salariati pensionari

popescud239

salariati pensionari

#1 Mesaj de popescud239 »

Buna ziua,
Ma poate ajuta cineva sa imi spuna cum se procedeaza cu persoanele care vor sa se angajeze si au decizie de pensionare? Cum se procedeaza ?
Se bifeaza in detalii Pensionar? Este obligatoriu sa bifez ?

pomparaus

Re: salariati pensionari

#2 Mesaj de pomparaus »

Da, din detalii bifezi pensionar, cat si casuta "baza contributie egala cu salariul".

popescud239

#3 Mesaj de popescud239 »

Multumesc pentru raspuns! Ce se poate intampla daca nu bifez aceste casute?
Se modifica ceva la salariu?

popescud239

#4 Mesaj de popescud239 »

A intalint cineva cazuri in care in angajat a primit decizie de pensionare ? cum se procedeaza in acest caz?
este obligatoriu sa se inchida contractul? Mentionez ca angajatul are varsata de 62 de ani , a avut grupa si de aceea s-a pensionat mai devreme

Multumesc!

pomparaus

#5 Mesaj de pomparaus »

La data comunicarii deciziei de pensionare incetezi CIM-ul conf.art.56 lit.c "pensionare".

costachet

#6 Mesaj de costachet »

la data deciziei incetezi cim-ul ? sau la data comunicarii catre firma a decizie incetezi cim-ul ?

pomparaus

#7 Mesaj de pomparaus »

La data comunicarii deciziei tie, cel care incetezi CIM-ul_; La data cand ai primit TU decizia, pt.ca poti sa o primesti peste 2-3 luni, nu?

costachet

#8 Mesaj de costachet »

Asa stiu si eu dar intreb.

dinudalila

#9 Mesaj de dinudalila »

Am sunat la Casa de Pensii si mi-au spus ca nu trebuie incetat contractul de munca, in cazul in care salariatul a iesit la pensie pentru limita de varsta inainte de implinirea varstei standard de pensionare de 65 de ani, acesta bebeficiind de reducerea varstei de pensionare avand grupe.

pomparaus

#10 Mesaj de pomparaus »

Ai decizie de pensionare = incetare CIM

sumanariua

#11 Mesaj de sumanariua »

Buna ziua, in cazul in care salariatul iese la pensie pentru limita de varsta si lucreaza in continuare trebuie incetat contractul de munca apoi reangajat din nou? Cum se procedeaza mai exact? Multumesc!

herganiec

#12 Mesaj de herganiec »

Situația juridică: Încetarea de drept a contractului individual de muncă are loc la data comunicării deciziei de pensionare, conform art. 56 alin. (1) lit. c) din Codul muncii.
Deci:
*Contractul de muncă încetează de drept, chiar dacă salariatul sau angajatorul doresc continuarea colaborării.
[Salariatul obține decizia de pensionare de la Casa de Pensii.
Comunică decizia angajatorului, care: Emite decizia de încetare de drept a CIM conform art. 56 alin. (1) lit. c). Înregistrează încetarea în Revisal, cu codul corespunzător (cod 55 – "pensionare pentru limită de vârstă"). ]
*Nu se poate continua același contract, ci este necesar un nou contract individual de muncă. [Daca se vrea mai departe se face alt contract si gata]
“Cea mai valoroasă parte a unui om nu este mintea plină de cunoștințe, ci inima plină de iubire, urechea pregătită să asculte și mâna dispusă să ajute.”

tomac

#13 Mesaj de tomac »

Se poate continua și cu acel contract dacă se anunță în scris angajatorul înainte de pensionare și acesta este de acord.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

herganiec

#14 Mesaj de herganiec »

De la ITM mi s-a comunicat
Bază legală:
Codul muncii – art. 56 alin. (1) lit. c):
„Contractul individual de muncă existent încetează de drept:
[...]
la data comunicării deciziei de pensionare pentru limită de vârstă, emisă de casa de pensii competentă
[...]”

Normele tehnice Revisal (HG nr. 905/2017):
La încetarea CIM-ului ca urmare a pensionării, angajatorul trebuie să înregistreze încetarea în Revisal cu temeiul art. 56 alin. (1) lit. c).
Dacă salariatul continuă activitatea, se va înregistra un nou contract cu dată ulterioară sau egală cu data încetării anterioare.
“Cea mai valoroasă parte a unui om nu este mintea plină de cunoștințe, ci inima plină de iubire, urechea pregătită să asculte și mâna dispusă să ajute.”

Scrie răspuns