spor de week end

Ce crezi ca ar trebui introdus sau modificat la programe?
pinteae

Re: spor de week end

#16 Mesaj de pinteae »

Sporurile (permanente sau nepermanente, inclusiv de week-end), trebuie sa fie reglementate prin CCM, Regulamentul intern, sau prin CIM. Faptul ca ai schimbat contabilul, nu inseamna ca trebuie sa schimbi politicile firmei. Sunt foarte curios pe ce calcule si-a fundamentat sporul de 5 lei/ora.
Eugen Pintea

ionascus

#17 Mesaj de ionascus »

In contractele individuale de munca nu este prevazut nici un spor.

In contractul colectiv de munca este negociat spor de week-end, spor pentru lucrul de noapte, spor pentru ore suplimentare, spor pentru lucrul in zilele de sarbatoare legala pentru ipoteza in care ar fi cazul (de fapt ITM nu accepta inregistrarea CCM fara precizarea acestor sporuri).

Nu se lucreaza noaptea, in zilele de sarbatori legale si nici ore suplimentare.
O data pe an, 2-3 salariati participita la un targ care are loc in week-end si atunci li le pateste sporul de week-end.

Aceste sporuri trebuie trecute in revisal la toti salariatii?
Asa mi s-a comunicat astazi la un curs si nu inteleg care ar fi ratiunea.

tomac

#18 Mesaj de tomac »

Dacă nu este prevăzut de CIM nu are caracter permanent și nu este obligatoriu să-l declar în REGES zic eu. Pot plăti acel spor și ocazional, în baza legii.
De exemplu legea obligă la plata unui spor pentru orele de noapte și indiferent că este sau nu în CIM plata lui este obligatorie. Asta nu înseamnă că eu sunt obligat să-l declar ca spor permanent.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

ionascus

#19 Mesaj de ionascus »

Parerea mea este aceeasi.

Ieri insa la un curs Ceccar pe tema REGES s-a sustinut ca orice spor care apare in contractul colectiv de munca trebuie inregistrat in REGES la toti salariatii, chiar daca nu se acorda pentru ca nu lucreaza, de exemplu, noaptea sau in week-end.

herganiec

#20 Mesaj de herganiec »

eronat. dacă nu se dă nu il transmit.
„Nu inteligența ne face mari, ci bunătatea inimii. Nu contează cât de mult știi, ci cât de mult bine faci.”

crisanl37

#21 Mesaj de crisanl37 »

Buna ziua, am si eu o dilema. Angajatii sunt soferi care lucreaza si noaptea si in weekend. Conform CIM, au ambele sporuri care sunt permanente. Eu, va zic sincer, calculam fiecare spor aplicat la salariu de baza pe toata luna, de fapt Saga calculeaza. Acum s-a ridicat problema ca nu este corect, deoarece un sofer lucreaza 3 weekwnduri, iar altul 4 si nu este corect sa primeasca ambii acelasi spor, ca si suma ma refer. Dvs ce ziceti? Si mai am o intrebare : unde pot face inregistrarile, astfel incat pe pontaj sa se vada orele lucrate noaptea?

herganiec

#22 Mesaj de herganiec »

e spor permanent de weekend 1% dacă i l-ați acordat se dă lunar la sal incadrare.. la un 5000lei sal incadrare 50 lei nu e o avere.
„Nu inteligența ne face mari, ci bunătatea inimii. Nu contează cât de mult știi, ci cât de mult bine faci.”

crisanl37

#23 Mesaj de crisanl37 »

Aveti dreptate! Da jurista noastra s-a trezit ca nu calculez bine si i-am zis ca oricum ITM nu se va supara ca i-am "bonusat" pe angajati. Imi puteti da si un argument legislativ, va rog frumos? Ca eu am mai cautat sa citesc, dar am ramas tot nelamurita....inclusiv pe portalcontabilitate. ro am vazut ca ziceau ca se calculeaza la numarul de ore efectiv lucrate in acele conditii, nu raportat la toata luna, chiar daca e spor permanent. Si, munca de noaptea cum as putea sa o evidentiez in pontaj?
Multumesc frumos!

crisanl37

#24 Mesaj de crisanl37 »

Am uitat sa specific ca si la sporul de noaptea de 25% s-a pus tot asa problema. Eu am zis ca atata timp cat este spor permanent, ca practic, omul acela asa munceste, i se acorda pe toata luna.

herganiec

#25 Mesaj de herganiec »

Cum ați scris în CIM când ați prevăzut sporurile permanente? % la salariu incadrare sau la orele lucrate în weekend sau de noapte.?
Ce spune Codul muncii (pe scurt)
Spor de noapte
minim 25% din salariul de bază
DOAR pentru orele lucrate între 22:00–06:00
sau reducerea programului (rar aplicabil la șoferi)

Muncă în weekend
se compensează:
cu zile libere, sau
cu spor stabilit prin CIM / CCM
Codul muncii NU obligă la spor fix lunar
Dar permite, dacă este negociat contractual.

crisanl37

#26 Mesaj de crisanl37 »

Am mentionat pur si simplu spor de weekend 1% si spor de noapte 25%, fara alte detalii. Dar este spor cu caracter permanent, deoarece acesti angajati asa lucreaza, in aceste conditii, nu doar pe o anumita perioada. Acum, este adevarat, ca poate unul lucreaza doar 2 weekenduri, iar altul 3 sau doar 2 saptamani munca de noaptea, iar altul 3 saptamani (e doar un exemplu), insa nu consider gresit daca acord fiecaruia sporul la luna si nu la numarul efectiv de ore lucrate in aceste conditii. Pana acum asa s-a procedat, cel putin, dar jurista de la firma s-a trezit ca nu e corect, ca trebuie calculate efectiv cate ore din luna lucreaza in weekend si doar la acea suma sa ii acord sporul, nu la toate cele 160 ore, de exemplu

herganiec

#27 Mesaj de herganiec »

completați clar in CIM cum vreți să îl calculați. Eu spor weekend permanent dau la salariu de incadrare 1% la angajații care lucreaza ocazional in weekend (sau poate nu lucrează într-o luna deloc nu conteaza) că e permanent nu pot să îl retrag într-o lună cum vreu eu, apoi cel de noapte completez orele de noapte și doar acelea le plătim spor 25%.
ITM nu a zis nimic si a fost bine.
Dacă nu ati clarificat cum le acordati in CIM faceti macar acum.

crisanl37

#28 Mesaj de crisanl37 »

Multumesc frumos, asa vom face, vom preciza in CIM efectiv modalitatea de acordare.

Închis