Acces blocat Saga C dupa actualizare versiune 588

ciucam288

Re: Acces blocat Saga C dupa actualizare versiune 588

#31 Mesaj de ciucam288 »

Nu toate statiile de lucru trebuie sa foloseasca RDP.
Folositi RDP doar pt. a administra saga pe server, utilizatorii si lista cu societati.
Statiile client trebuie conectate prin portul 3060 din aplicatia saga local.
Chiar nu vad "diversele motive" pentru a mai opera saga prin RDP.

geambasum774

#32 Mesaj de geambasum774 »

Buna ziua,

Inteleg rationamentul restrictiilor tehnice relative la modul de licentiere si sustin demersul SAGA de a forta utilizatorii sa cumpere licente in acord cu numarul de utilizatori. Este software, proprietate intelectuala, mi se pare firesc sa fie platit.

Totusi, fortarea modificarii arhitecturii LAN-WAN-VPN in mod exclusiv pentru functionarea SAGA este exagerata:
- In loc de 1 server la care se conecteaza prin RDP sau cloud VDI toti utilizatorii este nevoie de deployment X hosturi RDP, cate unul pentru fiecare utilizator SAGA.
- Configurarea in sine a infrastructurii pentru folosirea SAGA implica un efort urias: Deploy X hosturi de Windows, cu Word, Adobe, cu toate programele reinstalate cu migrare fisiere, reconfigurare printere, server de fisiere, Domain Controller, Politici + SAGA client reconfigurat.
- Intretinerea infrastructurii pentru functionarea SAGA multiplica de X ori efortul inginerilor de sistem si mareste complexitatea retelei exponential. Acest lucru nu are cine sa il plateasca!
- Update-ul de SAGA care se face foarte des implica intrarea prin RDP pe fiecare statie din infrastructura si actualizare. Este un efort de X ori mai mare decat anterior.

Recomand puternic:
- revenirea la modalitatea de acces anterioara: posibilitatea RDP pe acelasi template de Windows (VDI, Proxy etc), si accesarea SAGA simultana de catre toti utilizatorii licentiati.
- Modificarea si verificarea licentierii SAGA pe numar de sesiuni simultane EGAL cu numarul de licente cumparate. Este infinit mai simplu ca SAGA sa verifice online daca sunt cumparate per client 1, 2, 50, 100 de licente decat sa stea fiecare cu inregistrarea lui.

Am rugamintea sa anuntati pe site imediat ce transformati SAGA in acest model de licentiere. Acolo unde sunt 2-3 calculatoare, inginerii de sistem au o problema gestionabila, dar unde sunt >10, vorbim de un efort urias, care nu poate fi evitat si nu il plateste nimeni. Este gresit sa modificam o intreaga infrastructura VDI pentru un singur program.

Multumesc

geambasum774

#33 Mesaj de geambasum774 »

Nu putem modifica toata infrastructura doar pentru a face SAGA functionala!

ciucam288

#34 Mesaj de ciucam288 »

Poate aveti dreptate, dar exagerati si la recomandari aberati.
Infrastructura nu se modifica. Tot aceleasi statii de lucru fizice sunt, la fel conectate in retea si la internet.
Legat de mentenanta windows-ului cu aplicatiile adiacente (necesare lucrului de birou conta) nu e treaba SAGA, fiecare face ce se pricepe si cum stie mai bine.
Iar la recomandari .... poate va puneti in locul directorului comercial de la saga .... si reevaluati.

ciucam288

#35 Mesaj de ciucam288 »

Uitati aici o idee buna (cred eu) Sa cumparam chei de acces cu sagaweb la propriile noastre baze de date aflate inafara serverelor saga. Si nu mai stam sa configuram nici un RDP si nici un sagadesktop.

pavelp838

#36 Mesaj de pavelp838 »

ciucam288 scrie: Vin Apr 04, 2025 10:29 am Poate aveti dreptate, dar exagerati si la recomandari aberati.
Infrastructura nu se modifica. Tot aceleasi statii de lucru fizice sunt, la fel conectate in retea si la internet.
Legat de mentenanta windows-ului cu aplicatiile adiacente (necesare lucrului de birou conta) nu e treaba SAGA, fiecare face ce se pricepe si cum stie mai bine.
Iar la recomandari .... poate va puneti in locul directorului comercial de la saga .... si reevaluati.
Cuvinte prea dure la adresa lui de @geambasum774 pentru ceva ce nu ati inteles din mesaul acestuia.
Infrastructura se modifica. In loc de o cutie cu Saga accesata de N utilizatori, in anumite configuratii vor fi N+1 cutii cu Saga.
Articolul Saga cand a inceput migrarea spre client-server

Mai jos aveți o listă cu 10 informații utile pentru înțelegerea noțiunii de client-server introdusă în program la versiunea 3.0.446
Vă rog să le citiți cu atenție înainte de a trece la modul de lucru în sistem client-server.
1. Din septembrie 2024, toate bazele de date trebuie să fie comutate în client-server.
2. Programul trebuie să fie instalat atât pe server cât și pe fiecare stație de pe care este accesat.
3. Sunt necesare licențe pentru server și fiecare stație în parte, actualizarea trebuind a fi efectuată concomitent pe server cât și pe fiecare stație în parte.

Problema directorului comercial este sa vanda cat mai multe licente dar arhitectura propusa poate genera o alta problema - programul devine greu de intretinut pentru cei cu multe statii client, poate chiar si raspandite geografic, mai ales in contextul modificarilor legislative din ultimul an, cu foarte multe actualizari (3 actualizari in Martie, 3 actualizari in Februarie).

ciucam288

#37 Mesaj de ciucam288 »

si utilizatorii N nu au calculator monitor si tastatura?

ciucam288

#38 Mesaj de ciucam288 »

pavelp838 scrie: Vin Apr 04, 2025 4:43 pm programul devine greu de intretinut pentru cei cu multe statii client
Nu va trebuie decat doua instalari de saga.... folderul server si folderul client. Cei din reateaua locala acceseaza folderul client. Actualizarea se face in doua foldere. Sau intr-un singur folder de instalare si se copiaza peste cele doua foldere.

pavelp838

#39 Mesaj de pavelp838 »

ciucam288 scrie: Vin Apr 04, 2025 5:03 pm Nu va trebuie decat doua instalari de saga.... folderul server si folderul client. Cei din reateaua locala acceseaza folderul client. Actualizarea se face in doua foldere. Sau intr-un singur folder de instalare si se copiaza peste cele doua foldere.
Eu intru de la munca, mai intru remote de acasa cand am urgente in afara programului normal iar cand sunt in deplasare mai intru de pe tableta sau smartphone (pt lucruri minore). Multi utilizatori Saga au depasit de mult reteaua locala sau acelasi cod postal.
Evident, nu intru simultan de pe toate aceste dispozitive.

herganiec

#40 Mesaj de herganiec »

e corect ce a zis.. @pavelp838.
“Cea mai valoroasă parte a unui om nu este mintea plină de cunoștințe, ci inima plină de iubire, urechea pregătită să asculte și mâna dispusă să ajute.”

lexmedia

#41 Mesaj de lexmedia »

ciucam288 scrie: Joi Apr 03, 2025 8:27 am Chiar nu vad "diversele motive" pentru a mai opera saga prin RDP.
Poate pentru a avea o viteza de operare buna atunci cand lucrezi remote? Poate ca sa poti lucra de pe tableta, pe care nu poti instala nativ Saga? Poate pentru o administrare facila a unei singure instalari a programului, fara sa fie nevoie ca fiecare user sa faca update pe propriul calculator dupa ce se face pe server? Remote desktop nu mai este un avantaj din punct de vedere al licentierii, dar raman multe altele...

Si nu imi spuneti, va rog, de Saga Web, pentru ca aia este pentru facturare si alte chestiuni simple, chiar daca are functiile din program... daca vrei sa lucrezi rapid si eficient, tot programul ramane baza.

lexmedia

#42 Mesaj de lexmedia »

ciucam288 scrie: Vin Apr 04, 2025 10:33 am Uitati aici o idee buna (cred eu) Sa cumparam chei de acces cu sagaweb la propriile noastre baze de date aflate inafara serverelor saga. Si nu mai stam sa configuram nici un RDP si nici un sagadesktop.
Nu e chiar asa... Daca va fi vreo problema de conectivitate intre Saga Web si bazele tale de date, primul lucru pe care il vei face este sa scrii la Saga sa le reclai ca nu le merge Saga Web... Exista niste motive pentru care la Saga Web bazele de date stau la ei.

Solutia cu licenta per user este foarte buna, mai ales ca functioneaza si pe Remote Desktop... faci update la o singura instalare, utilizatorii isi fac treaba intr-un mod cu care sunt deja familiarizati etc.. Mie mi se pare ca este bine asa...

lexmedia

#43 Mesaj de lexmedia »

Si ar mai fi o problema pe care vad ca nimeni nu si-a pus-o... Pe perioada valabilitatii, o licenta poate fi resetata de doua ori. Ce se intampla daca un utilizator isi reinstaleaza sistemul de operare? Trebuie resetata licenta? Pentru ca, daca acesta este cazul, atunci avem o problema, si una destul de mare, pentru ca eu personal am clienti care isi reinstaleaza sistemele de cateva ori pe an din diverse motive...

herganiec

#44 Mesaj de herganiec »

cu licența pe 1 an și 2 resetari... cred că e corect... cei care își reinstalează sistemul de operare pe același calculator nu tebuie să reseteze codul caă sunt aceleași.
“Cea mai valoroasă parte a unui om nu este mintea plină de cunoștințe, ci inima plină de iubire, urechea pregătită să asculte și mâna dispusă să ajute.”

balazse246

#45 Mesaj de balazse246 »

Pentru lexmedia
Daca ajungi in cazul mentionat, atunci contactezi echipa Saga si rezolvi cu ei.

Scrie răspuns