buna ziua
societate platitoare tva, inscrisa in sistem OSS incepand cu 1 octombrie 2024, vinde produse ( rar si servicii ) si catre persoane fizice din afara UE
intrebarea mea este, daca ma poate ajuta cineva, la iesiri valuta , ce tip document aleg? ( N,S ?, sau altceva? )
si daca pentru vanzari produse ( si servicii ) catre persoane fizice in UE este corect X?
MULTUMESC !
tip document facturi externe emise
-
Re: tip document facturi externe emise
Vânzări către persoane fizice din afara UE (export)
Tip document: N (Factura pentru export) pt ca:
Vânzările către persoane fizice din afara UE reprezintă exporturi și sunt considerate operațiuni scutite de TVA conform legislației în vigoare (art. 294 alin. 1 lit. a din Codul Fiscal). În Saga, acestea trebuie tratate ca ieșiri de tip N, deoarece implică exporturi de bunuri în afara UE, iar pt serviciile prestate către persoane fizice din afara UE, dacă serviciile sunt considerate „locul prestării” în afara UE (conform regulilor Codului Fiscal), acestea sunt scutite de TVA, iar documentul poate fi N.
Vânzări către persoane fizice din UE (prin OSS)
Tip document: X (Factura OSS) pt ca:
Vânzările către persoane fizice din UE se raportează prin sistemul OSS. În acest caz, TVA-ul se calculează și se colectează la rata aplicabilă în țara de destinație a bunurilor sau serviciilor. În Saga, acestea sunt înregistrate cu tipul de document X, care este destinat tranzacțiilor raportate prin OSS.
Tip document: N (Factura pentru export) pt ca:
Vânzările către persoane fizice din afara UE reprezintă exporturi și sunt considerate operațiuni scutite de TVA conform legislației în vigoare (art. 294 alin. 1 lit. a din Codul Fiscal). În Saga, acestea trebuie tratate ca ieșiri de tip N, deoarece implică exporturi de bunuri în afara UE, iar pt serviciile prestate către persoane fizice din afara UE, dacă serviciile sunt considerate „locul prestării” în afara UE (conform regulilor Codului Fiscal), acestea sunt scutite de TVA, iar documentul poate fi N.
Vânzări către persoane fizice din UE (prin OSS)
Tip document: X (Factura OSS) pt ca:
Vânzările către persoane fizice din UE se raportează prin sistemul OSS. În acest caz, TVA-ul se calculează și se colectează la rata aplicabilă în țara de destinație a bunurilor sau serviciilor. În Saga, acestea sunt înregistrate cu tipul de document X, care este destinat tranzacțiilor raportate prin OSS.
“Cea mai valoroasă parte a unui om nu este mintea plină de cunoștințe, ci inima plină de iubire, urechea pregătită să asculte și mâna dispusă să ajute.”
-
Pentru vanzarile catre persoane fizice din UE, dar care nu se raporteaza in sistemul OSS, cum se inregistreaza in SAGA si cum se trateaza din punct de vedere al TVA?
As aprecia mult daca dl. Herganiec ar vedea acest mesaj si ar putea da un raspuns!
As aprecia mult daca dl. Herganiec ar vedea acest mesaj si ar putea da un raspuns!
Dacă efectuați vânzări de bunuri către persoane fizice din UE și nu utilizați sistemul OSS, trebuie să verificați dacă ați depășit plafonul anual de 10.000 euro pentru vânzări la distanță. Dacă nu ați depășit acest plafon, puteți aplica TVA din România 19%. În schimb, dacă ați depășit plafonul, aveți obligația să vă înregistrați în scopuri de TVA în fiecare stat membru în care efectuați livrări sau să optați pentru utilizarea sistemului OSS.
o parere..
o parere..
“Cea mai valoroasă parte a unui om nu este mintea plină de cunoștințe, ci inima plină de iubire, urechea pregătită să asculte și mâna dispusă să ajute.”
-
Multumesc frumos pentru raspuns. Nu am depasit plafonul, cu totul ocazional se petrece o vanzare de acest fel, am aplicat 19% tva, nu stiu daca factura aceasta trebuie sau nu transmisa in e-factura, la incercarea de a o trimite, platforma merchantpro (magazinul online functioneaza pe aceasta platforma) imi returneaza un mesaj de eroare la validare pe care nu stiu s-o rezolv. Adica se trateaza problema ca si cum facturarea s-ar face catre un client din Romania si lipseste judetul. Cel putin eu asa interpretez. Voi incerca sa transmit factura direct din Saga sa vedem daca merge. Precizez ca livrarea/facturarea se face catre o persoana fizica din Olanda.
- Fişiere ataşate
-
- Captură de ecran 2025-01-17 095332.png (35.4 KiB) Vizualizat de 646 ori