despre elefantul din incapere - importul de XML

Ce crezi ca ar trebui introdus sau modificat la programe?
branzam825

Re: despre elefantul din incapere - importul de XML

#31 Mesaj de branzam825 »

moldovanb570 scrie: Vin Oct 03, 2025 9:17 pm salutare! ati reusit sa importati facturi care au alta valuta decat RON? Am reusit sa import din fisier XML facturi cu pozitii multiple dar numai in RON.
Multumesc!
Dar in ce fereastra faci acest import in Intrari sau Intrari-valuta?

bragam

#32 Mesaj de bragam »

Si totusi nu inteleg de ce nu s-a mers pe o varianta de majorare a pretului programului astfel incat sa fie acoperite costurile cu depanarea bazelor de date prin angajarea unui numar suficient de programatori. Eu personal nu am avut nici o problema cu importul-exportul.

balazse246

#33 Mesaj de balazse246 »

Adica, vrei sa zici ca in loc sa se lucreze printr-o metoda mai sigura sa angajeze programatori care sa tot corecteze bazele de date ale clientilor?

bragam

#34 Mesaj de bragam »

Eu lucrez pe SAGA din 2007. Nu am avut nici o baza de date trimisa la depanare si nu am avut probleme legate de import export in dbf, desi recunosc faptul ca am abuzat aceste functii. Insa, intradevar, nu imi dau seama de dimensiunea problemei la alti utilizatori.

manuelav

#35 Mesaj de manuelav »

Cred ca discutia este depasita. Echipa SAGA a realizat ca importul DBF e important si s-a anulat anularea. Nu am auzit pe nimeni sa aiba probleme cu importul dbf generat din terte aplicatii... Deci se pastreaza si importul DBF cum era si pana acum.

tobosv790

#36 Mesaj de tobosv790 »

manuelav scrie: Vin Noi 14, 2025 12:25 pm Cred ca discutia este depasita. Echipa SAGA a realizat ca importul DBF e important si s-a anulat anularea. Nu am auzit pe nimeni sa aiba probleme cu importul dbf generat din terte aplicatii... Deci se pastreaza si importul DBF cum era si pana acum.
De unde stii ca se pastreaza?

manuelav

#37 Mesaj de manuelav »

A scris in ultimul update
SAGA C.3.0.597

1. In ecranul "Utilizatori" s-a introdus un butonul numit "Drepturi de acces specifice" care permite alocarea de drepturi de acces la nivel de gestiuni cantitaiv-valorice si conturi de trezorerie.
2. S-a introdus importul din fisiere pentru intrari in valuta si iesiri in valuta, la nivel de document.
IMPORTANT

Aceasta este ultima versiune de program in care va mai fi disponibil importul din arhive din ecranul "Import date". De asemenea, ecranul "Export date" va fi eliminat in versiunea urmatoare.
Importurile din fisiere XML sau DBF vor fi disponibile in continuare.
Acum problema e cu fortarea migrarii in SAGA WEB :( prin lipsa suportului suportului pentru functionalitati noi ...

lexmedia

#38 Mesaj de lexmedia »

balazse246 scrie: Mie Noi 12, 2025 6:38 pm Adica, vrei sa zici ca in loc sa se lucreze printr-o metoda mai sigura sa angajeze programatori care sa tot corecteze bazele de date ale clientilor?
Adica asta e un pic o mica manipulare sau rostogolire a unei idei gresite sa spui asta... De cand lucrez cu Saga din prin 2009-2010, am avut un caz in care un client final a avut o astfel de problema. Nu e ceva comun sa se intample asta si nici nu garanteaza nimeni ca baza de date din cloud nu se poate corupe. Oricine lucreaza in domeniul IT stie foarte (FOARTE) bine asta. Orice om care gandeste putin si are putina gandire critica, stie ce se intampla si se urmareste in realitate.

Ce este insa adevarat, este ca niciunul dintre clientii mei din cei care au testat Web, cu exceptia unuia (care nu a dorita sa mai cumpere inca o licenta doar pentru a factura si nici nu a dorit alta solutie), NU au ramas pe Web din cauza modului extrem de greoi de functionare. SAGA nu iar in calcul ca solutiile Web NU sunt pentru toata lumea. Si se mai pune problema si de chestiuni ce tin de securitate si control asupra datelor. Am fost asaltat efectiv de clienti, unii fiind firme de contabilitate cu niste sute de clienti, cu "cum sa pun eu datele mele acolo?" si "exclus sa fac asa ceva cu datele clientilor".

tomac

#39 Mesaj de tomac »

@lexmedia, cine îi oprește să lucreze mai departe în client-server? Că nu-i obligă să migreze în web.
Asta cu clienții care se plâng că nu vor să pună datele pe nu știu unde, dar le pun pe servere asupra cărora nu au niciun control mi se pare genială.
La fel, le pun pe un server fizic sau pe un VPS și acolo nu există riscul coruperii datelor. Defel. Doar dacă migrează în web la SAGA apare riscul ăla. Ce să zic. Bună logică.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

lexmedia

#40 Mesaj de lexmedia »

@tomac pai, s-a spus ca aplicatiile desktop nu vor mai primi functionalitati noi... e un fel de a spune ca daca apare ori functionalitate pe care ti-o doresti, nu o sa o punem si pe aplicatia desktop. E tot un fel de a forta utilizatorii sa migreze, intr-un final, in cloud. Deci daca ANAF se hotaraste sa mai inventeze o declaratie noua, si Saga nu va introduce fucntionalitatea in aplicatia desktop, o sa fii fortat sa treci pe web, nu? Pentru ca asta se intelege. Este o metoda folosita de multe companii care au "apucat" gustul cloud-ului.

Apoi, mesajul a venit in 7.12.2025, la 3:47 dimineata, in care se anunta ca incepand cu 6.12.2025 se intampla ce se inatampla. Bine ca nu a venit in 25.12.2025 ca incepand cu 1.12.2025 se intampla... Ca sa nu mai spun ca am observat ca pretul licentei integrate, care acum se numeste Pachet WEB3, s-a modificat efectiv peste noapte fara sa fie anuntat nimic. Chiar nu cred ca nu intelege nimeni micile astea detalii...

Despre server, nu stiu ce fac alti clienti, dar la mine server-ul ruleaza CDP, adica datele sunt salvate permanent. Apoi exista backup zilnic facut noaptea. Serverele sunt ale clientilor si sunt in controlul lor in majoritatea cazurilor, mai ales acolo unde exista conexiune stabila (unii folosesc si local si prin VPN client-server).
Unii folosesc RDP si acum au licente pe fiecare user, lucru care inteleg ca acum urmeaza sa il blocheze, in urmatoarele 6-7 luni, ceea ce este absurd pentru toti cei care tocmai si-au reinnoit licentele. Chestia asta cu schimbarea in timp ce licenta a fost cumparata intr-un fel, apoi modificata pentru ca "asa vreau eu si nu ma intereseaza parerea ta", nu ridica doar o chestiune de corectitudine fata de client, ci pune si distribuitorul intr-o situatie destul de delicata. Sa se faca, nu e o problema, dar sa se anune din timp, sa stie toata lumea ca odata ce o licenta expira nu va mai putea fi folosita in acel mod, si aia e. Fiecare client care nu este de acord isi va cauta alte solutii sau va implementa in alt fel odata reinnoita fiecare licenta. Ca idee, majoritatea care foloseste RDP o face pentru ca au baze de date foarte mari iar prin retea merge greu.

Apoi, cum am spus mai sus, dar o repet sub alta forma, pentru ca nu ai interpretat corect ce am spus: nu garanteaza nimeni ca datele nu se pot corupe indiferent unde le pui. Eu nu sunt de acord cu afirmatia sau ideea "impisa" subtil ca in cloud-ul Saga nu se mai pot corupe bazele de date, ceea ce este fals.

Chiar sper sa fiu inteles corect, nu sa mi se tot rastalmaceasca vorbele.

manuelav

#41 Mesaj de manuelav »

Absolut corect. Schema asta pare sa devina clasica si nu da deloc bine pentru clientii SAGA. Am vazut si la altii deci nu e nimic nou... Practic SAGA nu mai e SAGA cu care lucram noi de niste multi ani de zile. Ceva s-a schimbat acolo la varf - cineva nou? a venit cu idei corporatiste (cum sa facem burta mare). Parerea mea e ca la clientii SAGA nu merge bine cu manevrele de genul asta.

tomac

#42 Mesaj de tomac »

Să vedem:
Clienții folosesc acces prin RDP pe mașini virtuale. Că securitate și așa mai departe. Ok, pot să înțeleg, dar suntem și în situația în care contabili care au SAGA într-o mașină virtuală au dat acces clienților lor la program prin acces RDP la acea mașină. Și ce să vezi, clientul ăla putea copia de acolo orice fișier dorea el. Inclusiv baza de date a altor firme. Aia nu e o problemă nu? Acolo nu este GDPR. Nu. Doar dacă migrează pe web la SAGA. Acolo e dintr-o dată o problemă.

Afirmația eronată aici este că SAGA procesează datele contabililor. Nu. SAGA doar asigură stocarea lor, nu le accesează. De accesat le accesează contabilii.

Datele se pot corupe oriunde. Este adevărat, dar riscul de a se corupe local sunt infinit mai mari decât în web. Și nu vă oprește nimeni să salvați acele date unde doriți și când doriți.

Nu știu dacă realizați, dar acesta este forumul SAGA unde după cum vedeți aveți libertate de exprimare chiar dacă unii postează niște tâmpenii și neadevăruri mai mari ca ei. Cum ar veni sunteți la mine-n casă și mă faceți troacă de porci cu geamul deschis să audă toată lumea. Dar în altă parte nu puteți face asta. Nu prea există alte programe care să permită asta. Dar totuși acuzați firma de te miri ce.

lexmedia

#43 Mesaj de lexmedia »

Mda, le iau pe rand, sa nu ne incurcam in detalii...
tomac scrie: Lun Dec 08, 2025 2:02 pm Clienții folosesc acces prin RDP pe mașini virtuale. Că securitate și așa mai departe. Ok, pot să înțeleg, dar suntem și în situația în care contabili care au SAGA într-o mașină virtuală au dat acces clienților lor la program prin acces RDP la acea mașină. Și ce să vezi, clientul ăla putea copia de acolo orice fișier dorea el. Inclusiv baza de date a altor firme. Aia nu e o problemă nu? Acolo nu este GDPR. Nu. Doar dacă migrează pe web la SAGA. Acolo e dintr-o dată o problemă.
In situatiile indicate este o problema de administrare a acelui sistem, nu o vina a Saga. Traim in secolul 21 si mi se pare stupid sa nu ai un tehnic care sa iti faca corect lucrurile. In niciun caz nu este o problema a faptului ca aplicatia ruleaza in RDP. Si totusi, nu inseamna ca toti avem ciunga in par legat de securitate sau GDPR si nu stim pe ce lume traim.
Tot legat de RDP, sunt clienti care au investit niste mii de euro in servere, mii de euro in Windows Server si licente RDP, pentru ca atunci cand au implementat nu exista nicio restrictie legate de asa ceva, si nici nu exista prea mult software care sa aiba astfel de limitari. Da, se pot orienta catre alte solutii, dar de ieri pana azi au tabarat efectiv pe mine pentru ca vorba aia, eu le-am dat de ales intre cele doua solutii disponibile, RDP si client-server, in functie de nevoile lor de la momentul respectiv.
Acum ceva timp Saga era nemultumita ca oamenii foloseau RDP pentru a nu plati licente, dar din ce imi amintesc eu, faptul ca fiecare licenta este acum legata de fiecare utilizator RDP a rezolvat aceasta problema, chiar daca implementarea este putin ciudata (ar fi cateva lucruri aici de imbunatatit). Dar chiar si asa am sustinut treaba asta, impreuna cu un sistem nou de generare a codurilor care chiar sa fie unice, cu mult inainte ca Saga sa aduca in discutie publica treaba asta. Daca cineva ma vede ca pe un inamic, atunci se inseala foarte tare.
tomac scrie: Lun Dec 08, 2025 2:02 pm Afirmația eronată aici este că SAGA procesează datele contabililor. Nu. SAGA doar asigură stocarea lor, nu le accesează. De accesat le accesează contabilii.
"Trust me bro", doar ca aici NU este vorba de Saga, ci in general de orice date care sunt stocate in orice sistem pe care nu il ai efectiv sub control. Aici nu pot sa spun mare lucru pentru ca nu stiu politica interna si controlul angajatilor, habar nu am. Ce am spus este ca multi clienti sunt reticenti la idee si sunt mai confortabil asa cum sunt acum.
tomac scrie: Lun Dec 08, 2025 2:02 pm Datele se pot corupe oriunde. Este adevărat, dar riscul de a se corupe local sunt infinit mai mari decât în web. Și nu vă oprește nimeni să salvați acele date unde doriți și când doriți.
Riscul ar putea fi mai mare local, as putea fi de acord, dar nu prea s-a intamplat, la mine cel putin. Totusi, acum este o afirmatie cat de cat corecta cu care putem fi de acord.
tomac scrie: Lun Dec 08, 2025 2:02 pm Nu știu dacă realizați, dar acesta este forumul SAGA unde după cum vedeți aveți libertate de exprimare chiar dacă unii postează niște tâmpenii și neadevăruri mai mari ca ei. Cum ar veni sunteți la mine-n casă și mă faceți troacă de porci cu geamul deschis să audă toată lumea. Dar în altă parte nu puteți face asta. Nu prea există alte programe care să permită asta. Dar totuși acuzați firma de te miri ce.
Pai... cred ca faptul ca putem comenta liber pe un forum liber ar trebui sa fie o garantie, nu o concesie facuta de cineva... nu? Este ceva normal sa fie asa, chiar daca exista locuri unde cenzura primeaza. Si nu e vorba ca aude toata lumea sau nu, pentru ca sunt convins ca multi nici nu se complica sa mai zica ceva, nu pentru ca nu ar avea ce sa spuna, ci pentru ca probabil considera ca nu pot schimba cu nimic situatia si pentru ca sunt deja satui de raspunsuri categorice sau ironice care nu au sens pentru ei...

Si totusi problema de comunicare, de deschidere macar catre o idee, ramane o problema in general. Un exemplu este modul in care ai prezentat prima idee din raspuns, ironic si sfidator, legata de securitate. Da, mi se poate "inchide" gura sau as putea "sa stau in banca mea", dar aia nu va face problema sa dispara doar pentru ca nu mai vorbim despre ea...

Ce incerc sa spun, este ca ar trebui sa existe mai multa intelegere si deschidere, si o analiza mai larga asupra impactului pe care unele decizii le au. Unii chiar ar putea fi rautaciosi si ar putea spune ca unele masuri par ca ar fi luate de Guvern, fara predictibilitate si impotriva a tot ce se astepta societatea civila, ceva ce criticam toti la Guvernele din ultimii ani. :)

tomac

#44 Mesaj de tomac »

Nu doresc să polemizăm inutil.
Dar tot nu m-am făcut înțeles. Faza cu discuția pe forum a fost să subliniez că spre deosebire de alte softuri aici oamenii discută liber chiar dacă nu sunt de acord unii cu alții. Personal am blocat doar vreo 3 persoane și pe acelea pentru că au jignit alți membri ai forumului, erau agresivi în exprimare și proferau injurii și la adresa mea și la adresa altora. Asta deși în prealabil am încercat să calmez lucrurile.
Și oamenii care au avut poziții civilizate deși nu au fost de acord cu acțiunile firmei s-au putut exprima liber aici. Dar să știți că nu toți cei care produc programe de acest gen permit așa ceva sau au o platformă publică de discuții unde să le și permită clienților opinii divergente sau critice.

Nu am răspuns sfidător sau ironic. Am subliniat că motivația utilizării în mașini virtuale este contrazisă de ceea ce fac efectiv unii din cei care folosesc așa ceva. Nu am spus că toți fac asta, dar motivația e anulată automat de ceea ce fac. Și în cazul lor da, este ironic să discute despre securitate și confidențialitate.

De asemenea nu am ignorat niciun moment chestiunile ce țin de securitate. Deși nu sunt angajat al SAGA și nici nu locuiesc și lucrez în București, pot să spun că securitatea este o parte esențială când vine vorba de web. Nu veți primi detalii pentru că acestea țin efectiv de politica firmei. Sunt oameni care cer să li se spună detaliat ce furnizori, ce tehnologii, tot felul de detalii, care țin exclusiv de firmă.

Motivele restricționării pe mașini virtuale este o chestiune decisă în firmă. Dacă rulează pe server fizic nu e nicio problemă. Eu am client care are propriul server, fizic, cu Windows Server și unde are SAGA iar eu am SAGA configurat client și am conexiune VPN către serverul lui. Și funcționează bine mersi. Iar clientul meu, dacă nu migrează în web, nu va avea nicio problemă pentru că nu are programul activat prin rdp sau în mașini virtuale.

Ce vreau să spun este că foarte mulți oameni s-au inflamat degeaba. Mulți nu folosesc de fapt programul în mașini virtuale. Mulți din cei care-l folosesc la biroul lor au înțeles, nu-mi dau seama cum și de unde, că mai pot folosi programul desktop doar 6 luni. Și poate ați văzut deja cum unii, în ciuda celor scrise clar, au postat unele chestiuni evident neadevărate.

Legat de predictibilitate, dacă sunteți client SAGA de mai mult timp, sfatul meu este să citiți mailul de anul trecut. Și vedem dacă a existat predictibilitate sau nu.

manuelav

#45 Mesaj de manuelav »

Faptul ca acest forum exista, ajuta mai mult echipa SAGA, userii se ajuta intre ei si serviciul clienti are mai putine probleme pe cap. Nu cred ca ar fi o idee buna sa cenzurati userii, datorita lor programul se dezvolta intr-un mod organic... Tot datorita userilor se constata cand se iau decizii gresite, parerea mea!
Schemele cu RDPuri, VPN, masini virtuale, samd nu apartin utilizatorilor obisnuiti... e prea mare complicatia pentru ei, deci sa nu generalizam.

Si o rugaminte: putem afla ce inseamna mai exact "nu se vor mai implementa noi functionalitati in SAGA desktop" (niste exemple ar fi ideal)?

Închis