impozit metale feroase si neferoase

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
costanc757

impozit metale feroase si neferoase

#1 Mesaj de costanc757 »

In Legea 141/2025, publicata in MO 699/25.07.2025 la punctul 4 scrie asa: “ La art.62, lit f) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
f) veniturile de orice fel, in bani sau in natura, primite ca urmare a predarii deseurilor din patrimoniul personal, altele decat metale feroase si neferoase si aliajele acestora din patrimoniul personal, incadrate ca deseuri potrivit legii, prevazute la art.114 “......voi, ce intelegeti de aici?
Am citit si parerea altor colegi, dar eu inteleg prin acest “altele” ca, “ altele decat metale feroase si neferoase” ....inseamna cu exceptia metalelor feroase si neferoase.
Care este parerea voastra? Se retine sau nu se retine 10% impozit pentru metale feroase si neferoase?

pomparaus

Re: impozit metale feroase si neferoase

#2 Mesaj de pomparaus »

Nu citesti bine : aici se refera la "altele", pe langa cele feroase si neferoase care deja sunt incadrate ca deseuri si pt.care se retine si plateste impozit. Deci au mai adaugat "altele" care se impoziteaza sau nu - conform CF (aici nu m-am documentat daca sunt sau nu sunt supuse impozitarii.
Ultima oară modificat Mie Iul 30, 2025 9:07 am de către pomparaus, modificat 1 dată în total.

paturcai

#3 Mesaj de paturcai »

Explicarea noțiunii "altele decât metale feroase și neferoase":
Prin "altele" legiuitorul se referă la orice tip de deșeu generat în propria gospodărie (din patrimoniul personal) care nu este metalic:
Hârtie și carton
Sticlă (borcane, sticle)
Plastic (PET-uri, ambalaje, folie etc.)
Pe lângă acestea, categoria "altele" include o gamă largă de alte deșeuri reciclabile sau nereciclabile provenite din patrimoniul personal, cum ar fi:
Deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE) - ex: un frigider vechi, un telefon, un uscător de păr.
Baterii și acumulatori uzați.
Lemn (ex: de la o mobilă veche).
Textile (haine, materiale uzate).
Anvelope uzate.
Ulei uzat (ex: ulei alimentar).
Contextul și implicațiile modificării legislative
Pentru a înțelege pe deplin impactul, este util să comparăm noua lege cu vechea reglementare.
Până la 28 iulie 2025 (data intrării în vigoare a multor prevederi din noua lege), Art. 62, lit. f) din Codul Fiscal prevedea că sunt neimpozabile "veniturile de orice fel, în bani sau în natură, primite la predarea deşeurilor din patrimoniul personal". Aceasta era o scutire generală, aplicabilă tuturor tipurilor de deșeuri, inclusiv fierului vechi.
După intrarea în vigoare a Legii 141/2025, textul a fost modificat exact cum ați citat.
Consecința directă a acestei modificări este următoarea:
Veniturile din deșeuri "altele" (hârtie, sticlă, PET, etc.) RĂMÂN NEIMPOZABILE. Când predați aceste tipuri de deșeuri la un centru de colectare, suma de bani primită nu este supusă impozitului pe venit.
Veniturile din deșeuri de metale feroase, neferoase și aliajele acestora (fier vechi, cupru, aluminiu etc.) DEVIN IMPOZABILE. Acestea sunt acum excluse de la scutire. Ele se încadrează în categoria "venituri din alte surse" (prevăzute la Art. 114 din Codul Fiscal) și se impozitează, de regulă, cu o cotă de 10%. Impozitul ar trebui reținut la sursă de către centrul de colectare care vă plătește suma.
Modificarea legislativă introduce o distincție fiscală clară între veniturile obținute din predarea deșeurilor metalice și celelalte tipuri de deșeuri din gospodăria personală.

Este 30 iulie 2025 de la Recorder
:)
Ultima oară modificat Mie Iul 30, 2025 9:11 am de către paturcai, modificat 1 dată în total.
Tehnologia nu înlocuiește omul, dar omul care folosește tehnologia îl înlocuiește pe cel care nu o folosește.
Nu trebuie sa fii primul dar trebuie să fii cel mai bun!

pomparaus

#4 Mesaj de pomparaus »

Multumesc @paturca pentru argumentare.

costanc757

#5 Mesaj de costanc757 »

Multumesc paturcai, m-am lamurit fiindca am vazut si ce scrie clar la punctul 9 din lege ..."9. La articolul 114 alineatul (2), după litera m^1) se introduce o nouă literă, lit. m^2), cu următorul cuprins: m^2) veniturile de orice fel, în bani sau în natură, primite ca urmare a predării metalelor feroase și neferoase și aliajelor acestora, din patrimoniul personal, încadrate ca deșeuri potrivit legii;"

solomoneac

#6 Mesaj de solomoneac »

In sensul acesta se va face modificare in program, pentru a putea itocmi corect Adeverinta de venit?

paturcai

#7 Mesaj de paturcai »

Resping categoric interpretarea potrivit carei aceasta modificare a legii este discriminatorie si se adreseaza unei categorii a populatiei. Ea se refera la toti.
Asta imi aduce aminte de o situatie delicata in care am fost implicat acum vreo cativa ani:
Intr-o excursie intr-o locatie exotica, am facut un tur al insulei si ne-am oprit sa ne mai dezmortim picioarele; printre turisti, impreuna cu 2 prieteni, eram singurii romani din autocar.
Ghidul (o doamna care vorbea fluent 3 limbi de circulatie, fara sa pun la socoteala spaniola care era limba materna) ne-a avertizat in fata autocarului:
- Aveti grija la genti, portofele si la telefoanele mobile pentru ca sunt anumite persoane care o sa va lase fara ele, si intocandu-se catre noi romanii, a continuat intr-o engleza impecabila: desigur ca nu ma refer la dumneavoastra.
De aceea am simtit nevoia sa completez prevederile care au fost aduse la Codul Fiscal: sunt pentru toti!

De la o ghida.
Tehnologia nu înlocuiește omul, dar omul care folosește tehnologia îl înlocuiește pe cel care nu o folosește.
Nu trebuie sa fii primul dar trebuie să fii cel mai bun!

Scrie răspuns