BATAIE DE CAP! TRECERE SAGA PE CLIENT-SERVER

Retea, baze de date, salvari, restaurari etc.
dumitrum235

BATAIE DE CAP! TRECERE SAGA PE CLIENT-SERVER

#1 Mesaj de dumitrum235 »

Buna ziua, am situatie de imi da batai de cap!
Am actualizat SAGA VARIANTA 582, SI ma pus naiba..... sa comut pe SERVER !!!,NU STIU DE CE AM FACUTO!! MA INTREBAT!!! eu am un calculator si un leptop si 5 firme , si aveam retea unde pe calculator lucram eu furnizorii si de pe leptop langa scaunul meu lucra sotul meu clientii,fiind conectati la ceeasi firma,si azi dupa actualizare ce sa crezi ca nu mai pot intra de pe leptop pe calculator in retea!!!!! Cei de la SAGA NU RASPUND LA TELEFON !! de SAU FACUT BOGATI!!! Cand erau mai mici aveau suportul ff amabil iti raspundeau te indrumau, ori a ajuns UN MARE BOSS!! si a restrictionat suportul clienti, ori nu mai vor sa raspunda!! AM MARE NEVOIE DE AJUTOR SA MA AJUTE SA REVIN LA STANDARD, DESI SCRIE CA NU SE MAI POATE!! DAR CUM FAC SA MAI LUCREZ IN RETEA PE ACEEASI FIRMA !! CARE SUNT PASII!!! Ce trebuie sa fac la calculator si ce trebuie sa fac pe leptop!!!

multumesc anticipat!!! si doresc noroc si snatate celor care ma salveaza din aceasta situatie!!!

ciucam288

Re: BATAIE DE CAP! TRECERE SAGA PE CLIENT-SERVER

#2 Mesaj de ciucam288 »

"REVENIRE LA VARIANTA VECHE" de baza de date se face doar cu restaurare, adica pe SAGA devenit "client-server server" si cu licenta.
Arhivele din salv_DB si numarul index al societatii au denumirea DATA_NR_Transfer.zip si se genereaza in momentul conversiei societatii.
Trecea la noua varianta este obligatorie in functionarea completa a programului.

ciucam288

#3 Mesaj de ciucam288 »

Trecerea simpla la "client-server - server" (si client) fara prea mari batai de cap este cam asa: Se face BACKUP la tot folderul Saga curent.

Pasul 1: Instalarea SagaServer pe PC-ul server
Se instaleaza linga Saga curent (folder care este deja partajat sau "sheruit" in retea locala) un nou Saga kit complet (SetupC.exe)
La instaleare se trece un alt nume de folder cel mai simplu SAGASERVER. Atentie link-ul de pe desktop se va schimba si trebuie redenumit SagaServer.
Se finalizeaza instalarea si se deschide acel SagaServer de mai multe ori sa isi termine de instalat tot ce are nevoie (pt. instalare FbClient).
Se introduce si licenta. Momentan NU se adauga nici o societate in program. Se inchid toate Saga-urile, ne asiguram ca nu mai lucreaza nimeni in retea
pe saga vechi. Se intra in folderul saga vechi (probabil la majoritatea SAGA C.3.0) si efectiv se copiaza toate folderele care au doar numere de la 0001 pana
la cate societati are fiecare, in folderul SAGASERVER. Nu se copiaza si cele desfintate sau erorile (folderele cu liniute - _ sau altceva).
Se deschide SagaServer din folderul SAGASERVER, se asteapta reindexarea societatilor si apare indexul societatilor (este meniul Administrare). Nu se alege nimic.
Se inchide si se redeschide programul. Apare meniul de deschidere al societatilor si odata ce se alege o societate apare mesajul de actualizare al bazei de date.
Se apasa Yes , se redeschide SagaServer, se introduce licenta si se asteapta sa se actualizeze toate societatile. Abia acum se pot trece toate societatile in varianta "client-server server", cu bifa pt. toate firmele.
Se deblokeaza portul 3060 pt. conexiunea firebird. Adica se executa ca administrator cu drepturi elevate, consola cmd si se scrie:

Cod: Selectaţi tot

netsh advfirewall firewall add rule name="3060_TCP_FirebirdSAGA" dir=in action=allow protocol=TCP localport=3060
Pasul 2: Instalarea SagaClient pe PC-ul server
In acest moment exista saga vechi cel "sheruit" (SAGA C.3.0) si SAGASERVER nou.
Se intra in folderul saga vechi, se sterge tot continutul (ca sa facut backup).
Se reinstaleaza iar Saga kit complet SetupC.exe dar acuma se trece calea saga-ului vechi, cel mai probabil SAGA C.3.0.
Pe desktop apare iar link-ul la saga pe care se redenumeste SagaClient. Se redeshide SagaClient de mai multe ori (pt. instalare FbClient).
Acuma in folderul saga vechi cel "sheruit" se generaza un fisier text care se redenumeste "configcs.txt". In fisier se trece numele sau IP-ul SAGASERVER, doua puncte si calea catre SAGASEVER. Adica cam asa:

127.0.0.1:C:\SAGASERVER\
sau

PC_SAGASERVER:D:\SAGASERVER\
Acuma in folderul "sheruit" exista varianta client fara nici o societate dar la deschidere SagaClient, trebuie sa apara lista de societati din SAGASERVER.
Pe desktop ar trebuii sa existe acum doua linkuri SagaServer si SagaClient.

Pasul 3: Instalarea SagaClient pe alte calculatoare
Se foloseste saga din folderul partajat in reteaua locala (SAGA C.3.0).
Pentru a putea functiona corect programul saga, se instaleaza si pe claculatorul din retea programul saga complet si se asteapta instalarea resurselor necesare (serverul firebird si firebird client),
sau se descarca si instaleaza serverul de firebird https://www.sagasoft.ro/programe/Utils/Setup_Firebird30_ServerComponents.exe sau https://www.sagasoft.ro/programe/Utils/Setup_Firebird30_ServerComponents_Offline.exe
Ultima oară modificat Joi Mar 27, 2025 12:58 pm de către ciucam288, modificat de 6 ori în total.

dumitrum235

#4 Mesaj de dumitrum235 »

multumesc frumos!

gogoasaa

#5 Mesaj de gogoasaa »

Dar daca am 3 computere cu 3 licente de conta dar care are fiecare firmele lui, daca le trec pe toate 3 ca server, mai pot accesa in retea un client de la un server la altul ?

herganiec

#6 Mesaj de herganiec »

Nu. reteaua presupune un calculator server (pe care sunt firmele care le vreti să le accesați prin rețea) și ceilalți clineți care pot accesa serverul.
“Cea mai valoroasă parte a unui om nu este mintea plină de cunoștințe, ci inima plină de iubire, urechea pregătită să asculte și mâna dispusă să ajute.”

ciucam288

#7 Mesaj de ciucam288 »

gogoasaa scrie: Mie Ian 08, 2025 11:48 am....mai pot accesa in retea un client de la un server la altul ?
Suna un pic aiurea intrebarea. Iata un exeplu de cum poate functiona saga client-server:

Saga Licenta PC1
0001 Firma1_PC1 (server - local PC1)
0002 Firma2_PC1 (server - local PC1)
0003 Firma3_PC1 (server - local PC1)

0004 Firma1_PC2 (client - retea \\PC2)
0005 Firma2_PC2 (client - retea \\PC2)
0006 Firma3_PC2 (client - retea \\PC2)

0007 Firma1_PC3 (client - retea \\PC3)
0008 Firma2_PC3 (client - retea \\PC3)
0009 Firma3_PC3 (client - retea \\PC3)

Saga Licenta PC2
0001 Firma1_PC2 (server - local PC2)
0002 Firma2_PC2 (server - local PC2)
0003 Firma3_PC2 (server - local PC2)

0004 Firma1_PC1 (client - retea \\PC1)
0005 Firma2_PC1 (client - retea \\PC1)
0006 Firma3_PC1 (client - retea \\PC1)

0007 Firma1_PC3 (client - retea \\PC3)
0008 Firma2_PC3 (client - retea \\PC3)
0009 Firma3_PC3 (client - retea \\PC3)

Saga Licenta PC3
0001 Firma1_PC3 (server - local PC3)
0002 Firma2_PC3 (server - local PC3)
0003 Firma3_PC3 (server - local PC3)

0004 Firma1_PC2 (client - retea \\PC2)
0005 Firma2_PC2 (client - retea \\PC2)
0006 Firma3_PC2 (client - retea \\PC2)

0007 Firma1_PC1 (client - retea \\PC1)
0008 Firma2_PC1 (client - retea \\PC1)
0009 Firma3_PC1 (client - retea \\PC1)

PS: cand se configureaza un saga client cu legaturi catre mai multe servere ... firmele trebuie adaugate manual... completand de fiecare data calea catre server

Scrie răspuns