factura emisa pe societate si achitata de asigurator
Re: factura emisa pe societate si achitata de asigurator
TVA este deductibil pentru ca factura s-a trimis prin SPV si conteaza doar ce s-a trimis electronic .
https://infotva.manager.ro/articole/studii-de-caz/monografie-contabila-pentru-veniturile-din-despagubirile-auto-21695.html#google_vignette
https://infotva.manager.ro/articole/studii-de-caz/monografie-contabila-pentru-veniturile-din-despagubirile-auto-21695.html#google_vignette
E discutabil dacă este TVA la încasare. Acolo nu ai documentul de plată.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
Documentul de plata este incasarea asigurarii prin nota 461 =7581 .
Cu asta nu sunt de acord. Doar dacă firma de asigurări îți virează ție banii și tu plătești firmei de reparații, dar dacă asiguratorul îi achită firmei de reparații direct nu ai document de plată.
-
marinceanl776
Buna ziua!
In cazul societatilor platitoare de impozit pe profit, acest venit 7581 din despagubiri este impozabil?
Multumesc
In cazul societatilor platitoare de impozit pe profit, acest venit 7581 din despagubiri este impozabil?
Multumesc
Da, e impozabil dar se compenseaza cu cheltuiala cu reparatia pe care ai inregistrat-o de pe factura de la asigurator.
In speta discutata cum procedam daca cheltuiala(628, 611) este deductibila doar 50%(auto cu utilizare mixta) ca ramane diferenta in 7581 impozabila si nu mi se pare normal.
Buna ziua
Suntem un service auto.
Am de emis o factura catre o societate din romania platitoare de TVA, dar plata facturii o va face un asigurator din marea Britanie. Cum emit fatura.
Mi s-a transmis de catre asigurator ca trebuie sa emit factura fara TVA, iar in partea de jos a facturii voi mentiona datele asiguratorului.
Este corect?
Suntem un service auto.
Am de emis o factura catre o societate din romania platitoare de TVA, dar plata facturii o va face un asigurator din marea Britanie. Cum emit fatura.
Mi s-a transmis de catre asigurator ca trebuie sa emit factura fara TVA, iar in partea de jos a facturii voi mentiona datele asiguratorului.
Este corect?
Se emite factura cu TVA dacă beneficiarul este firmă din RO.
Este absolut irelevant cine face plata.
Este absolut irelevant cine face plata.
-
nechitam963
Buna, vă rog sprijin pentru că TVA-ul apare in D300 ca deductibila ( ptr o micro cu TVA la incasare)
1. am inregistrat la intrari factura aferenta dauna platita de asigurator, fara bifa la TVAI astfel
471-401
4426-401
si nu am adaugat 471 in ecranul cheltuieli in avans
2. am validat si efectuat plata prin 7581 ( deci s-a inchis 401)
3. la articole contabile 471-4426 (deci se inchide TVA-ul) și 628-471
Unde greșesc? Mulțumesc.
1. am inregistrat la intrari factura aferenta dauna platita de asigurator, fara bifa la TVAI astfel
471-401
4426-401
Unde greșesc? Mulțumesc.
-
nechitam963
Buna revin la mesajul meu de mai sus, pentru ca articolul 471-4426 de Xlei, care ar trebui sa scoata suma X din D300, nu o face. Este in continuare la rd 24 Achiziţii de bunuri şi servicii taxabile. Sunt bune inregistrarile?
greșeala a fost că ați folosit 4426, deși în cazul daunelor TVA nu este deductibilă de către păgubit. Corect este să înregistrați cheltuiala cu totul (inclusiv TVA) pe contul de cheltuieli.
„Nu inteligența ne face mari, ci bunătatea inimii. Nu contează cât de mult știi, ci cât de mult bine faci.”
-
nechitam963
MMda, inregistraile de mai sus sunt urmare chiar a recomandarilor din acest subiect.nechitam963 scrie: ↑Vin Oct 03, 2025 4:37 pm Buna, vă rog sprijin pentru că TVA-ul apare in D300 ca deductibila ( ptr o micro cu TVA la incasare)
471-401
4426-401
Unde greșesc? Mulțumesc.
Am rezolvat, simplu așa: 611-401 suma inclusiv TVA, si plata 401-7581. Acum D300 este ok.
O parere la intrebarea de mai sus? Nu de alta dar sumele sunt considerabile si ma cert cu patronul ca "l-am scos pe profit" fara vina lui.