Inregistrare achizitie servicii externe
Re: Inregistrare achizitie servicii externe
Pt achizitie servicii non ue (publicitate) aplic taxare inversa si depun 394-cartus F si D300.Am vorbit la call center.
Răspunsul de la ANAF e o prostie. Nu aveți cum declara ceva în D394 dacă aveți cod special de TVA.
Și nu are logică să declarați pe cod normal achiziții de servicii din afara UE pentru care datorați TVA pentru că tocmai de aceea e inventat codul special alocat în baza art.317 CF.
Și nu are logică să declarați pe cod normal achiziții de servicii din afara UE pentru care datorați TVA pentru că tocmai de aceea e inventat codul special alocat în baza art.317 CF.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
Buna dimineata : eu am o firma ce se afla in aceasta situatie si am avut control ANAF si da, se depun doua D301 ( m-au pus sa fac rectificative si eu declarand si depunand doar o singura D301 la inceput ).
Declaratiile 301 se depun astfel : una pe codul special de TVA (plus D390), iar alta D301 pe CUI-ul firmei.
Achizitiile NON-UE se lucreaza cu tip E generand NC 635=4423.
Ambele D301 se genereaza din saga, una pe codul special de TVA si alta pe CUI-ul firmei modificand continutul D301 in care trebuie sa ramana valorile aferente fiecarui CUI.
TVA-ul se plateste cu 2 OP-uri, unul din CUi-ul firmei pt.CUI-ul firmei cu TVA-ul aferent NON-UE, celalalt din CUI-ul firmei pt.Codul special de TVA aferent UE.
Declaratiile 301 se depun astfel : una pe codul special de TVA (plus D390), iar alta D301 pe CUI-ul firmei.
Ambele D301 se genereaza din saga, una pe codul special de TVA si alta pe CUI-ul firmei modificand continutul D301 in care trebuie sa ramana valorile aferente fiecarui CUI.
TVA-ul se plateste cu 2 OP-uri, unul din CUi-ul firmei pt.CUI-ul firmei cu TVA-ul aferent NON-UE, celalalt din CUI-ul firmei pt.Codul special de TVA aferent UE.
-
Multumesc pentru raspuns pomparaus. Ai cumva si achizitii de servicii de la platforma ZOOM? Am primit factura de la ei pe codul special de tva al nostru dar ei nu au trecut nici un cod fiscal de al lor dar specificat pe factura "reverse charghe". Firma este din USA. Nu stiu cum sa o opereze si declar.
Eu nu am ZOOM, dar am avut si eu un furnizor din SUA fara CUI si nu am completat nimic la CUI-ul lui, am pus doar tara US si a functionat.
Nu există nicio bază legală pentru asta. Codul special de aceea se obține pentru a declara achiziții de bunuri din UE sau achiziții de servicii pentru care beneficiarul din RO este obligat la plată.
Scuze Cristi, dar la ce te referi cu "nu exista nici-o baza legala pentru asta"? Adica cei din NON-UE nu trebuie sa emita facturile pe CUI-ul special de TVA al beneficiarului?
Astia din NON-UE nu acorda importanta deloc datelor transmise pentru facturare.
Astia din NON-UE nu acorda importanta deloc datelor transmise pentru facturare.
Am spus că pentru 301 depus pe cod normal. Cod special obțin pentru a declara acele achiziții.
Buna ziuapomparaus scrie: ↑Mar Ian 21, 2025 9:01 am Buna dimineata : eu am o firma ce se afla in aceasta situatie si am avut control ANAF si da, se depun doua D301 ( m-au pus sa fac rectificative si eu declarand si depunand doar o singura D301 la inceput ).
Am o situatie similara , achizitie servicii IT din SUA de catre o firma neplatitoare de TVA dar care are cod special pentru achizitii intracomunitare .
Am citit postarea D-voastra , si am urmat pasii mentionati , numai ca daca operez pe ti "E ", la generarea D301 , nu imi preia deloc aceasta factura de SUA .
Va rog frumos daca puteti detalia modul de operare astfel incat sa preia si sa genereze ambele D301
Am incercat sa folosesc tip "T" , numai ca in aceasta situatie , imi preia factura de SUA in D301 , sectiunea 4 .
Pentru D301 pe cod special , sa sterg aceasta inregistrare din sectiunea 4 , si generez o declaratie (doar pentru AIC )
Pentru D301 pe cod normal , sa sterg inregistratile cu achizitiile intracomunitare din cartusele 4 si 4.1 si sa las decat achizitia de SUA care apare in cartus 4 ?
Multumesc anticipat pentru ajutor !
La generarea D301pe cod normal ,se bifeaz "Persoane care nu sunt înregistrare în scopuri de TVA " sau tot "Persoane care sunt înregistrate conform art. 317 din Legea nr. 227/2015"
Multumesc
Multumesc