Buna ziua!
Am nevoie de ajutorul dvs.
E prima data cand achiztionez marfa din Finlanda direct de la producator.Pana acum,timp de 15 ani am luat-o printr-un importator unic.
Am primit factura in euro fara TVA (normal).Transportul este gratuit.Nu am E-transport.
Cum fac inregistrarile si receptia fata de cele din Romania ?
Ce declaratie sau declaratii trebuie sa depun?
Ce mai trebuie facut?
achizitie marfa intracomunitara
Re: achizitie marfa intracomunitara
Ar fi trebuit sa declarati transportul in e-transport daca valoarea marfurilor/bunurilor depasea 10.000 lei
Inregistrati factura la INTRARI VALUTA; veti trece la tip de document T (taxare inversa)
Conturile contabile sunt aceleasi ca la o achizitie de marfuri/bunuri din Romania. (371 = 401 - de exemplu); DA, atat de simplu este si asta multumita lui SAGA C.
Pe langa D300 si D394 (pe care le depuneti LUNAR) veti depune si D390; lasati SAGA sa completeze automat D300, nu interveniti asupra D300 pentru ca aceasta se populeaza automat.
Trebuie sa stiti ca daca aveati TVA la trimestru, prin aceasta achizitie se va modifica perioada fiscala; veti trece de la trimestrial la lunar depunand D700 unde veti indica si data cand s-a intamplat achizitia intracomunitara.
Inregistrati factura la INTRARI VALUTA; veti trece la tip de document T (taxare inversa)
Conturile contabile sunt aceleasi ca la o achizitie de marfuri/bunuri din Romania. (371 = 401 - de exemplu); DA, atat de simplu este si asta multumita lui SAGA C.
Pe langa D300 si D394 (pe care le depuneti LUNAR) veti depune si D390; lasati SAGA sa completeze automat D300, nu interveniti asupra D300 pentru ca aceasta se populeaza automat.
Trebuie sa stiti ca daca aveati TVA la trimestru, prin aceasta achizitie se va modifica perioada fiscala; veti trece de la trimestrial la lunar depunand D700 unde veti indica si data cand s-a intamplat achizitia intracomunitara.
Tehnologia nu înlocuiește omul, dar omul care folosește tehnologia îl înlocuiește pe cel care nu o folosește.
Nu trebuie sa fii primul dar trebuie să fii cel mai bun!
Nu trebuie sa fii primul dar trebuie să fii cel mai bun!
Multumesc frumos pentru lamuriri.
Momentan valoarea marfii nu depaseste 10.000 lei.Vine in transe.
Depun D300 si 394 lunar,deci nu este o problema.
Momentan valoarea marfii nu depaseste 10.000 lei.Vine in transe.
Depun D300 si 394 lunar,deci nu este o problema.
-
moldovanul
Am o speta similara. Atunci cand declar tipul T pentru intrarea in valuta (factura primita) trebuie sa declar articolele din factura (a) cu TVA din Romania (21%), sau (b) cu TVA 0?
Mi s-ar parea intuitiva varianta (b) - sa le declar cu TVA 0 in articole (astfel incat suma pe care o am de inchis prin plata catre comerciant este valoarea fara TVA), iar TVA sa fie calculat automat in declaratiile de TVA.
Pare ca Saga nu accepta aceasta varianta insa, si mi cere un procent TVA diferit de 0.
In acest caz, daca inregistrez o plata (aferenta valorii fara TVA) raman cu sold datorie catre comerciant.
Cum trebuie procedat?
---
Mi-am raspuns singur la intrebare:
- factura primita (intrare valuta) se inregistreaza cu tip T (ca sa apara corespunzator in deconturile de TVA)
- articolul se inregistreaza cu TVA datorat in Romania (in prezent, 21%)
- datoria catre comerciant este corect identificata ca fiind valoarea _fara TVA_, si se inchide printr-o plata
Mi s-ar parea intuitiva varianta (b) - sa le declar cu TVA 0 in articole (astfel incat suma pe care o am de inchis prin plata catre comerciant este valoarea fara TVA), iar TVA sa fie calculat automat in declaratiile de TVA.
Pare ca Saga nu accepta aceasta varianta insa, si mi cere un procent TVA diferit de 0.
In acest caz, daca inregistrez o plata (aferenta valorii fara TVA) raman cu sold datorie catre comerciant.
Cum trebuie procedat?
---
Mi-am raspuns singur la intrebare:
- factura primita (intrare valuta) se inregistreaza cu tip T (ca sa apara corespunzator in deconturile de TVA)
- articolul se inregistreaza cu TVA datorat in Romania (in prezent, 21%)
- datoria catre comerciant este corect identificata ca fiind valoarea _fara TVA_, si se inchide printr-o plata
Ultima oară modificat Mar Oct 28, 2025 12:32 pm de către moldovanul, modificat 1 dată în total.
- balazse246
"iar TVA sa fie calculat automat in declaratiile de TVA" si de unde ar trebui sa stie programul cu ce cota de TVA ar trebui sa lucreze, daca nu ii este mentionat?
"raman cu sold datorie catre comerciant" esti sigur? Ai validat factura si le "neachitat" a ramas valoarea bruta (si nu neta)?
"raman cu sold datorie catre comerciant" esti sigur? Ai validat factura si le "neachitat" a ramas valoarea bruta (si nu neta)?