Buna ziua stimati colegi,
Va rog sa ma ajutati pentru a rezolva o situatie pe care eu nu am mai intilnit-o pana acum, am cautat si pe forum dar nu am gasit(poate nu am cautat suficient).
Am o societate, platitoare de Tva lunar (urmeaza sa depun declaratiile pentru luna martie) care m-au anuntat dupa jumatatea lunii martie ca incetam colaborarea cu data de 30 aprilie 2025(data de expirare a contractului de servicii), acesta se datoreaza ca urmare a solicitarii dupa 25 februarie sa nu inchid anul 2024 pe pierdere(sa fac ceva...), vor un credit bancar si nu sunt bagati in seama de banci daca balanta la decembrie este pe pierdere, asta mi-au comunicat.
Am raspuns(telefonic) ca nu pot face acest lucru pentru ca nu este legal, plus ca banca solicita un draft de bilant..... chiar daca nu este depus.
Am raspuns ca sunt deacord cu incetare colaborare si ca rog (insist) trimitere PV inventariere pentru depunere bilant 2024.
La cateva zile dupa discutie au raspuns ca au hotarat sa icheiem colaborarea, ca se ocupa de PV inventariere dupa data de 30 aprilie(dupa expirare contract) iar noul contabil va depune si bilantul, eu sa predau baza de date..., acestea fiind comunicate de o angajata a societatii pe mail(cu CC administrator).
Nu stiu cum sa procedez, depun toate declaratiile pe trim.1 si nu depun bilant la 2024?
Exista o procedura sau ceva consemnat in lege(si nu gasesc) care prevede ca sunt obligata sa predau baza de date fara depunerea bilantului?
Cum sa imi asum raspunderea dupa discutia avuta ca nu se modifica nimic.
Poate cineva a mai intalnit sau a auzit de o asemenea speta, va rog mult sa imi spuneti indrumari, sfaturi sau cum ati proceda dvs. ca nu stiu ce sa fac, unde sa merg sa ma lamuresc?
Multumesc anticipat!
Baza de date la 31 martie fara depunere bilant 2024
Re: Baza de date la 31 martie fara depunere bilant 2024
Legea nu prevede în mod expres obligația predării bazei de date contabile în format electronic la încetarea colaborării. Cu toate acestea, este o practică uzuală ca, la predarea-primirea contabilității, să se transmită atât documentele fizice, cât și cele electronice, pentru a asigura continuitatea și integritatea evidențelor contabile .
În calitate de contabil actual, aveți obligația să întocmiți și să depuneți declarațiile fiscale aferente perioadei în care ați prestat serviciile, adică până la data încetării contractului.
Solicitați în scris conducerii societății instrucțiuni clare privind responsabilitățile fiecărei părți în perioada de tranziție, inclusiv cine va depune bilanțul pentru 2024.
La încetarea colaborării, întocmiți un proces-verbal detaliat de predare-primire a documentelor și a bazei de date, semnat de ambele părți, pentru a evita eventuale neînțelegeri viitoare.
În calitate de contabil actual, aveți obligația să întocmiți și să depuneți declarațiile fiscale aferente perioadei în care ați prestat serviciile, adică până la data încetării contractului.
Solicitați în scris conducerii societății instrucțiuni clare privind responsabilitățile fiecărei părți în perioada de tranziție, inclusiv cine va depune bilanțul pentru 2024.
La încetarea colaborării, întocmiți un proces-verbal detaliat de predare-primire a documentelor și a bazei de date, semnat de ambele părți, pentru a evita eventuale neînțelegeri viitoare.
“Cea mai valoroasă parte a unui om nu este mintea plină de cunoștințe, ci inima plină de iubire, urechea pregătită să asculte și mâna dispusă să ajute.”
Motivul incetarii colaborarrii este clar : de ce ar trebui sa mai insisti pe depunere bilant, mai ales ca poate fi depus pana pe 31.05.2025?! Il va depune urmatorul contabil.
Tu trebuie sa depui tot ce trebuie depus pana pe 25.04.2025 si sa predai baza de date (balanta analitica) fix asa cum e lucrata de tine. In rest nu te intereseaza ce vor face ei.
Sa intocmesti un PV de predare primire documente.
Tu trebuie sa depui tot ce trebuie depus pana pe 25.04.2025 si sa predai baza de date (balanta analitica) fix asa cum e lucrata de tine. In rest nu te intereseaza ce vor face ei.
Sa intocmesti un PV de predare primire documente.
Va multumesc mult pentru raspuns.
Faptul ca legea nu prevede obligatia predarii bazei de date in format electronic am sa aleg varianta de predare baza de date ,,balanta analitica,,
Am cerut sa specifice in informarea de incetare cine va raspunde de intocmire si depunere bilant pentru 2024.
O zi placuta si un weekend minunat !
Faptul ca legea nu prevede obligatia predarii bazei de date in format electronic am sa aleg varianta de predare baza de date ,,balanta analitica,,
Am cerut sa specifice in informarea de incetare cine va raspunde de intocmire si depunere bilant pentru 2024.
O zi placuta si un weekend minunat !