dublare facturi i decontul e-tva

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
miclescui995

dublare facturi i decontul e-tva

#1 Mesaj de miclescui995 »

In decontul precompletat de anaf in e-tva sunt dublate facturile din 394 cu bonurile fiscale din e-casa de marcat. Suntem productie si vanzare de mobilier (canapele, fotolii) si intocmesc factura si bon fiscal la fiecare client persoana fizica. Cum trebuie sa inregistrez factura in gestiune ca sa se poata descarca reteta din materii prime si sa nu se mai dubleze facturile cu bonurie fiscale?

popm85227

Re: dublare facturi i decontul e-tva

#2 Mesaj de popm85227 »

Nu inregistrarea facturilor e problema. Problema e la ANAF. La toata lumea le dubleaza. De la anul, de cand vom trimite si facturile catre persoane fizice in efactura cred ca va fi bine.
Oricum inregistrarea corecta se face cu f la fractura cu bon fiscal.

rosuc336

#3 Mesaj de rosuc336 »

ANAF colecteaza ca sursa de date e-case de marcat fara sa tina cont ca multe bonuri de la e-case au factura raportata in 394. Astfel sau dublat veniturile exact cu sumele de la e-case pentru care s-a emis si factura. Avand in vedere ca D394 este o declaratie informativa ar trebui facuta corelarea ( si nu adunarea ) datelelor din e-case pentru toate vanzarile care apar distinct si in D394, facturile emise catre persoane fizice la cartusul D si bonurile fiscale emise fara factura la cartusul G.
Problema cu care ne vom confrunta primind lunar notificari este gradul de risc si implicit control fiscal , unde va trebui sa convingem inspectorii fiscali ca minunatia lor de ETVA nu colecteaza datele corect . Asta va necesita timp si resurse pe care noi deja nu le mai avem .

tomac

#4 Mesaj de tomac »

Problema este generată de 394 unde nu există posibilitatea de a se stabili care e factură emisă în baza unui bon fiscal sau nu. Așa că se dublează.
Se vor reduce aceste situații din 2025. Această dublare este unul din motivele amânării răspunsului la notificarea legată de e-TVA până în iulie 2025.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

Scrie răspuns