Inregistrare pensie NN pilon III

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
sorina87

Inregistrare pensie NN pilon III

#1 Mesaj de sorina87 »

Buna ziua,
In luna august atat firma cat si angajatul au incheiat un contract la NN pt pilonul III pensie.
Angajatorul a platit 395 lei, iar angajatul alti 395 lei pt deducerea impozitului de 10% (aceste sume au fost calculate de consultantul NN pe baza salariului minim al angajatului).
Daca ma puteti ajuta va rog cu inregistrarea acestor plati in saga.

Pentru partea platita de anagajat:
La ecranul angajati trebuie sa aleg eu neimpozitat alte situatii?
Iar in statul de salarii, pe tab ul Retineri - pensie facultativa - la procent nu stiu ce sa trec - aplicat la salariul de baza - suma fixa lunara 395 lei - retinut din baza impozabila - cont 427 - suma retinuta totala am lasat zero.

Pt partea platita de angajator cum inregistrez?

Mentionez ca nu se vor depasi cei 400 euro neimpozabili pana la sf anului.

Multumesc frumos!

sorina87

Re: Inregistrare pensie NN pilon III

#2 Mesaj de sorina87 »

Va rog un raspuns? Maine trebuie sa trimit 112 :(

ovidiuo

#3 Mesaj de ovidiuo »

In ecranul "retineri" la salariatul respectiv trebuie sa adaugi:
- 3 randuri cand participa si angajatorul, sau
- 2 randuri pentru pensie facultativa suportata de angajat

Cand participa angajatorul, se adauga primul rand:
1) - selectezi "pensie facultativa suportata de angajator"-->"venit brut realizat"-->"nu se retine"--> la cont, nimic. Aceasta operatiune nu genereaza note contabile si se preia in D112 la rd 8.5.5. In "articole contabile" se face manual nota contabila 6456=4381.

Cand vrea si angajatul sa contribuie, se mai adauga doua randuri:
2) selectezi "pensie facultativa" pentru cea suportata de salariat (randul asta este pentru a i se acorda deducerea la impozit). Acesta operatiune nu genereaza note contabile => se alege "pensie facultativa"-->"venit brut realizat"-->"doar din baza impozabila"--> la cont, nimic. Va aparea in D112 la rd.25 "alte deduceri".

3) randul acesta este pentru retinerea efectiva din salariul angajatului a pensiei pentru pilonul III - se opereaza ca o retinere normala din net => se selecteaza "pensie facultativa" si se alege "salariu de baza"-->"suma fixa" de 395 lei in cazul tau-->retinut din "salariu net"-->cont 427. Astfel firma isi recupereaza de la salariat banii platiti in numele lui (i se retin pe stat si se achita de firma catre "pilonul III"). Aici se genereaza nota de retinere 421=427.

Deci firma, va mai face doua OP-uri pentru salariatul in cauza: unul pentru ce suporta societatea (4381) si unul pentru ce ii retine angajatului (427).
Daca am gresit pe undeva, rog colegii sa ma corecteze ! Bafta !

sorina87

#4 Mesaj de sorina87 »

Am inregistrat ce mi-ati spus dvs, si voiam sa va mai intreb daca salariul net este corect sa fie mai mic (in loc de 2363 are 2007 lei)
Eu consider ca este corect, pt ca practic ii retin banii pe care i-am platit pt el (adica 395 lei pt angajat), nu?
Va multumesc mult!

herganiec

#5 Mesaj de herganiec »

păi nu e normal?
“Cea mai valoroasă parte a unui om nu este mintea plină de cunoștințe, ci inima plină de iubire, urechea pregătită să asculte și mâna dispusă să ajute.”

sorina87

#6 Mesaj de sorina87 »

ba da :) am vrut sa fiu sigura ca inregistrez totul corect
Va multumesc frumos!
@ovidiuo multumesc mult pentru timpul acordat!

ovidiuo

#7 Mesaj de ovidiuo »

@sorina87: .. cu drag ! .. o seara frumoasa sa aveti !

Scrie răspuns