilon II), Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) îl repartizează aleatoriu la unul dintre fondurile existente.
Dacă are între 35 și 45 de ani, aderarea este opțională (trebuie să semneze un act de aderare). Dacă nu a semnat nimic, atunci contribuțiile rămân doar la Pilonul I (sistemul public).
Dacă are peste 45 de ani, nu mai poate adera la Pilon II.
https://data.asfromania.ro/scr//petitiiFP aici verifici la ce fond esti inscris daca esti la Pilonil II.
Dacă are între 35 și 45 de ani, aderarea este opțională (trebuie să semneze un act de aderare). Dacă nu a semnat nimic, atunci contribuțiile rămân doar la Pilonul I (sistemul public).
Dacă are peste 45 de ani, nu mai poate adera la Pilon II.
https://data.asfromania.ro/scr//petitiiFP aici verifici la ce fond esti inscris daca esti la Pilonil II.
„Nu inteligența ne face mari, ci bunătatea inimii. Nu contează cât de mult știi, ci cât de mult bine faci.”
Ok, repartizeaza aleatoriu, dar salariatul cum afla la ce fond e repartizat?
Am un salariat sub 35 ani care nu a primit niciodata de la nici-o banca instiintare anuala cu ce sold are constituit ca pensie pilon II.
Am un salariat sub 35 ani care nu a primit niciodata de la nici-o banca instiintare anuala cu ce sold are constituit ca pensie pilon II.
-
costanc757
Multumesc, herganiec
ti-am scris in ultima fraza.. unde se poate verifica.
„Nu inteligența ne face mari, ci bunătatea inimii. Nu contează cât de mult știi, ci cât de mult bine faci.”
Aici poate verifica oricine la ce fond este:
https://apapr.ro/pensia-ta-online-verifica/
https://apapr.ro/pensia-ta-online-verifica/
Multumesc tuturor.