Repartizarea profitului ca ajutor financiar temporar

fazakasi369

Repartizarea profitului ca ajutor financiar temporar

#1 Mesaj de fazakasi369 »

Bună ziua,
Am o societate care are profit nerepartizat din anul 2023.
Până în prezent, acest profit nu a fost repartizat ca dividende.
În anul curent, adunarea generală a asociaților ar dori să decidă ca acest profit să fie repartizat nu sub formă de dividende, ci să rămână în firmă sub forma unui ajutor financiar temporar acordat societății de către asociați.
Întrebările mele sunt:
Este legal și acceptat fiscal ca profitul nerepartizat din 2023 să fie repartizat direct ca ajutor financiar temporar, fără a trece prin dividende?
În acest caz, se datorează impozit pe dividende (8% / 16%) sau nu?

gheorghei642

Re: Repartizarea profitului ca ajutor financiar temporar

#2 Mesaj de gheorghei642 »

1.Profitul net din 2023 care nu a fost încă distribuit (aflat în soldul contului 1171 - Rezultatul reportat) poate fi utilizat pentru
distribuirea de dividende oricând în cursul anului 2025, prin decizia/hotararea Adunării Generale a Asociaților (AGA), fără a fi necesară întocmirea unor bilanțuri interimare, deoarece se bazează pe situațiile financiare anuale deja aprobate.
Dacă societatea a înregistrat pierderi în anul 2024, profitul nerepartizat din 2023 poate fi utilizat pentru acoperirea acestora.
2.Profitul poate fi transferat la "alte rezerve" pentru a servi ca sursă proprie de finanțare prin decizia/hotararea Adunării Generale a Asociaților (AGA)
Legislația actuala nu prevede un termen maxim până la care profitul poate fi menținut ca "nerepartizat" în contul 117.
3.Dacă decideți să distribuiți profitul din 2023 sub formă de dividende în anul 2025:
Se aplică cota de impozitare în vigoare la momentul distribuirii.
Conform reglementărilor actualizate pentru 2025, impozitul pe dividende este de 10%.
Impozitul reținut trebuie declarat și plătit la bugetul de stat până la data de 25 a lunii următoare celei în care s-a făcut plata dividendelor.

fazakasi369

#3 Mesaj de fazakasi369 »

Este legal și acceptat fiscal ca profitul nerepartizat să fie transferat direct în contul 4551 (asociați – conturi curente), ca ajutor financiar temporar / creanță față de asociați, fără a fi calificat drept distribuire de dividende?
În acest caz, această operațiune generează obligația de plată a impozitului pe dividende sau nu?

gheorghei642

#4 Mesaj de gheorghei642 »

1.Dividendele brute nu pot "ajunge "direct in creditul contului 4551 "Acționari/asociați — conturi curente".
Atenție: Soldurile mari în contul 4551 pot reprezenta un indicator de risc pentru ANAF, sugerând fie venituri nedeclarate (dacă asociații nu pot justifica proveniența banilor cu care au creditat firma), fie retrageri de numerar nejustificate dacă soldul scade fără documente legale
2. Însa in credit (creștere) cont 4551 "Acționari/asociați — conturi curente" se pot inregistra dividendele nete lăsate la dispoziția societății ca împrumut.
3. Pentru a fi legală, orice sumă înregistrată în contul 4551 trebuie justificată prin:
(i) contract de împrumut/creditare -trebuie să specifice suma, durata, dacă există sau nu dobândă și modalitatea de restituire;
(i) Chitanțe pentru numerar (strict monitorizate din perspectiva Legii 70/2015 și a modificărilor fiscale recente) sau extrase de cont pentru transferuri bancare.

herganiec

#5 Mesaj de herganiec »

Dacă doriți ca asociații să poată „împrumuta” firma folosind acel profit, singura cale corectă este:
Etapa 1 – Repartizare dividende
AGA aprobă repartizarea profitului din 2023 ca dividende
Se datorează:
impozit pe dividende 10% (cota actuală aplicabilă dividendelor distribuite)
Dividendul devine venit al asociaților (chiar dacă nu este efectiv plătit imediat)
Etapa 2 – Împrumut de la asociați
Asociații acordă societății un împrumut / ajutor financiar temporar
Se încheie contract de împrumut
Suma poate fi:identică cu dividendul net sau diferită (la alegere)
Aceasta este 100% legală și sigură fiscal, dar implică impozit pe dividende.
Dacă scopul real este menținerea banilor în firmă, fără ieșire la asociați: lăsați profitul nerepartizat, saU repartizați-l la rezerve.
Nu se datorează impozit pe dividende în aceste cazuri.
Ultima oară modificat Mar Dec 30, 2025 8:18 pm de către herganiec, modificat 1 dată în total.
„Nu inteligența ne face mari, ci bunătatea inimii. Nu contează cât de mult știi, ci cât de mult bine faci.”

fazakasi369

#6 Mesaj de fazakasi369 »

Mulțumesc pentru răspunsuri.

popam506

#7 Mesaj de popam506 »

Impozit 10%, nu 8%.

Scrie răspuns