Întrebare

Chestiuni specifice programului SAGA PS
lazarovm

Întrebare

#1 Mesaj de lazarovm »

Dețin o firmă de reparații de calculatoare. Până acum am lucrat doar cu instituții și am eliberat facturi fiscale. Doresc să lucrez și cu persoane fizice și aș vrea să îmi achiziționez o aplicație de la BT ca să îmi transform telefonul în POS ca să pot încasa direct în contul firmei. Mai am nevoie și de casă de marcat, atât timp cât pot elibera chitanță din SAGA? Mulțumesc!

ionpaturca

Re: Întrebare

#2 Mesaj de ionpaturca »

Ordonanța de Urgență nr. 28/1999, stabilește clar că operatorii economici care încasează, integral sau parțial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit, contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate direct către populație, sunt obligați să utilizeze aparate de marcat electronice fiscale (AMEF).
Fluxul corect de lucru este următorul:
Prestați serviciul sau vindeți produsul clientului (persoană fizică).
Introduceți suma de plată în casa de marcat fiscală.
Selectați metoda de plată: "Card".
Casa de marcat tipărește bonul fiscal, pe care sunteți obligat să îl înmânați clientului.
Separat, pe telefonul cu aplicația BT SoftPOS, inițiați tranzacția cu aceeași sumă și clientul apropie cardul/telefonul pentru a plăti.
Concluzie și Recomandări
Chitanța din softul de contabilitate NU ține loc de bon fiscal.

Aplicația BT SoftPOS este o soluție excelentă și modernă pentru a încasarea efectivă a banilor de pe card, eliminând nevoia unui POS clasic.
Casa de marcat fiscală rămâne, însă, obligatorie pentru a emite documentul legal (bonul fiscal) care atestă acea vânzare către o persoană fizică.
Pașii recomandați:
Contactați Banca Transilvania pentru a obține toate detaliile despre înrolarea în serviciul BT SoftPOS.
Achiziționați o casă de marcat fiscală potrivită pentru activitatea dumneavoastră și încheiați un contract de service cu o firmă autorizată.

Pe scurt, pentru a lucra legal cu persoane fizice și a încasa cu cardul, veți avea nevoie de ambele: aplicația POS pe telefon pentru încasare și casa de marcat pentru fiscalizare.

Iată ce trebuie să știți:

1. Locul prestării serviciului nu schimbă regula de bază
Legea (OUG 28/1999) este foarte clară: dacă încasați bani (numerar sau card) pentru servicii prestate direct către populație (persoane fizice), sunteți obligat să emiteți bon fiscal. Locul unde are loc trancazția – la sediul firmei dumneavoastră sau la domiciliul clientului – nu reprezintă un criteriu de excepție pentru majoritatea serviciilor.
2. Soluția: Casa de Marcat Portabilă
Pentru activități care presupun deplasarea pe teren, așa cum este cazul dumneavoastră, soluția legală și practică este utilizarea unei case de marcat portabile (mobile).
Cum funcționează: Acestea sunt aparate de marcat compacte, care funcționează pe acumulator și pot fi luate cu dumneavoastră la orice intervenție.
Conectivitate: Casele de marcat moderne se pot conecta la internet prin Wi-Fi sau cartelă SIM (GPRS) pentru a transmite automat datele către serverele ANAF, respectând astfel toate obligațiile legale.
Procesul la client: La finalul reparației, introduceți suma în casa de marcat portabilă, emiteți bonul fiscal și îl înmânați clientului. Apoi, separat, puteți încasa plata cu cardul prin aplicația BT SoftPOS de pe telefon.
3. Excepțiile de la regulă (care probabil NU vi se aplică)
Există o listă foarte strictă de servicii care sunt exceptate de la obligativitatea folosirii casei de marcat. Printre acestea se numără:
Profesii liberale (avocați, contabili, medici în anumite condiții).
Servicii de instalații, reparații și întreținere a bunurilor, însă această excepție este adesea interpretată restrictiv și este riscant să vă bazați pe ea fără o consultare fiscală amănunțită.
Vânzarea de ziare, transport public, etc.
Pentru servicii generale de reparații, este aproape sigur că nu vă încadrați la excepții. A vă baza pe o posibilă excepție fără a avea o confirmare de la un consultant fiscal sau direct de la ANAF este un risc mare, amenzile pentru nerespectarea legii fiind considerabile (între 8.000 și 10.000 de lei).

Concluzie finală
DA, aveți nevoie de casă de marcat, chiar dacă reparațiile se execută la sediul clientului.

balazse246

#3 Mesaj de balazse246 »

Pentru ionpaturca
Cumva nu exista o exceptie ca pentru sumele incasate prin POS nu este nevoie sa emiti bon fiscal, sau a fost doar la nivel de proiect?

herganiec

#4 Mesaj de herganiec »

Dacă o persoană fizică îți plătește cu cardul prin POS, în mod normal este considerată tot o încasare cu numerar, din punct de vedere fiscal (pentru că banii intră imediat în contul firmei și clientul este persoană fizică).
Așadar:
Trebuie emis bon fiscal (nu e suficientă doar factura),indiferent că plata se face cash sau card,atât timp cât clientul este persoană fizică.
„Nu inteligența ne face mari, ci bunătatea inimii. Nu contează cât de mult știi, ci cât de mult bine faci.”

balazse246

#5 Mesaj de balazse246 »

https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/292952
(2^1) Prin excepție de la prevederile alin. (2), pentru încasările realizate prin utilizarea cardurilor de credit/debit, utilizatorii nu au obligația să imprime/să înmâneze bonuri fiscale cu aparate de marcat electronice fiscale clienților. La solicitarea clienților, utilizatorii pot imprima și înmâna acestora bonul fiscal. Lipsa bonului fiscal tipărit nu afectează drepturile consumatorilor prevăzute de Ordonanța Guvernului nr. 21/1992 privind protecția consumatorilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare, extrasul de cont bancar ținând locul bonului fiscal drept mijloc de probă al achiziției.

Scrie răspuns