retur primit de la furnizor cu cota 19% pentru gestiune global valorica

statescue

retur primit de la furnizor cu cota 19% pentru gestiune global valorica

#1 Mesaj de statescue »

Buna ziua,
in luna august,dupa modificarea cotei de tva din 19 in 21 pentru gestiune global valorica, s-a primit o factura de retur de la furnizor pentru o marfa livrata in luna iulie cu cota 19%.
Va rog sa ma ajutati cu o indrumare din punct de vedere tehnic cum as putea inregistra returul de marfa in conditiile in care marfa a fost transferata in cota 21%?
Este corect sa efectuez operatia inversa pentru acest retur si sa transfer din gestiune cu cota 21% in gestiune cu cota 19? ( asa cum am procedat si la inceputul de luna pentru modificarea cotei in 21)?
Multumesc anticipat pentru evetualele raspunsuri!

paturcai

Re: retur primit de la furnizor cu cota 19% pentru gestiune global valorica

#2 Mesaj de paturcai »

Marfa a fost transferata automat din e-factura.
Intrati pe factura si puneti cota corecta de TVA
Programul va lasa sa faceti acest lucru
Veti primi o atentionare.
Nu este nici prima si nici ultima.
Megeti mai departe.
VALIDATI!
Tehnologia nu înlocuiește omul, dar omul care folosește tehnologia îl înlocuiește pe cel care nu o folosește.
Nu trebuie sa fii primul dar trebuie să fii cel mai bun!

statescue

#3 Mesaj de statescue »

sa modific cota de TVA in factura din 19 in 21? Sau? Factura de retur este primita cu cota 19% ceea ce este corect, pentru o marfa receptionata in luna iulie. Daca as modifica cota se denatureaza situatia furnizorilor!
Poate nu am inteles eu corect?
Multumesc!

balazse246

#4 Mesaj de balazse246 »

Folosete analiticul pentru gestiunea de 21%, deoarece de acolo faci returul.

statescue

#5 Mesaj de statescue »

Daca folosesc analiticul gestiunii cu 21% nu se denatureaza soldurile pentru 4428 si 378?
Multumesc!

herganiec

#6 Mesaj de herganiec »

faceți un test și duceți operația până la finalizare și verificat..
„Nu inteligența ne face mari, ci bunătatea inimii. Nu contează cât de mult știi, ci cât de mult bine faci.”

halastauanc

#7 Mesaj de halastauanc »

Buna ziua. Aceeasi situatie am si eu. cum ati procedat? Va rog> Multumesc.

paturcai

#8 Mesaj de paturcai »

Stati un pic dragi colegi.
SeptimuV prin clipul pus la dispozitie ne-a spus cum sa transferam soldul la gestiunea global valorica chiar in ultima zi a lunii IULIE 2025. SeptimiuV a dat cazul ideal in care nu mai exista si "retururi" cu cota veche de TVA.
Daca aveti o astfel de situatie (si dovada ca exista) mergeti si "recalculati" soldul corect luand in calcul si returul cu 19% care vine in urmatoarea luna.

Incarc aici un fisier in excel poata va face trebuinta: https://1drv.ms/x/c/07a4c809c27f84eb/EWIfBjIwMkZOoiwYKlAR6s8B3fuTWEFXiFlXUa2Fog0-CA?e=eCVLO2

Puteti sa modificati cifrele scrise pe fond galben, in rest nu faceti modificari pentru ca stricati formulele.
Daca in timp ce lucrati, accidental ati sters o formula, inchideti fisierul si nu salvati modificarile. Reluati procedura de introducere a valorilor.
Tehnologia nu înlocuiește omul, dar omul care folosește tehnologia îl înlocuiește pe cel care nu o folosește.

balazse246

#9 Mesaj de balazse246 »

Pentru paturcai
Scuze, dar sa recalculam ce? Ce legatura are cota de TVA de la achitie (retur) cu cota de TVA la care tii evidenta gestiunii?
O data ce am inchis gestiunea de 19%, deja voi lucra doar cu gestiunea de 21%.

paturcai

#10 Mesaj de paturcai »

Ideea este ca gestiunea "inchisa" primeste un retur.
Ce faci cu el este problema.

Scuze pentru cei care au incercat descarcarea fisierului si nu le-a reusit: https://1drv.ms/x/c/07a4c809c27f84eb/EWIfBjIwMkZOoiwYKlAR6s8B7WM6BZR5ra-N3EskCSgJsg?e=sWbY1e

balazse246

#11 Mesaj de balazse246 »

Ma repet, nu are legatura cota de TVA de pe factura cu cota la care este setata gestiunea.
Pot sa am marfa achizitionata cu TVA 0 de la un neplatitor de TVA, dar sa il vand cu TVA de 21% si atunci il inregistrez in gestiunea setata cu TVA de 21%, la fel pot sa cumpar cu 11% si sa il vand cu 21%.
Ca urmare nu ma blochez la vechea gestiune de 19%, ci ma il leg de gestiunea de 21%.

paturcai

#12 Mesaj de paturcai »

De dragul exemplului:
Datele inţiale despre care vorbim:
Conturi vechi: 371.19, 378.19 si 4428.19 (pentru cota de TVA de 19%)
Conturi noi: 371.21, 378.21 si 4428.21 (pentru noua cota de TVA de 21%)
Explicaţii:
Înregistrarea returului se face prin utilizarea conturilor inițiale (cele cu cota de 19%), chiar dacă soldurile acestora au fost transferate. Principiul contabil fundamental este că o operațiune de stornare (returul) trebuie să reflecte în oglindă operațiunea inițială.
Faptul că s-au transferat soldurile în conturile analitice noi (.21) a fost o operațiune tehnică pentru a reflecta noua cotă de TVA pentru stocul existent la 1 august 2025. Totuși, acest transfer trebuie parțial anulat pentru mărfurile returnate, astfel încât înregistrarea returului să se facă pe cota de TVA și conturile corecte.
Procedura corectă implică doi pași principali:
Stornarea transferului inițial, dar numai pentru valoarea mărfurilor returnate.
Înregistrarea facturii de retur de la furnizor pe conturile aferente cotei de 19%.
Pasul 1: Anularea transferului pentru marfa returnată
Înainte de a înregistra returul propriu-zis, trebuie să "readuceți" valoarea mărfurilor returnate în conturile vechi (.19) din conturile noi (.21). Aceasta se face printr-o notă contabilă de stornare a operațiunii de transfer pe care ați efectuat-o la 1 august 2025.
Nota contabilă va fi inversa celei de transfer, dar aplicată doar la valoarea produselor de pe factura de retur:
371.19 = 371.21 (cu valoarea de înregistrare a mărfii returnate)
"Mărfuri cota 19%" "Mărfuri cota 21%"
378.19 = 378.21 (cu valoarea adaosului comercial pentru marfa returnată)
"Diferențe preț 19%" "Diferențe preț 21%"
4428.19 = 4428.21 (cu valoarea TVA neexigibilă de 19% aferentă adaosului)
"TVA neexigibilă 19%" "TVA neexigibilă 21%"
Prin această operațiune, conturile 371.19, 378.19 și 4428.19 vor avea din nou sold, exact cu valoarea mărfurilor ce urmează a fi returnate, iar soldurile conturilor .21 sunt corectate corespunzător.
Nota contabilă pentru retur este:
401 = % (cu valoarea totală de pe factura de retur)
"Furnizori"
.......................371.19 (cu valoarea de înregistrare a mărfii, în roșu/credit)
......................."Mărfuri cota 19%"
.......................378.19 (cu valoarea adaosului comercial, în roșu/credit)
......................."Diferențe preț 19%"
.......................4428.19 (cu valoarea TVA neexigibilă, în roșu/credit)
......................."TVA neexigibilă 19%"
Această înregistrare va stinge datoria către furnizor pentru marfa respectivă și va descărca gestiunea, aducând la zero soldurile conturilor 371.19, 378.19 și 4428.19, care au fost "reactivate" la Pasul 1.
Această metodă în doi pași asigură:
Corectitudinea înregistrărilor: Fiecare tranzacție este reflectată la cota de TVA corectă.
Trasabilitate: Se poate urmări clar fluxul mărfurilor și al taxelor aferente, ceea ce este esențial în cazul unui control fiscal.
Integritatea balanței: Soldurile conturilor aferente cotei de 21% nu sunt denaturate de operațiuni care aparțin cotei vechi de 19%.
Pe scurt: nu se poate înregistra returul pe conturile de 21%. Trebuie anulat parțial transferul inițial și apoi se înregistrează returul pe conturile corespunzătoare cotei de TVA de pe factură (19%).

Este miercuri 01 Octombrie 2025, de la Recorder :)

balazse246

#13 Mesaj de balazse246 »

Scuze, dar nu sunt de acord cu "Recorder". Ma repet, nu are nici o legatura cota de TVA de la gestiune cu cota din factura de achizitie.
Nu am zis ca trebuie sa se foloseasca cota de 21 la retur, ci doar ca se descarca marfa din gestiune care acum este setat cu 21%.

paturcai

#14 Mesaj de paturcai »

Nici eu nu am fost de acord dar i-am urmat sfatul.
Sincer?! Se cam pricepe.

balazse246

#15 Mesaj de balazse246 »

N-are legatura ca se pricepe, tot nu il consider corect.
La o adica, peste un an se face retur, si ma apuc de gestiunea de 19%, cand demult ii inchis? Nici vorba.

Scrie răspuns