Buna ziua,
In 2024, societatea noastra a inregistrat o pierdere fiscala, in primul trim. al anului 2025 am avut in continuare pierdere, iar in trim. al doilea 2025 am inregistrat profit. Ma ajutati va rog sa inteleg cum se calculeaza impozitul pe profit in acest caz?
Se poate compensa pierderea anterioara (din 2024) cu profitul realizat in T2? Si ce note contabile se fac in acest context?
Va multumesc anticipat pentru raspuns!
CALCUL IMPOZIT PROFIT IN CONTEXTUL PIERDERII FISCALE
-
floreae822
Re: CALCUL IMPOZIT PROFIT IN CONTEXTUL PIERDERII FISCALE
In anul in care faceti calcule (exemplu: 2025) NU se face distinctia ca ati avut pierdere in trimestrul I, profit in trimestrul II, profit in trimestrul III si pierdere in trimestrul IV.
Nu
Se iau in calcul rezultatele de la inceputul anului pana la data la care faceti calculul impozitului pe profit.
Exemplu:
In Aprilie 2025 faceti calculul ce impozit datorati (sau nu datorati) pe perioada Ianuarie, Februarie si Martie (sumele sunt cumulate de la inceputul anului).
In Iulie 2025 faceti calculul ce impozit datorati (sau nu datorati) pe perioada Ianuarie, Februarie, Martie, Aprilie, Mai si Iunie (sumele sunt cumulate de la inceputul anului)
In Octombrie 2025 faceti calculul ce impozit datorati (sau nu datorati) pe perioada Ianuarie pana la Septembrie inclusiv (sumele sunt cumulate de la inceputul anului)
Pe scurt:
La fiecare sfarsit de trimestru se face acest calcul adunand si ce a fost de la inceputul anului pana la data la care acest impozit se calculeza.
Daca in Ianuarie, Februarie, Martie ati avut pierdere: 150 lei
Iar in Aprilie, Mai si Iunie ati avut profit 400 lei, atunci 400-150 = 250<----la aceasta suma calculati impozitul pe profit.
Aveti aici un fisier in EXCEL
Faceti calcule cu el si verificati-le apoi
Treceti numai cifre numai pe celulele colorate (aveti grija sa nu stergeti formulele)
https://1drv.ms/x/c/07a4c809c27f84eb/EVRJEMd0LXJAkPUuLQld5tgBIInPOS1VM3wR1BIeA_dSAQ?e=CLGK34
Nu
Se iau in calcul rezultatele de la inceputul anului pana la data la care faceti calculul impozitului pe profit.
Exemplu:
In Aprilie 2025 faceti calculul ce impozit datorati (sau nu datorati) pe perioada Ianuarie, Februarie si Martie (sumele sunt cumulate de la inceputul anului).
In Iulie 2025 faceti calculul ce impozit datorati (sau nu datorati) pe perioada Ianuarie, Februarie, Martie, Aprilie, Mai si Iunie (sumele sunt cumulate de la inceputul anului)
In Octombrie 2025 faceti calculul ce impozit datorati (sau nu datorati) pe perioada Ianuarie pana la Septembrie inclusiv (sumele sunt cumulate de la inceputul anului)
Pe scurt:
La fiecare sfarsit de trimestru se face acest calcul adunand si ce a fost de la inceputul anului pana la data la care acest impozit se calculeza.
Daca in Ianuarie, Februarie, Martie ati avut pierdere: 150 lei
Iar in Aprilie, Mai si Iunie ati avut profit 400 lei, atunci 400-150 = 250<----la aceasta suma calculati impozitul pe profit.
Aveti aici un fisier in EXCEL
Faceti calcule cu el si verificati-le apoi
Treceti numai cifre numai pe celulele colorate (aveti grija sa nu stergeti formulele)
https://1drv.ms/x/c/07a4c809c27f84eb/EVRJEMd0LXJAkPUuLQld5tgBIInPOS1VM3wR1BIeA_dSAQ?e=CLGK34
Tehnologia nu înlocuiește omul, dar omul care folosește tehnologia îl înlocuiește pe cel care nu o folosește.
Nu trebuie sa fii primul dar trebuie să fii cel mai bun!
-
floreae822
Va multumesc mult pentru raspuns si pentru calculul in excel, mi-a fost de mare ajutor. Numai bine va doresc!
Buna ziua!
Am urmatoarea situatie: la 30.06.2025 am avut profit de ex 100000 lei, la 30.09.2025 am 50000 lei, am observat ca in saga nu se mai face nc pe minus, adica rulajul lui 691 sa fie 50000 lei, ramane cel de la 100000 lei
Nu trebuie rulajul lui 691 sa fie la fel cu reg de evidenta fiscala?
Cum este corect? Mai ales ca in situatia mea am o diferenta destul de mare si avem si un bilant interimar de facut
Am urmatoarea situatie: la 30.06.2025 am avut profit de ex 100000 lei, la 30.09.2025 am 50000 lei, am observat ca in saga nu se mai face nc pe minus, adica rulajul lui 691 sa fie 50000 lei, ramane cel de la 100000 lei
Nu trebuie rulajul lui 691 sa fie la fel cu reg de evidenta fiscala?
Cum este corect? Mai ales ca in situatia mea am o diferenta destul de mare si avem si un bilant interimar de facut
Ai actualizat versiunea 596?
Calculul pe minus se face doar la sfarsitul anului
Tehnologia nu înlocuiește omul, dar omul care folosește tehnologia îl înlocuiește pe cel care nu o folosește.
Este corect ca rulajul 691 să rămână 100.000 lei, chiar dacă profitul la 30.09 este 50.000 lei.
Important este soldul contului 121, nu rulajul 691.
Registrul de evidență fiscală lucrează și el cumulativ, deci valoarea finală (50.000 lei) trebuie să coincidă cu soldul 121, nu cu rulajul 691.
Important este soldul contului 121, nu rulajul 691.
Registrul de evidență fiscală lucrează și el cumulativ, deci valoarea finală (50.000 lei) trebuie să coincidă cu soldul 121, nu cu rulajul 691.
„Nu inteligența ne face mari, ci bunătatea inimii. Nu contează cât de mult știi, ci cât de mult bine faci.”