Buna ziua.
Tin in SAGA contabilitate la o Obste de mosneni. Aceasta este constituita in baza Legii nr. 1/2000 si Legii nr. 247/2005 (reconstituirea dreptului de proprietate asupra unor suprafete de padure si pasune)
Obstea ARE SCOP LUCRATIV, scopul ei este de a administra, exploata si valorifica in interesul membrilor mosneni masa lemnoasa si pasunile detinute.
Obstea nu este nici societate comerciala conf. L. 31/1991, nici asociatie sau fundatie conf. OG 26/2000.
Articolul 27 Administrarea și exploatarea terenurilor forestiere prevăzute la art. 26 din prezenta lege se face în conformitate cu statutele formelor asociative admise de legislatia statului român în perioada anilor 1921 - 1946, în măsura în care nu contravin legislației în vigoare.
Articolul 28 (1) În vederea organizarii administrarii terenurilor forestiere prevăzute la art. 26 din prezenta lege și a determinarii responsabilitatilor cu privire la administrarea lor, persoanele indreptatite se vor reorganiza, în baza acestei legi, în formele asociative initiale.
2) În termen de 90 de zile de la data intrarii în vigoare a prezentei legi un comitet ad-hoc va solicita judecatoriei în a carei raza teritoriala sunt situate terenurile recunoasterea formelor asociative de administrare și de exploatare a terenurilor forestiere.
(3) Comitetul ad-hoc va prezenta judecatoriei, o dată cu cererea, un statut în forma autentica sau certificata de avocat, în care se vor stabili structura acestora, organele de conducere, modul de administrare a terenurilor forestiere, în condițiile legii, drepturile și obligațiile membrilor, raspunderi, sancțiuni, modul de dizolvare, precum și alte prevederi specifice.
(4) Prin hotărâre judecătorească formele asociative de administrare în comun, constituite în condițiile și cu respectarea regimului silvic prevăzut de lege, redobandesc calitatea de persoana juridica. Hotărârea judecătorească va fi înscrisă într-un registru special tinut de judecatorie.....
La inceputul inregistrarilor in SAGA - anul 2000, fostul contabil a configurat contabilitate pentru ONG (un judecator neatent a inregistrat eronat obstea in registrul asociatiilor, confundand art.26 din L.1/2000 cu OG 26/2000).
Obstea inregistreaza anual profit care se impoziteaza, apoi diferenta se distribuie ca dividende membrilor, cu retinerea impozitului aferent.
Inregistrarea dividendelor s-a facut in contul 457, cont care nu exista in planul de conturi pentru ONG. Pana acum nu au fost probleme cu raportarile catre ANAF sau cu bilanturile, dar acum nu pot genera D 406 din cauza contului 457 (care are si analitice pe fiecare membru - cca 120).
Am cautat sa transfer sumele pe un alt cont contabil , dar nu prea am optiuni in planul de conturi ptr. ONG.
Pot sa schimb din ecranul de configurare a societatii si sa trec societate comerciala in loc de ONG? Imi afecteaza inregistrarile contabile anterioare(bineinteles, voi corecta conturile 117,121,106, ...prin transfer pe conturile aferente SC)?
Cand voi depune bilantul anului 2025 pe formularul de SC, vor fi probleme la validare cu sumele din anul precedent, avand in vedere ca bilantul pe 2025 a fost depus pe formularul de ONG? Daca da, acestea pot fi rezolvate?
As dori sa stiu cum sunt configurate alte obsti in SAGA, daca are cineva informatii.
Va rog sa ma ajutati sa rezolv aceasta situatie si va multumesc anticipat.
Cu stima!
contabilitate Obste-eroare D406
-
ionpaturca
Re: contabilitate Obste-eroare D406
Nu puteti schimba regimul juridic ales la inceputul folosirii SAGA C (mai ales ca aveti date contabile introduse). Daca schimbati regimul (ONG--->SRL de exemplu - sau invers) nu mai aveti acces la datele existente.
Ar fi bine sa luati legatura direct la firma ([email protected]) si sa-i intrebati.
Ar fi bine sa luati legatura direct la firma ([email protected]) si sa-i intrebati.