Buna ziua, in situatia in care o firma cu asociat unic repartizeaza dividende in anul 2024 de 100.000 lei dar nu face plata catre asociat, ci fara ca banii aferenti dividendor nete sa iasa din societate, cu voaloarea acelor dividende nete asociatul unic crediteaza firma si astfel se considera dividendele platite in anul 2024, iar cass pe persoana fizica aferenta veniturilor din dividende se va plati aferent plafonului din 2024. Spuneti-mi va rog daca e corect asa.
Mulțumesc mult.
Repartizarea dividende prin creditare firma
-
Re: Repartizarea dividende prin creditare firma
Conform unei opinii se poate "subroga datoria din dividende in imprumut", este posibil ceea ce doriti.
Nu am siguranta ca este si corect, de aceea mi-am permis sa adaug cate ceva.
1. Definiția subrogării
Conform Codului civil al României:
Art. 1599 alin. 1: „Subrogația înlocuiește un creditor cu altul, drepturile creditorului originar fiind transferate noului creditor.”
Subrogația poate fi convențională (prin acord între părți) sau legală (impusă de lege).
În cazul dumneavoastră, subrogarea ar trebui să fie convențională, rezultată dintr-un acord între asociatul unic și societate, prin care dividendele cuvenite sunt transformate în împrumut.
2. Caracterul juridic al tranzacției
Această subrogare nu este imposibilă din punct de vedere juridic, dar necesită:
Documentare clară: Un act juridic (de exemplu, o decizie a asociatului unic) care să precizeze explicit că drepturile de creanță asupra dividendelor sunt transformate într-o creanță de tip împrumut.
Conformitate contabilă: Înregistrarea corectă în contabilitate, astfel încât să reflecte schimbarea naturii obligației.
Procedura pentru subrogare
Decizia asociatului unic
Asociatul unic trebuie să emită o decizie oficială, prin care se precizează:
Acceptarea transformării dividendelor în împrumut.
Renunțarea la dreptul de încasare efectivă a dividendelor.
Termenii și condițiile împrumutului (sumă, dobândă, scadență etc., dacă este cazul).
Contract de împrumut între asociat și societate
Este necesar să se încheie un contract de împrumut între asociatul unic și societate, în care să fie menționat clar că sursa împrumutului este reprezentată de dividendele nete cuvenite.
Înregistrare contabilă corectă:
Repartizarea dividendelor: 1171 = 457
Înregistrarea impozitului pe dividende: 457 = 446
Subrogarea (transformarea în împrumut): 457 = 4551
Riscuri și implicații
Fiscalitate
Fiscul poate interpreta tranzacția ca o modalitate de a amâna momentul încasării dividendelor și, implicit, al plății CASS. Pentru a evita acest risc, trebuie să existe documentație solidă care să arate că intenția principală a părților nu este eludarea obligațiilor fiscale.
Principiul necompensării
Transformarea dividendelor în împrumut poate fi considerată o formă de compensare indirectă. De aceea, este esențial să se respecte fluxul documentar și să existe o justificare economică solidă.
Control fiscal
În cazul unui control, autoritățile fiscale vor verifica dacă există o legătură între momentul subrogării și momentul în care obligațiile fiscale (CASS) ar fi trebuit să fie calculate. Dacă există indicii că subrogarea a fost făcută doar pentru a evita plata CASS în 2024, există riscul recalculării obligațiilor fiscale.
Concluzie
Subrogarea datoriei din dividende în împrumut este posibilă juridic și poate fi implementată printr-un acord între părți, documentat corespunzător. Totuși, această operațiune trebuie gestionată cu grijă din punct de vedere fiscal și contabil, pentru a nu ridica suspiciuni de evitare a obligațiilor fiscale.
Nu am siguranta ca este si corect, de aceea mi-am permis sa adaug cate ceva.
1. Definiția subrogării
Conform Codului civil al României:
Art. 1599 alin. 1: „Subrogația înlocuiește un creditor cu altul, drepturile creditorului originar fiind transferate noului creditor.”
Subrogația poate fi convențională (prin acord între părți) sau legală (impusă de lege).
În cazul dumneavoastră, subrogarea ar trebui să fie convențională, rezultată dintr-un acord între asociatul unic și societate, prin care dividendele cuvenite sunt transformate în împrumut.
2. Caracterul juridic al tranzacției
Această subrogare nu este imposibilă din punct de vedere juridic, dar necesită:
Documentare clară: Un act juridic (de exemplu, o decizie a asociatului unic) care să precizeze explicit că drepturile de creanță asupra dividendelor sunt transformate într-o creanță de tip împrumut.
Conformitate contabilă: Înregistrarea corectă în contabilitate, astfel încât să reflecte schimbarea naturii obligației.
Procedura pentru subrogare
Decizia asociatului unic
Asociatul unic trebuie să emită o decizie oficială, prin care se precizează:
Acceptarea transformării dividendelor în împrumut.
Renunțarea la dreptul de încasare efectivă a dividendelor.
Termenii și condițiile împrumutului (sumă, dobândă, scadență etc., dacă este cazul).
Contract de împrumut între asociat și societate
Este necesar să se încheie un contract de împrumut între asociatul unic și societate, în care să fie menționat clar că sursa împrumutului este reprezentată de dividendele nete cuvenite.
Înregistrare contabilă corectă:
Repartizarea dividendelor: 1171 = 457
Înregistrarea impozitului pe dividende: 457 = 446
Subrogarea (transformarea în împrumut): 457 = 4551
Riscuri și implicații
Fiscalitate
Fiscul poate interpreta tranzacția ca o modalitate de a amâna momentul încasării dividendelor și, implicit, al plății CASS. Pentru a evita acest risc, trebuie să existe documentație solidă care să arate că intenția principală a părților nu este eludarea obligațiilor fiscale.
Principiul necompensării
Transformarea dividendelor în împrumut poate fi considerată o formă de compensare indirectă. De aceea, este esențial să se respecte fluxul documentar și să existe o justificare economică solidă.
Control fiscal
În cazul unui control, autoritățile fiscale vor verifica dacă există o legătură între momentul subrogării și momentul în care obligațiile fiscale (CASS) ar fi trebuit să fie calculate. Dacă există indicii că subrogarea a fost făcută doar pentru a evita plata CASS în 2024, există riscul recalculării obligațiilor fiscale.
Concluzie
Subrogarea datoriei din dividende în împrumut este posibilă juridic și poate fi implementată printr-un acord între părți, documentat corespunzător. Totuși, această operațiune trebuie gestionată cu grijă din punct de vedere fiscal și contabil, pentru a nu ridica suspiciuni de evitare a obligațiilor fiscale.
@dumiter... o părere... Înregistrarea dividendelor neplătite ca o creditare a firmei de către asociat nu este o practică uzuală și poate ridica probleme din punct de vedere legal și fiscal. Este recomandat ca dividendele să fie plătite efectiv către asociat, iar ulterior, dacă este necesar, asociatul poate credita firma printr-un contract de împrumut separat.
“Cea mai valoroasă parte a unui om nu este mintea plină de cunoștințe, ci inima plină de iubire, urechea pregătită să asculte și mâna dispusă să ajute.”
Adică plătești dividende, in cont asociat,reții sumele de plata la stat, apoi transferi banii înapoi cu contract de creditare...perfect legal , nu? Doar sa ai bani în cont...
Motivul pentru care se face acest artificiu este tocmai pentru ca firma nu are bani ca sa platesca dividendele in 2024.
Se poate. Se decide asta prin AGA. E dreptul asociatului să decidă în privința lor.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.