File carnet comercializare incarcate in E-factura

iridone

File carnet comercializare incarcate in E-factura

#1 Mesaj de iridone »

Buna,

Aveti cumva cunostinta de vreo derogare de termen (publicata in Monitorul Oficial) referitor la incarcarea filelor de comercializare in e-factura?
Initial a fost termen de 1 iulie, apoi s-a prelungit pana la 1 octombrie, iar acum am inteles ca s-ar fi propus spre derogare pana la 1 iunie 2026 dar nu am gasit nimic publicat oficial.

Multumesc.

tomac

Re: File carnet comercializare incarcate in E-factura

#2 Mesaj de tomac »

Niciodată nu s-au încărcat în e-Factura filele de carnet de comercializare și nici nu există vreo obligație legală de a fi încărcate acum și nici pe viitor.
Este o confuzie generată de necunoașterea legislației. O persoană înregistrată pentru aplicarea regimului special pentru agricultori ESTE OBLIGATĂ SĂ EMITĂ FACTURĂ. Este obligatoriu. Acea factură se va transmite prin SPV. Fila de carnet de comercializare va reprezenta un document de încasare în sine, nu-l exonerează de emiterea facturii și nici nu l-a exonerat vreodată.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

nicorecd257

#3 Mesaj de nicorecd257 »

buna ziua,
un srl neplatitor de tva poate achizitiona furaje(FIN) de la o persoana fizica in baza filei de comercializare a produselor agricole .
persoana fizica nu este inregistrata in registrul pentru aplicarea regimului special pentru agricultori .
multumesc

herganiec

#4 Mesaj de herganiec »

În situația pe care o menționați — persoană fizică nu este înregistrată pentru regimul special — nu va aplica compensație forfetară (pentru că nu este în regim special).
Documentarea vânzării se poate face prin carnet de comercializare (file din carnet dacă persoana are atestat de producător) sau alt document prevăzut de legislație (ex: borderou). Carnetul este reglementat de Legea 145/2014.
Firma (SRL) va contabiliza achiziția pe baza acestui document, dar nu va exista componenta „compensație” aferentă regimului special, pentru că nu este cazul dacă furnizorul nu e în regimul special.
SRL-ul neplătitor de TVA poate cumpăra furaje de la o persoană fizică, chiar dacă aceasta nu e în regimul special.
Documentele justificative sunt carnetul de comercializare sau borderou de achiziție.
Nu va exista „compensație forfetară de 8%” dacă persoana fizică NU este în regimul special (pentru că acest regim nu se aplică).
„Nu inteligența ne face mari, ci bunătatea inimii. Nu contează cât de mult știi, ci cât de mult bine faci.”

nicorecd257

#5 Mesaj de nicorecd257 »

Multumesc mult... herganiec .... a primit doar fila din carnet si copie act identitate ... plata sa facut cu dispozitie de plata prin casierie....

Scrie răspuns