Modernizare cladire

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
ungureanud173

Modernizare cladire

#1 Mesaj de ungureanud173 »

Buna ziua,
Se realizeaza modernizarea unei cladiri. Toate cheltuielile efectuate au fost inregistrate in contul 231. Tot aici au fost inregistrate si facturile cu: sistem de supraveghere( alarma si video), sistem de alarmare si protectie la incendii, sistem de curenti slabi voce-date-wifi. Este corect ca acestea sa fie incluse in valoarea cladirii cand se va face receptia lucrarii, sau ar fi trebuit create analitice la contul 231 si evidentiate separat, urmand sa fie amortizate ca imobilizari distincte in momentul in care se va face receptia finala?

herganiec

Re: Modernizare cladire

#2 Mesaj de herganiec »

E corect în valoarea clădirii, pt că nu pot funcționa independent..
Regula generală (OMFP 1802/2014, IAS 16):
Se include în valoarea clădirii orice investiție/instalație care este parte integrantă a acesteia și fără de care nu ar putea fi utilizată conform destinației (instalații electrice, termice, sanitare, curenți slabi, detectoare incendiu, sisteme de securitate montate fix etc.).
Dacă un echipament poate fi detașat și are funcționalitate de sine stătătoare (ex.: un DVR, un router, un server Wi-Fi care se poate muta și folosi independent), atunci se poate considera imobilizare distinctă (cont 214 „Echipamente tehnologice” sau 2133 „Instalații tehnice, mijloace de măsurare, control și reglare”), cu amortizare proprie.
„Nu inteligența ne face mari, ci bunătatea inimii. Nu contează cât de mult știi, ci cât de mult bine faci.”

balazse246

#3 Mesaj de balazse246 »

Pentru herganiec
In mod normal o cladire poate functiona si fara sistem de supraveghere, alarmare sau protectie la incedii.
Dupa parerea mea personala, este posibil sa gresesc, ar trebui evidentiate separat.
Sunt foarte multe cazuri in care, aceste sisteme de dezvolta, sau dupa o perioada chiar sunt inlocuite cu altele de generatie noua si atunci nu are rost sa le incluzi in pretul cladirii.

ungureanud173

#4 Mesaj de ungureanud173 »

Ideea este ca aceste sisteme sunt partial incluse in cladire dar au si componente independente, care pot fi inlocuite la un moment dat. Camerele de exemplu pot fi inlocuite la un moment dat, sau senzorii care sunt aplicati pe pereti. Unitatile centrale ale acestora sunt fixate(pe perete sau podea) in camera tehnica, dar ar putea fi demontate. Insa, tot ce inseamna cablaje, fire, circuite sunt prinse in peretii cladirii. Practic intreg sistemul nu va putea fi demontat si montat in alta parte, doar anumite componente. Acesta este motivul pentru care eu le-am considerat parte a cladirii. Urmeaza sa facem receptia si am zis sa mai cer si alte pareri, poate nu a fost bun rationamentul meu...

herganiec

#5 Mesaj de herganiec »

Deci.... ?! e cam cum am zis.
„Nu inteligența ne face mari, ci bunătatea inimii. Nu contează cât de mult știi, ci cât de mult bine faci.”

Scrie răspuns