cifra de afacere
-
avramescuf647
cifra de afacere
cum se calculeaza cifra de afacere pentru trecere de la tva trimestrial la lunar
Re: cifra de afacere
(2) Cifra de afaceri care serveşte drept referinţă pentru aplicarea alin. (1) este constituită din valoarea totală, exclusiv taxa în situaţia persoanelor impozabile care solicită scoaterea din evidenţa persoanelor înregistrate în scopuri de TVA, a livrărilor de bunuri şi a prestărilor de servicii efectuate de persoana impozabilă în cursul unui an calendaristic, taxabile sau, după caz, care ar fi taxabile dacă nu ar fi desfăşurate de o mică întreprindere, a operaţiunilor scutite cu drept de deducere şi, dacă nu sunt accesorii activităţii principale, a operaţiunilor scutite fără drept de deducere prevăzute la art. 292 alin. (2) lit. a), b), e) şi f), cu locul în România. Prin excepţie, nu se cuprind în cifra de afaceri prevăzută la alin. (1) livrările de active fixe corporale, astfel cum sunt definite la art. 266 alin. (1) pct. 3, şi cesiunea/transferul de active necorporale, efectuate de persoana impozabilă.
-
avramescuf647
buna ziua, am o situatie care nu stiu cum sa fac. 1 societate micro cu impozit pe venit care in anul 2025 are venituri cont 7017= 450.000 lei, venituri din subventii APIA 7411=80.000 LEI, pentru trecere la impozit pe profit se scade cont 7411 , dar imi apare in rosu ca trebuie trec la TVA LUNAR . nu stiu cum sa fac. multumesc anticipat!
-
brinzeie927
ptr.septimiuv
Art. nr. 310, dat din Codul fiscal, se refera la regimul special de scutire ptr.firme mici, care au plafon pana in 395.000 lei, si atunci cand depaseste acest plafon, trebuie sa se inregistreze la ANAF , ca platitor de TVA. Ce a intrebat persoana - trecere cu tva de la trim la luna, se reflecta la art.322 aliniat 2 din Codul fiscal, si art.103 aliniat 2 din norme.
103. (1) În sensul art. 322 alin. (1) din Codul fiscal, pentru persoanele impozabile înregistrate din oficiu în scopuri de TVA conform art. 316 alin. (10) din Codul fiscal, perioada fiscală utilizată în anul înregistrării în scopuri de TVA este luna calendaristică.
(2) Echivalentul în lei al plafonului de 100.000 euro, prevăzut la art. 322 alin. (2) din Codul fiscal, în orice situație, se determină pe baza cursului de schimb comunicat de Banca Națională a României valabil pentru data de 31 decembrie a anului precedent, inclusiv pentru persoanele impozabile care solicită înregistrarea în scopuri de TVA, conform art. 316 din Codul fiscal, în cursul anului. La determinarea cifrei de afaceri prevăzute la art. 322 alin. (2) din Codul fiscal se are în vedere baza de impozitare înscrisă pe rândurile din decontul de taxă prevăzut la art. 323 din Codul fiscal corespunzătoare livrărilor de bunuri/prestărilor de servicii taxabile și/sau scutite cu drept de deducere și/sau a livrărilor de bunuri/prestărilor de servicii pentru care locul livrării/prestării se consideră ca fiind în străinătate, conform prevederilor art. 275 și 278 din Codul fiscal, dar care dau drept de deducere conform art. 297 alin. (4) lit. b) din Codul fiscal, precum și rândurile de regularizări aferente. Nu sunt luate în calcul sumele înscrise în rândurile din decont aferente unor câmpuri de date informative cum sunt facturile emise după inspecția fiscală sau informații privind TVA neexigibilă.
Art. nr. 310, dat din Codul fiscal, se refera la regimul special de scutire ptr.firme mici, care au plafon pana in 395.000 lei, si atunci cand depaseste acest plafon, trebuie sa se inregistreze la ANAF , ca platitor de TVA. Ce a intrebat persoana - trecere cu tva de la trim la luna, se reflecta la art.322 aliniat 2 din Codul fiscal, si art.103 aliniat 2 din norme.
103. (1) În sensul art. 322 alin. (1) din Codul fiscal, pentru persoanele impozabile înregistrate din oficiu în scopuri de TVA conform art. 316 alin. (10) din Codul fiscal, perioada fiscală utilizată în anul înregistrării în scopuri de TVA este luna calendaristică.
(2) Echivalentul în lei al plafonului de 100.000 euro, prevăzut la art. 322 alin. (2) din Codul fiscal, în orice situație, se determină pe baza cursului de schimb comunicat de Banca Națională a României valabil pentru data de 31 decembrie a anului precedent, inclusiv pentru persoanele impozabile care solicită înregistrarea în scopuri de TVA, conform art. 316 din Codul fiscal, în cursul anului. La determinarea cifrei de afaceri prevăzute la art. 322 alin. (2) din Codul fiscal se are în vedere baza de impozitare înscrisă pe rândurile din decontul de taxă prevăzut la art. 323 din Codul fiscal corespunzătoare livrărilor de bunuri/prestărilor de servicii taxabile și/sau scutite cu drept de deducere și/sau a livrărilor de bunuri/prestărilor de servicii pentru care locul livrării/prestării se consideră ca fiind în străinătate, conform prevederilor art. 275 și 278 din Codul fiscal, dar care dau drept de deducere conform art. 297 alin. (4) lit. b) din Codul fiscal, precum și rândurile de regularizări aferente. Nu sunt luate în calcul sumele înscrise în rândurile din decont aferente unor câmpuri de date informative cum sunt facturile emise după inspecția fiscală sau informații privind TVA neexigibilă.
-
brinzeie927
Nelamurirea mea este legat de achizitie cu taxare inversa , unde apare in decont de TVA, si la achizitie si la livrari cu baza impozabila si TVA. Aceasta operatiune intra la calcul cifra de afaceri de 100.000 eur, ptr depunere decont la trim. sau lunar sau invers?
Nu se iau în considerare rândurile de achiziții cu taxare inversă. Chiar textul citat de dvs este relevant și clar în acest caz.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.