Încasare Facturi / BF sau Chitanță ?

prunam

Încasare Facturi / BF sau Chitanță ?

#1 Mesaj de prunam »

Bună seara ! Vă rog să mă ajutați și pe mine cu câteva sfaturi; un SRL vinde către persoane juridice și fizice sticlă/geamuri pentru tâmplărie termopan. Când încasează numerar, pentru persoanele fizice emite bon fiscal, iar pentru cele juridice chitanță. S-ar dori renunțarea la chitanțe și încasarea să se facă numai cu bonuri fiscale. Problema este la încasarea ulterioară. Să zicem, că în decembrie emit o factură către o persoană juridică sau fizică; pentru că se promite că plata se va face cu OP factura este pe cod 380. În ianuarie, vine clientul și îmi achită numerar și îi emit bon fiscal pentru încasare. Și așa sunt zeci de cazuri .. nu se "zăpăcește" P300-ele ? ... că ar fi trebuit la momentul emiterii facturii, aceasta să fie pe cod 751, dar nu se știa că se va încasa cu bon fiscal. Cum mă sfătuiți să procedez ? Mulțumesc frumos !

prunam

Re: Încasare Facturi / BF sau Chitanță ?

#2 Mesaj de prunam »

Eu m-am gandit asa ... este corect ?
Client PERSOANA JURIDICA
1) Plateste numerar la emiterea facturii: se elibereaza bon fiscal (are mentiunea numerar pe el) - factura se duce pe 751.
2) Plateste cu cardul la emiterea facturii: se elibereaza doar dovada tranzactiei de la POS (NU si Bon Fiscal)
3) Plateste ulterior numerar: se elibereaza chitanta (NU Bon Fiscal)
4) Plateste ulterior cu cardul: se elibereaza doar dovada tranzactiei de la POS (NU si Bon Fiscal)

Client PERSOANA FIZICA
1) Plateste numerar la emiterea facturii: se elibereaza bon fiscal (are mentiunea numerar pe el) - factura se duce pe 751.
2) Plateste cu cardul la emiterea facturii: se elibereaza doar dovada tranzactiei de la POS (NU si Bon Fiscal)
3) Plateste ulterior numerar: se elibereaza Bon Fiscal (NU Chitanta) - aici e problema mea, ca se dubleaza in decontul precompletat P300
4) Plateste ulterior cu cardul: se elibereaza doar dovada tranzactiei de la POS (NU si Bon Fiscal)

prunam

#3 Mesaj de prunam »

Neața .. 😁 .. nimeni, nimic ?! 😥

tomac

#4 Mesaj de tomac »

ANAF ce zice? Că și eu aștept răspuns la asta.
Eu am întrebat și dacă nu se ia în considerare la renunțarea obligației de a emite bon de casă pentru orice factură ce este trimisă prin e-factura.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

prunam

#5 Mesaj de prunam »

:? ANAF nu prea zice .. :cry: .. dar, dupa parerea dvs., in afara de punctul 3 de la pers. fizica, este in regula procedura ? Si la punctul 3 (cu buba), o sa sfatuiesc firma ca in situatia respectiva sa trimita clientul sa faca depunere la ghiseu direct in contul societatii.

herganiec

#6 Mesaj de herganiec »

PJ
1. ok
2. ok
3. ok (Legislația permite utilizarea chitanței pentru încasările ulterioare, mai ales că bonul fiscal este destinat vânzărilor directe.ok
4. ok

PF
1. ok
2. ok ( legislația prevede că dovada POS este suficientă)
3. Folosiți bon fiscal doar pentru plățile numerar la emiterea facturii. Pentru încasările ulterioare, folosiți chitanță. Eliberarea bonului fiscal ulterior contravine destinației lui legale (vânzare directă), iar utilizarea chitantei este corectă și suficientă fiscal.
4. ok.

Doar o părere.
“Cea mai valoroasă parte a unui om nu este mintea plină de cunoștințe, ci inima plină de iubire, urechea pregătită să asculte și mâna dispusă să ajute.”

prunam

#7 Mesaj de prunam »

@herganiec: Multumesc frumos ca ti-ai gasit putintel timp si pentru mine ! Sarbatori Fericite !
@tomac: Multumesc pentru sfaturi si explicatii ! Sarbatori Fericite !

Scrie răspuns