cedare actiuni

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
neacsu

cedare actiuni

#1 Mesaj de neacsu »

Buna ziua
Am nevoie de ajutor in urmatoarea situatie:
O firma cu capitalul social total este de 40.000 RON. Capitalul social este subscris şi vărsat în totalitate, în numerar. Capitalul social este divizat în 400 [patru sute] părţi sociale, în valoare de 100 RON fiecare, fiind deținut de asociați după cum urmează:
Actionarul 1 care este si administrator deține un număr de 250 de părți sociale, cu valoare npminală de 100 lei fiecare, în valoare totală de 25.000 lei, reprezentând 62,50% din capitalul social total subscris și vărsat, cu o cotă de participare la beneficii și pierderi de 62,50%
si
Actionarul 2 care deține un număr de 150 de părți sociale, cu valoare npminală de 100 lei fiecare, în valoare totală de 15.000 lei, reprezentând 37,50% din capitalul social total subscris și vărsat, cu o cotă de participare la beneficii și pierderi de 37,50%.
Actionarul 2 vrea sa-i cedeze toate partile sociale actionarului 1.
In schimbul actiunilor ar vrea sa-si ia masina care este pe firma.
Se poate acest lucru?
Cum se inregistreaza in contabilitate?
Multumesc

tomac

Re: cedare actiuni

#2 Mesaj de tomac »

Nu. Cesiunea e o chestiune între cei 2 acționari. Mașina e proprietatea firmei și nu are nicio treabă cu ce fac cei doi acționari.
Poate să iasă din firmă, ceea ce înseamnă că se va reduce capitalul social, iar în loc de bani să-i dea în plată mașina. Dar și aici trebuie luate în considerare următoarele aspecte:
- darea în plată este de fapt o livrare de bunuri așadar dacă firma este plătitoare de TVA necesită colectare de TVA
- tranzacția este cu asociat așadar persoană afiliată, de aceea este important ca firma să facă dovada că tranzacția se face la valoare de piață
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

neacsu

Re: cedare actiuni

#3 Mesaj de neacsu »

Multumesc

Scrie răspuns