fact.primita fizic neincarcata in spv

cristeae817

fact.primita fizic neincarcata in spv

#1 Mesaj de cristeae817 »

Buna dimineata, daca am primit fizic o factura dar nu este incarcata in e-factura o pot inregistra ? pot deduce tva ?
Multumesc

tudosien

Re: fact.primita fizic neincarcata in spv

#2 Mesaj de tudosien »

O poti inregistra ca sa primesti amenda si tu si emitentul 15% din valoarea facturii. TVA, asa cum se vehiculeaza acum, nu s-ar deduce pentru ca factura nu e recunoscuta decat in formatul electronic validat de ANAF prin e-factura. Sunt discutii, avand in vedere si jurisprudenta CJUE, legate de faptul ca nu se indeplineste conditia de forma si nu si cea de fond privind deducerea TVA in acest caz si atunci nu ar trebui limitat dreptul de deducere.

pomparaus

#3 Mesaj de pomparaus »

@tudosein: unde scrie ca primesti si tu primitorul amenda ca nu a trimis in SPV factura emitentul? Am inteles si eu ca nu ai avea voie sa deduci TVA-ul, dar amenda o plateste emitentul, nu tu primitorul de factura. Unii zic ca nu trebuie recunoscuta si nici achitata, cu toate ca eu zic ca atata timp cat am beneficiat de acele servicii/bunuri, trebuie sa o platesc (poate am platit-o deja cu numerar/card la cumparare...deci...nu au dreptate.
@cristae: ia legatura cu ei si zi-le sa o transmita in SPV, explica-le consecintele.

tudosien

#4 Mesaj de tudosien »

Extras OUG 120/2021 actualizata:

Articolul 13^2
(1) Constituie contravenții, dacă nu au fost săvârșite în astfel de condiții încât să fie considerate potrivit legii infracțiuni, următoarele fapte:
a) nerespectarea de către emitentul facturii - persoană impozabilă stabilită în România conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, a prevederilor art. 10 alin. (1);
b) primirea și înregistrarea de către destinatarul - persoană impozabilă stabilită în România conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, a unei facturi emise de operatori economici stabiliți în România, în relația B2B, fără respectarea prevederilor art. 10 alin. (1);
...
(2) Contravențiile prevăzute la alin. (1) lit. a) și b) se sancționează, prin derogare de la prevederile art. 8 alin. (2) lit. a) din Ordonanța Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările și completările ulterioare, cu o amendă egală cu 15% din valoarea totală a facturii.

Amenda o primesti nu din cauza ca emitentul nu a incarcat factura ci ca tu ai ales sa o inregistrezi in conta desi nu a fost incarcata in e-factura.

cristeae817

#5 Mesaj de cristeae817 »

Mulrumesc !

Scrie răspuns