Scadere din gestiune la gestiunile global-valorice

dinuv528

Scadere din gestiune la gestiunile global-valorice

#1 Mesaj de dinuv528 »

La gestiunile global - valorice unde adaosul comercial se calculeaza pe rulaje cumulate TVA neexigibil (4428) nu trebuie sa fie egal cu TVA colectat (4427) ?
Programul la descarcare din gestiune marfa nu respecta aceasta regula? Ce trebuie facut?

balazse246

Re: Scadere din gestiune la gestiunile global-valorice

#2 Mesaj de balazse246 »

Poate eu nu inteleg intrebarea, dar 4428 nu ii cumva TVA-ul la stocul existent in 371?
Acum nu discutam despre conturile de TVA la incasare.

dinuv528

#3 Mesaj de dinuv528 »

Gestiunea este tinuta la pret de vanzare cu amanuntul care cuprinde costl marfii, adaosul comercial si TVA neexigibil. La scaderea din gestiune, in debitul contului TVA neexigibil se inregistraza TVA aferenta marfurilor vandute, ca in final, soldul TVA neexigibil sa fie egal cu TVA-ul aferent stocului de marfa. De aceea prin nota contabila de descarcare de gestiune, TVA neexigibil trebuie sa fie egal cu TVA colectat, aferent marfurilor vandute.

herganiec

#4 Mesaj de herganiec »

În teorie, da: TVA neexigibil (4428) trebuie să se egalizeze cu TVA colectat (4427) la marfa vândută.
În practică, SAGA nu reflectă perfect egalitatea din cauza modului global-valoric de calcul → apar diferențe mici, normale.
Ce trebuie să faci: verifici soldul 4428 la sfârșit de lună să fie egal cu TVA aferent stocului rămas; diferențele de rulaj între 4427 și 4428 se acceptă, nu se corectează manual.
„Nu inteligența ne face mari, ci bunătatea inimii. Nu contează cât de mult știi, ci cât de mult bine faci.”

dinuv528

#5 Mesaj de dinuv528 »

De multe ori diferentele sunt mari intre 4427 si 4428 la scaderea din gestiune. De ex. la TVA colectata de 19250 lei TVA neexigibila este de 21365 lei. In acest caz eu cred ca trebuie corectata inregistrarea la scaderea din gestiune. Diferenta se duce pe costul marfii si influenteaza profitul. Nu poti sa duci diferenta nici pe adaosul comercial pentru ca si adaosul calculat la ruleje totale trebuie sa fie in coreletie cu stocul de marfa. Consider ca programul trebuie sa tina cont de aceasta cerinta si sa coreleze sumele din cele doua conturi (4427 si 4428) la scaderea din gestiune.

Scrie răspuns