declaratii cod special tva

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
vasiloiu

declaratii cod special tva

#1 Mesaj de vasiloiu »

Srl neplatitoare de tva, cu cod special tva prin optiune, achizitie marfa din UE sub valoarea de 34000 lei, in baza codului special.
Ce obligatii declarative are:
1 Depune declaratiile 301 si 390 si plateste tva
2 Nu depune declaratii si nu plateste tva datorita faptului ca achizitiile sunt de 15000 lei
Va multumesc .

balazse

Re: declaratii cod special tva

#2 Mesaj de balazse »

Acel plafon de 34.000 lei, este in cazul in care nu ai cod special pentru achizitii intracomunitare.
O data ce ai solicitat, de acolo depui D.301, D.390 si platesti TVA. Ma gandesc ca la achizitie s-a utilizat codul special.

vasiloiu

#3 Mesaj de vasiloiu »

Asa am gandit si eu, doar ca am mai intrebat incoace si incolo si unii imi spun ca platesti Tva dupa ce faci in cursul anului pragul acela de 34000 lei.
Daca e asa (???) ma gandesc ca pana la acel prag depui totusi 301 si 390, dar nu pe taxare inversa ci pe neimpozabili.
Nu stiu cum e corect
Multumesc

pomparaus

#4 Mesaj de pomparaus »

Fa ce zice @balazse, ca zice bine : din moment ce ai solicitat cod special TVA, toate achizitiile AIC le faci pe acel cod si platesti TVA-ul aferent lor, depunand acele declaratii.

ulicizaham

#5 Mesaj de ulicizaham »

pomparaus scrie: Joi Iun 27, 2024 11:00 am Fa ce zice @balazse, ca zice bine : din moment ce ai solicitat cod special TVA, toate achizitiile AIC le faci pe acel cod si platesti TVA-ul aferent lor, depunand acele declaratii.
Permit o mica complectare la cele de mai sus:

D301 si D390 le depui in luna urmatoare achizitiilor efectuate (adica in luna iulie pentru luna iunie) cu termen de 25 ale lunii, atat declaratiile cat si plata tva-ului aferent.
In situatia in care intr-o luna nu ai achizitii, nu trebuie depuse declaratiile.

pomparaus

#6 Mesaj de pomparaus »

@ulicizaham: cred ca toata lumea stie ca TOATE declaratiile aferente luna curenta se depun in luna urmatoare.

vasiloiu

#7 Mesaj de vasiloiu »

Va multumesc.
Sunt cu totul de acord cu @balazse si @pomparaus, dar nu am reusit sa gasesc in codul fiscal explicit acest lucru.
Acum si patronului i-a intrat ideea asta, ca pana la 34000 lei nu trebuie sa plateasca.
Nu stiu unde sa-i arat scris explicit ca daca nu a platit in UE trebuie sa plateasca In RO.
Daca te-ai inregistrat prin optiune , nu esti scutit pana 34000 lei, asa cum ar dori.

gheorghei642

#8 Mesaj de gheorghei642 »

[art. 308, art. 324 alin. (1) lit. a) şi art. 326 alin. (1) Cod fiscal, pct. 90 alin. (2) norme metodologice - NM]

vasiloiu

#9 Mesaj de vasiloiu »

ART. 268 - Operațiuni impozabile

(1) Din punctul de vedere al taxei sunt operațiuni impozabile în România cele care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:

a) operațiunile care, în sensul art. 270 - 272, constituie sau sunt asimilate cu o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, în sfera taxei, efectuate cu plată; Norme metodologice

b) locul de livrare a bunurilor sau de prestare a serviciilor este considerat a fi în România, în conformitate cu prevederile art. 275 și 278 ;

c) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor este realizată de o persoană impozabilă, astfel cum este definită la art. 269 alin. (1), acționând ca atare;

d) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor să rezulte din una dintre activitățile economice prevăzute la art. 269 alin. (2).

Norme metodologice

(2) Este, de asemenea, operațiune impozabilă și importul de bunuri efectuat în România de orice persoană, dacă locul importului este în România, potrivit art. 277.

(3) Sunt, de asemenea, operațiuni impozabile și următoarele operațiuni efectuate cu plată, pentru care locul este considerat a fi în România, potrivit art. 276 :

a) o achiziție intracomunitară de bunuri, altele decât mijloace de transport noi sau produse accizabile, efectuată de o persoană impozabilă ce acționează ca atare sau de o persoană juridică neimpozabilă, care nu beneficiază de excepția prevăzută la alin. (4), care urmează unei livrări intracomunitare efectuate în afara României de către o persoană impozabilă ce acționează ca atare și care nu este considerată întreprindere mică în statul său membru, și căreia nu i se aplică prevederile art. 275 alin. (1) lit. b) cu privire la livrările de bunuri care fac obiectul unei instalări sau unui montaj sau ale art. 275 alin. (2) cu privire la vânzările la distanță;

b) o achiziție intracomunitară de mijloace de transport noi, efectuată de orice persoană; Norme metodologice

c) o achiziție intracomunitară de produse accizabile, efectuată de o persoană impozabilă, care acționează ca atare, sau de o persoană juridică neimpozabilă. Norme metodologice

(4) Prin excepție de la prevederile alin. (3) lit. a), nu sunt considerate operațiuni impozabile în România achizițiile intracomunitare de bunuri care îndeplinesc următoarele condiții:

a) sunt efectuate de o persoană impozabilă care efectuează numai livrări de bunuri sau prestări de servicii pentru care taxa nu este deductibilă sau de o persoană juridică neimpozabilă; Norme metodologice

b) valoarea totală a acestor achiziții intracomunitare nu depășește pe parcursul anului calendaristic curent sau nu a depășit pe parcursul anului calendaristic anterior plafonul de 10.000 euro, al cărui echivalent în lei este stabilit prin normele metodologice. Norme metodologice

Cum este cu aliniatul 4 pct b ?
Sut confuz...

roncovf

#10 Mesaj de roncovf »

vasiloiu scrie: Mie Iun 26, 2024 8:22 am Srl neplatitoare de tva, cu cod special tva prin optiune, achizitie marfa din UE sub valoarea de 34000 lei, in baza codului special.
Ai facut achizitia in baza codului special, ce crezi tu ca a ramas de clarificat?

pomparaus

#11 Mesaj de pomparaus »

@vasiloiu: daca nu ai fi solicitat cod special de TVA, da, sub 34.000 lei nu ai fi platit TVA, dar cum tu de buna-voie ai solicitat acel cod special AIC, pt.TOT ceea ce cumperi din UE platesti acel TVA. E ca si cum sunt neplatitor de TVA sub plafonul de 300.000 lei, dar eu vreau prin optinune sa fiu platitor de TVA de la infintare firma : dupa tine in acest caz nu ar trebui sa colectez si sa platesc TVA-ul pana nu ating plafonul de 300.000 lei?!

vasiloiu

#12 Mesaj de vasiloiu »

Foarte corect.
Nu înțeleg excepția de la norme de mai sus, sau aia se refera la cazul ca nu aveai cod special.
Mulțumesc pentru răbdare.

pomparaus

#13 Mesaj de pomparaus »

Da, daca nu aveai cod special de TVA, la asta se refera.

maghiara

#14 Mesaj de maghiara »

Buna ziua. Va rog frumos o solutie la urmatoarea situatie. Firma neplatitoare de Tva dar care are cod de Tva intracomunitar a primit o factura in iulie de la un furnizor din tara pe codul de Tva. Cum trebuie procedat in acest caz? Trebuie stornata factura si emisa o noua factura pe codul de neplatitor?cum integistrez factura in iulie? Multumesc mult.

balazse

#15 Mesaj de balazse »

In mod normal nu aveai dreptul sa le oferi acel CIF pentru furnizorul din RO.
Factura se storneaza si se emite una noua pe CIF-ul corect.

Scrie răspuns