OUG 239/2025 - POS

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
pomparaus

OUG 239/2025 - POS

#1 Mesaj de pomparaus »

Toti administratorii intreaba : sunt obligat sa am POS?!
Am citit ordonanta, dar gasesc la Art.III 2. La articolul 1, după alineatul (1^2) se introduce un nou alineat, alin. (1^3), cu următorul cuprins:
(1^3) Prin excepție de la dispozițiile alin. (1^2), entitățile care efectuează toate operațiunile de plată și încasare exclusiv prin conturi deschise la instituții de credit nu au obligația să accepte plăți efectuate și prin intermediul mijloacelor moderne de plată.
Deci ?!Eu am unele firme care presteaza doar servicii - nu au comert - si incaseaza toate facturile emise cu OP-uri de la clientii lor. Nu sunt obligati sa aiba POS, conform artticolului de mai sus, nu?!
Asociatiile de proprietari inregistrate doar la Anaf cu CIF obtinut de la ei si care nu vand nimic/nu obtin venituri, doar incaseaza cotele de intretinere cu numerar dar si cu OP-uri in contul bancar deschis, sunt obligate sa aiba POS, eu zic ca nu.
Multumesc si astept comentarii/raspunsuri de la voi!

gheorghei642

Re: OUG 239/2025 - POS

#2 Mesaj de gheorghei642 »

(i) Modificările aduse Legii nr. 406/2023 prin Legea nr. 239/2025 stabilesc ca se elimină pragul anterior de cifră de afaceri (50.000 lei) și includ toate persoanele juridice care au relații de încasare cu publicul.
(ii) De la 1 ianuarie 2026 asociațiile de proprietari vor fi obligate să accepte plăți prin instrumente electronice (POS sau soluții software similare), conform noilor modificări legislative, sus mentionate.
Nu este obligatoriu un terminal fizic de tip "cititor de carduri", asociația poate opta și pentru soluții de tip POS virtual sau aplicații mobile care permit plata cu cardul - daca folositi o aplicatie specifica aceasta optiune este integrata in aplicatie, sa presupunem BlocManager.

pomparaus

#3 Mesaj de pomparaus »

@gheorghei542 : multumesc, dar raspunde te rog strict la intrebarile mele, nu am intrebat despre eliminarea pragului CA incasari an, iar la asoc.de proprietari administratorul si presedintele sunt doi batrani care se pricep de minune la terminale POS, cat si batranii platitori....

gheorghei642

#4 Mesaj de gheorghei642 »

Serviciile de evidenta asociatiilor de proprietari se pot externaliza catre entitati autorizate. In fapt, acolo, cat de repede ,se va ajunge.

pomparaus

#5 Mesaj de pomparaus »

Vai de mine, cum ma enervez eu degeaba : cine a vorbit despre externalizare, de ce sa externalizam cand oamenii lucreaza corect si isi tin evidenta cu proprii lor administratori/cenzori/presedinti. De ce? Ce intreb eu, ce raspunzi tu.....?!!!
Multumesc!

steriel

#6 Mesaj de steriel »

Asociatiile de proprietari nu sunt infiintate prin Judecatorie?

pomparaus

#7 Mesaj de pomparaus »

Ba da, de aceea am si scris ca au CIF Anaf nu ONRC.

pomparaus

#8 Mesaj de pomparaus »

Am sunat si vorbit acum la Anaf Bucuresti si mi-a zis ca daca toate incasarile se fac prin banci cu OP-uri, nu e obligatoriu POS (SRL-uri prestari servicii).
Ultima oară modificat Mie Ian 14, 2026 1:27 pm de către pomparaus, modificat 1 dată în total.

aurel211252

#9 Mesaj de aurel211252 »

Sunt putin in dilema...Pai POS se foloseste, cand vine un client(locatar in speta in cauza) sa plateasca utilitatile(sau la cumparaturi in magazine) si nu are cash disponibil...Poate gresesc, dar nu vad legatura OP-uri si clienti-locatari in speta...
Ultima oară modificat Mie Ian 14, 2026 3:52 pm de către aurel211252, modificat 1 dată în total.
Ajuta-ti aproapele,pentru a fi laudat,iertat si fericit...

pomparaus

#10 Mesaj de pomparaus »

Citeste prima mea postare : un punct cel cu OP-uri se refera strict la firmele ce presteaza servicii si fac incasari doar cu OP-uri si la al doilea pct. vorbeam despre asoc.de proprietari care nu sunt infiintate prin ONRC, nu vand nimic doar incaseaza cu numerar cotele de intretinere, dar fac incasari si in contul bancar al asociatiei pt.cei ce fac plati de pe cardul lor.

tomac

#11 Mesaj de tomac »

Toate entitățile, operatori economici, ÎNREGISTRAȚI LA ONRC, au obligația de a permite clienților să le plătească folosind metode moderne de plată.
Metodă modernă de plată nu este neapărat POS. Definiția conform legislației este asta:
"mijloc modern de plată - instrument de plată, în înțelesul menționat la art. 5 alin. (1) pct. 31 din Legea nr. 209/2019, care include cardurile de debit, de credit sau preplătite, precum și soluțiile moderne de plată, care se bazează pe aplicații ce facilitează inițierea unui ordin de plată pentru a se efectua plățile de tip cont la cont;"
iar instrument de plată, conform legii înseamnă - orice dispozitiv personalizat și/sau orice set de proceduri convenite între utilizatorul serviciilor de plată și prestatorul de servicii de plată și folosit de utilizatorul serviciilor de plată pentru a iniția un ordin de plată"

Așadar POS nu este unica și singura definiție a metodelor moderne de plată. Ci și aplicațiile. Spre exemplu dacă firma are site unde are implementată plata cu card - oferă o metodă modernă de plată.
Dacă firma are aplicație prin care i se poate face plăți, iarăși - oferă metodă modernă de plată.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

pomparaus

#12 Mesaj de pomparaus »

Multumesc Cristi : asadar nu e obligatoriu POS, atata timp cat platitorii/clienti pot sa plateasca cu cardul sau cu OP.

tomac

#13 Mesaj de tomac »

Dacă pot achita cu card sau aplicație la aplicație, da, nu este obligatoriu. Aplicație la aplicație nu înseamnă virament neapărat. Ci ceva similar BT Pay unde eu pot transfera bani din aplicație către fiică-mea, iar ea îi primește tot via BT Pay. Sau plata cu Revolut către alt utilizator Revolut.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

Scrie răspuns