Deducere personala dupa 1 august 2025

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
friciur

Deducere personala dupa 1 august 2025

#1 Mesaj de friciur »

Buna ziua,
De la 1 august 2025, soția aflată în întreținere mai poate fi luată în calcul pentru acordarea deducerii personale?

tomac

Re: Deducere personala dupa 1 august 2025

#2 Mesaj de tomac »

Da. Nu aveau nicio legătură noțiunile de coasigurat cu cea de persoană în întreținere pentru care se beneficia de deducere suplimentară.
Coasigurații nu puteau avea niciun venit, nici măcar un leu. Persoanele pentru care se acorda deducere suplimentară puteau avea un anumit nivel al veniturilor.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

militarue

#3 Mesaj de militarue »

Bună seara! Vă rog un ajutor. Am doi angajați încadrati cu salariul minim pe economie. La unul, Saga calculează bine salariul la celălat calculează o deducere suplimentară de 608 lei. Am verificat la Fisiere-Salariati-Persoane în întreținere și nu sunt înregistrate câmpuri acolo. Cum mă sfătuiți să procedez? Ce problemă tehnică ar fi? Mulțumesc anticipat pentru răspunsuri.

balazse246

#4 Mesaj de balazse246 »

Si de ce crezi ca ar fi o problema?
Nu cumva exista diferenta de varsta intre cele doua persoane?
Cumva la persoana cu problema varsta este sub 26 de ani?

militarue

#5 Mesaj de militarue »

Da, are până în 26 de ani. Este 15% din salariul minim brut pe țară ce se acordă pentru angajații cu vârsta de până în 26 de ani. Mă gândeam de ce încadrează la deducere suplimentara dar e corect: 10) Deducerea personala suplimentara se acorda astfel:

a) 15% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata pentru persoanele fizice cu varsta de pana la 26 de ani, care realizeaza venituri din salarii al caror nivel este de pana la nivelul prevazut la alin. (3);

b) 100 de lei lunar pentru fiecare copil cu varsta de pana la 18 ani, daca acesta este inscris intr-o unitate de invatamant, parintelui care realizeaza venituri din salarii, indiferent de nivelul acestora.

Mulțumesc mult, balazse246! Dacă nu îmi deschideați mintea sa verific vârsta nu găseam așa repede explicația!

giosanm308

#6 Mesaj de giosanm308 »

Buna ziua
Am un salariat angajat cu salariul min.de 4050.In luna septembrie solicita deducere suplimentara pt.un copil-student , iar in SP nu apare aceasta deducere suplimentara de 100 lei.Va rog ajutati-ma sa gasesc greseala.Multumesc pt.ajutor

tomac

#7 Mesaj de tomac »

Solicită degeaba. Iar dvs pentru că nu ați citit codul fiscal credeți că este o greșeală că deși ați introdus acea persoană la deduceri suplimentare nu vă apare în stat.
Ia să vedem ce zice art.77 alin.10 cod fiscal:
10) Deducerea personală suplimentară se acordă astfel:

a) 15% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată pentru persoanele fizice cu vârsta de până la 26 de ani, care realizează venituri din salarii al căror nivel este de până la nivelul prevăzut la alin. (3);

b) 100 de lei lunar pentru fiecare copil cu vârsta de până la 18 ani, dacă acesta este înscris într-o unitate de învățământ, părintelui care realizează venituri din salarii, indiferent de nivelul acestora.

Și acum întrebarea: este copil minune și este student la o vârstă mai mică de 18 ani?! De la 18 ani, legal nu mai este considerat copil.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

giosanm308

#8 Mesaj de giosanm308 »

Buna ziua
Multumesc pt.ajutor. Am citit codul fiscal, dar recunosc ca la pct.b, varsta de PANA la 18 ani am ignorat-o.Scuze si multumesc.O zi buna !

Scrie răspuns