Buna ziua,
Va rog frumos o indrumare in urmatoarea speta
Se doreste darea in plata mijloace fixe,in contul unei datorii.E vorba de un contract de imprumut intre 2 societati.
S-a intocmit raport de evaluare bunuri,societatea debitoare nu este platitoare de tva.
Intrebarea este urmatoarea: se intocmeste factura pentru bunurile date in plata sau sau se inregistreaza tranzactia in contabilitatea fiecarei societati, in baza contractului de dare in plata?
Multumesc anticipat,nu am mai avut astfel de situatie
Contract dare in plata bunuri imobile
-
catanas440
-
gheorghei642
Re: Contract dare in plata bunuri imobile
Pasii de realizare a operatiunii sunt:
- mai intai analizati daca imprumutul acordat de asociat este lichid, cert si exigibil, conform contractului de imprumut;
- stabiliti valoarea de piata a imobilului printr-un raport de evaluare;
- incheiati contractul de dare in plata a imobilului prin autentificare la un notar;
- intocmiti factura de vanzare a imobilului;
- efectuati inregistrarile in contabilitate:
- vanzarea imobilului catre asociat:
461 = %
7583
4427 (daca este cazul)
- iesirea din patrimoniu a imobilului:
% = 212
2812
6583
- stingerea obligatiilor reciproce in baza contractului de dare in plata, in limita valorii de piata a bunului imobil:
4551/462 = 461
- mai intai analizati daca imprumutul acordat de asociat este lichid, cert si exigibil, conform contractului de imprumut;
- stabiliti valoarea de piata a imobilului printr-un raport de evaluare;
- incheiati contractul de dare in plata a imobilului prin autentificare la un notar;
- intocmiti factura de vanzare a imobilului;
- efectuati inregistrarile in contabilitate:
- vanzarea imobilului catre asociat:
461 = %
7583
4427 (daca este cazul)
- iesirea din patrimoniu a imobilului:
% = 212
2812
6583
- stingerea obligatiilor reciproce in baza contractului de dare in plata, in limita valorii de piata a bunului imobil:
4551/462 = 461
-
catanas440
Multumesc mult
-
catanas440
e vorba de 2 societati ,nu asociat...dar oricum operatiunile sunt la fel
deci trebuie factura...multumesc
deci trebuie factura...multumesc
Da, trebuie întocmită factură pentru mijloacele fixe date în plată, chiar dacă debitorul nu e plătitor de TVA. Factura + contractul de dare în plată + procesul-verbal de predare-primire sunt baza legală și contabilă.
Dacă nu faceți factura și vă bazați doar pe contract, lipsesc documentele justificative cerute de legea contabilității
Dacă nu faceți factura și vă bazați doar pe contract, lipsesc documentele justificative cerute de legea contabilității
„Nu inteligența ne face mari, ci bunătatea inimii. Nu contează cât de mult știi, ci cât de mult bine faci.”
-
catanas440
Multumesc mult pentru ajutor!