Contribuții salariale stabilite de Anaf-Antifrauda

dinescuv575

Contribuții salariale stabilite de Anaf-Antifrauda

#1 Mesaj de dinescuv575 »

Bună ziua,
Am rugămintea să mă ajutați ca este prima dată când mă confrunt cu o astfel de situație: în urma unui control la o firmă cu activitatea de curierat prin intermediul platformelor de livrare, i s-au stabili obligații fiscale suplimentare (CAS, CASS, Impozit salarii și CAM) aferente perioadei februarie 2021-octombrie 2022, în valoare de 16014 lei. Cum trebuie să înregistrez eu respectivele datorii in contabilitate și dacă mai trebuie să fac și altceva sau doar atat?!
Mulțumesc anticipat pentru răspuns și ajutor,
Cu respect Narcisa

pomparaus

Re: Contribuții salariale stabilite de Anaf-Antifrauda

#2 Mesaj de pomparaus »

In care din situatii au fost recalculate astfel de contributii : nedepunere 112, erori 112, salariat fara CIM (ceea ce nu cred)....?!

gheorghei642

#3 Mesaj de gheorghei642 »

Cred ca este vorba de veniturile realizate de persoanele fizice care vând produse cu plata ramburs prin intermediul platformelor online. Avand si temeiul legal - Ordin ANAF 1644/2022 - în baza datelor raportate de firmele de curierat, Direcția Generală Antifraudă Fiscală (DGAF) efectueaza verificari sub forma controlului documentar, la sediu autoritatii, control finalizat cu o decizie de impunere.

pomparaus

#4 Mesaj de pomparaus »

Cica e firma de curierat, nu persoana fizica.

dinescuv575

#5 Mesaj de dinescuv575 »

Buna seara,
Mii de scuze ca am intarizat cu rapsunsurile dar am fost foarte prinsa si pur si simplu nu am mai intrat pe forum! Nu stiu cum sa raspund la mesaje pentru fiecare in parte asa ca voi raspunde pentru fiecare, aici.
@pomparaus: Contributiile au fost recalculate in urma verificarii de catre Directia Generala Antifrauda Fiscala - exact cum a spus @gheorghei642 - in paltformele online, unde au gasit livratori fara contracte de munca. La momentul respectiv, eu am intocmit statele si am depus declaratiile pentru salariatii existenti in acea perioada - cei de care stiam si am primit doicuemtele pentru angajare.. Acum, in urma controlului, mi s-a adus la cunsotinta ca au mai fost si alti livratori iar clientul mi-a zis, acum, ca nu intra in sarcina lui sa ii plateasca pentru ca el era, practic, subcontractor iar angajarea nu intra in sarcina lui. Doar ca cei cu care el a incheiat astfel de contracte nu i-a angajat si astfel intra in sarcina lui sa ii angajeze.
Multumesc mult si scuze inca o data pentru intarziere... :(

tomac

#6 Mesaj de tomac »

Speța este puțin mai complicată. Firma dvs trebuia să facă o contestație a acelui act, dacă persoanele respective nu erau angajații săi și nu avea nicio treabă cu ei.
Pentru cei ce erau angajații săi, sumele, așa cum ați spus, se declară prin D112, în baza statelor întocmite de dvs. Acelea sunt clare. Dvs vă referiți probabil la sumele pentru cei care firma dvs susține că nu-i erau salariați. Acelea dacă nu le contestă și nu deschide acțiune împotriva actului, va trebui să le înregistrați tot așa - adică stat salarii depunere declarație unică, înregistrare în contabilitate pe seama rezultatului reportat ori a celui curent.
Dacă le contestă atunci le înregistrați pe costuri, direct, ca fiind cheltuieli nedeductibile și în cazul în care câștigă le stornați ori înregistrați pe venituri.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

dinescuv575

#7 Mesaj de dinescuv575 »

Neata,
multumesc mult pentru raspuns @tomac. Nu le contesta din cauza ca ar fi foarte mari costurile cu generate mai ales ca domnul respectiv nu mai lucreaza pe firma de livrari de 3 ani. Din ce am inteles de la el, domnii inspectori au spus ca pe platforma alocata lui cu user si parola, acei salariati au fost activi. Firma care trebuia sa ii angajeze, firma cu care respectivul domn a avut un subcontract, e pa...si atunci a ramas in sarcina lui. Si as mai avea o ultima intrebare ca sa imi fie tot tablou complet, ca sa zic asa. Tinand cont de faptul ca declaratiile 112 se coroboreaza cu Revisal, acele contracte trebuie inregistrate si raportate la ITM. Cand vom inregistra si raporta, acum, acele contracte din 2021 - 2022, ITM nu il va amenda? :(
Multumesc anticipat pentru suport si timpul acordat,
Cu respect,
Narcisa

tomac

#8 Mesaj de tomac »

Nu pre se coroborează 112 cu REVISAL. Au avut o tentativă la un moment dat, însă datele nu se puteau sincroniza defel din varii motive. ITM nu are cum să-i mai amendeze pentru că faptele respective sunt prescrise la acest moment. Chiar dacă ar trimite acum în REVISAL acele contracte ar primi cel mult o amendă pentru trimitere cu întârziere.
Le puteți trimite, această trimitere având efect strict pentru acele persoane ce au obținut acele venituri.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

dinescuv575

#9 Mesaj de dinescuv575 »

Buna seara si "La muuuuulti ani!". In legatura cu controlul de la antifrauda, a ramas ca in gara - daca pot spune asa - pentru ca noi nu avem datele acelor persoane si nu avem cum sa facem statele si sa depunem declaratiile. Domnii inspectori i-au zis ca o sa ii vina pe CNP, sumele de plata si le va plati esalonat. In rest...sunt in cocnediu sau pe teren....
Multumesc mult pentru raspuns si pentru timpul acordat!
Cu respect,
Narcisa @tomac

Scrie răspuns