Cod de tva achizitie intracomunitara
Cod de tva achizitie intracomunitara
Buna seara. Un PFA, neplatitor de tva, vinde pluginuri audio, în UE și non-UE. Are facturi primite de la Meta, Shopify. Trebuie să ia cod de tva pt achizitii intracomunitare? Exista un plafon pentru aceste achiziții?
- balazse246
Re: Cod de tva achizitie intracomunitara
Nu ai mentionat ce ai achizitionat. Cumva discutam despre servicii, daca da, atunci inainte de a comanda acele servicii, trebuia sa obtii cod special de TVA.
Daca discutam despre achizitii de bunuri (desi nu cred), atunci limita era de 10.000 eur, la curs de data de aderare la UE.
Daca discutam despre achizitii de bunuri (desi nu cred), atunci limita era de 10.000 eur, la curs de data de aderare la UE.
Da, trebuie cod de TVA special. Achiziționează servicii pentru care are obligația de a obține cod de TVA. Va plăti TVA în România prin D301 și va depune D390.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
Imi cer scuze pentru intarziere. Interesul este al meu. Cum am spus PFA-ul vinde pluginuri audio la persoane fizice din UE si non-UE, prin platforma Shopify. De exemplu: emit o factura, in data de 01.11.2025, in UE sau non-UE, in valoare de 25,46 USD, curs valutar 4,3947 lei. Valoare facturii, calculata de Saga PS este de 111,89 lei. Shopify imi vireaza, in data de 10.11.2025, in banca, suma de 105.52 lei, adica 24.01 USD. Am inregistrat incasarea cu data de 10.11.2025(data bancii), mi-a inregistrat o diferenta de curs valutar de 0.23 lei(favorabil). Clientul a ramas dator cu suma de 1.45 USD(25,46-24,01). Cum pot stinge datoria de 1,45 USD?
Ce se întâmplă în realitate (economic)
Clientul NU îți datorează 1,45 USD
Clientul a plătit integral 25,46 USD
Diferența până la 24,01 USD este:
comision Shopify / procesator
eventual diferență de curs aplicată de procesator
Nu este creanță asupra clientului, ci cheltuială a PFA-ului iar SAGA nu „știe” automat că Shopify a reținut comision.
Clientul NU are datorii
-Diferența de 1,45 USD = comision Shopify
-Se înregistrează ca cheltuială 628
-Se compensează cu creanța rămasă
Clientul NU îți datorează 1,45 USD
Clientul a plătit integral 25,46 USD
Diferența până la 24,01 USD este:
comision Shopify / procesator
eventual diferență de curs aplicată de procesator
Nu este creanță asupra clientului, ci cheltuială a PFA-ului iar SAGA nu „știe” automat că Shopify a reținut comision.
Clientul NU are datorii
-Diferența de 1,45 USD = comision Shopify
-Se înregistrează ca cheltuială 628
-Se compensează cu creanța rămasă
„Nu inteligența ne face mari, ci bunătatea inimii. Nu contează cât de mult știi, ci cât de mult bine faci.”
PFA si-a luat cod de tva normal, in Romania. Facturile pe care le emite in UE trebuie emise cu tva, pe care trebuie sa il plateasca?
Emite facturi doar catre persoane fizice din UE si vinde pluginuri audio
În acest caz da.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
Multumesc mult!
PFA-ul mai sus mentionat descarca facturile din Shopify in Saga PS(fara licenta) si modifica data la fiecare factura(din Shopify se exporta cu data in care face exportul). El trebuie sa trimita facturile, de fiecare data contabilei. Primul export este ok. Cum face cu exporturile facturilor ulterioare fara sa se dubleze pe cele anterioare? Contabila are Saga PS cu licenta.
- balazse246
Sub ce format descarca din Shopify? Nu poate modifica data direct in fisier?
Nu stiu sub ce format descarca din Shopify. Zice ca nu poate modifica data . Important pentru el este cum trimite facturile contabilei, lunar, fara sa ii dubleze facturile exportate anterior(este vorba de Saga PS cu licenta). Prima data PFA-ul a exportat contabilei, in format xls.
- balazse246
Daca exportul il face in xls, atunci are posiibilitatea de a filtra perioada dorita si exporta doar perioada in cauza.
Puteti sa imi dati pasii(daca exista) si la cel care exporta precum si la cel care exporta?Va rog!
- balazse246
Eu personal nu le stiu. Dar dac ai zis de xls ma gandesc ca asa le exporta.