Lipsa unor facturi

sebastianm434

Lipsa unor facturi

#1 Mesaj de sebastianm434 »

Bună ziua, am efectuat mai multe verificari in contabilitate si am descoperit ca pentru unele plăți nu s-a emis factura fiscală. Este vorba despre o societate civilă de avocați. Pentru aceste încasări s-au plătit taxe. Încasările sunt din 2024, care ar fi soluția ? Să evidențiez încasarea dar să nu mai emit factura fiscală ?

tomac

Re: Lipsa unor facturi

#2 Mesaj de tomac »

Sunt plăți sau încasări?
Că începeți prin a spune că pentru unele plăți nu s-a emis factură, apoi că pentru încasări s-au plătit taxe.
Este vorba despre încasări de la clienți, pentru care nu ați emis factură?
Societatea respectivă este înregistrată în scopuri de TVA? Sumele reprezintă plata unor servicii prestate?
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

sebastianm434

#3 Mesaj de sebastianm434 »

Bună ziua, sunt încasări.
Societatea nu este un SRL, ci este o societate civilă de avocați formată din doi asociați și nu este plătitoare de TVA.
De regulă, pentru fiecare contract de asistență juridică, indiferent că este persoană fizică sau juridică, se emite factură fiscală. În cazul unor clienți, care au plătit în rate, din varii motive, s-a omis emiterea facturii. Mai precis, oamenii au achitat în cont onorariul aferent "ratei" respective, însă factura fiscală nu a mai fost emisă.

În evidențele Baroului, sumele apar ca încasări și s-au plătit taxe pe acești bani. Acum, la efectuarea contabilității pentru tot anul, s-a descoperit lipsa emiterii acestor facturi la momentul respectiv.

Eu pot evidenția, și cu siguranța o voi face, încasarea respectivă în registrul de încasări și plăți. Însă, întrebam, în astfel de situații, care ar fi soluția. Să emit o factură un an mai târziu nu mi se pare în regulă.

tomac

#4 Mesaj de tomac »

Știu că nu este SRL. Dar e societate civilă - și la asta mă refeream când am întrebat dacă societatea este înregistrată în scopuri de TVA.
Dacă nu este, atunci rămân așa, ca încasări pe care le treceți în RJIP. Trebuie să țineți seama însă ca nu cumva acestea să influențeze plafonul de TVA. Adică suma facturilor pentru 2024 să fie 295.000 lei și încasările pentru care s-a omis emiterea facturii să fi fost de 6000 lei, pentru că în acest caz depășea plafonul de TVA.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

Scrie răspuns