Buna ziua!
Administratorul unei societate care are ca si ocupatie principala comertul cu autoturisme doreste sa foloseasca un autoturism din stoc in scopul firmei, dar si in scop personal. Se poate inmatricula un autoturism care este inregistrat in contabilitate ca marfa si folosit si in scopuri personale sau trebuie sa se faca trecerea catre mijloc de transport si sa se inregistreze amortizari? In unele cazuri autoturismul se poate vinde la putin timp dupa ce a fost inmatriculat. Daca firma este platitoare de impozit pe profit, cum s-ar calcula impozitul in cazul al doilea, cand se inregistraza amortizari?
Va multumesc!
Auto firma comert cu autoturisme
Re: Auto firma comert cu autoturisme
Da, se poate. Dar în acest caz, utilizarea în scop personal ar duce la probleme pentru că s-ar limita dreptul de deducere la 50%.
Se poate lăsa și ca marfă, pentru că la o adică poate fi utilizat pentru drive test și nu se poate utiliza pe drumuri publice neînmatriculat.
Se poate trece la imobilizări din marfă și vânzarea ar însemna vânzare de imobilizare, dar și aici e o problemă la amortizare care este limitată ca deductibilitate la maxim 1500 lei lunar. La vânzare, dacă este imobilizare, nu este niciun impact. Se vinde, venitul din vânzare e recunoscut ca atare, iar cheltuiala cu valoarea rămasă neamortizată este deductibilă fiscal.
Se poate lăsa și ca marfă, pentru că la o adică poate fi utilizat pentru drive test și nu se poate utiliza pe drumuri publice neînmatriculat.
Se poate trece la imobilizări din marfă și vânzarea ar însemna vânzare de imobilizare, dar și aici e o problemă la amortizare care este limitată ca deductibilitate la maxim 1500 lei lunar. La vânzare, dacă este imobilizare, nu este niciun impact. Se vinde, venitul din vânzare e recunoscut ca atare, iar cheltuiala cu valoarea rămasă neamortizată este deductibilă fiscal.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
Multumesc pentru raspuns!
Deducerea in proportie de 50% nu este o problema. Voiam sa ma asigur ca este legala aceasta situatie in care autoturismul este inmatriculat ca si marfa deoarece in momentul de fata amortizarea acestuia nu ar aduce niciun beneficiu societatii, ma gandesc ca impozitul de profit datorat va creste in functie de numarul de luni in care s-au efectuat deduceri.
Deducerea in proportie de 50% nu este o problema. Voiam sa ma asigur ca este legala aceasta situatie in care autoturismul este inmatriculat ca si marfa deoarece in momentul de fata amortizarea acestuia nu ar aduce niciun beneficiu societatii, ma gandesc ca impozitul de profit datorat va creste in functie de numarul de luni in care s-au efectuat deduceri.
Este legală. Și dacă este marfă nu se aplică nici limitarea de 50%. Este una din excepții.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.