Automate de cafea inregistrare in contabilitate

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
buligat

Automate de cafea inregistrare in contabilitate

#1 Mesaj de buligat »

Buna seara!

La un punct de lucru avem un tonomat de cafea , cu bancnote , in chirie.
Furnizorul tonomatului ne facturează la sfârșitul lunii o factura cu comisionul aferent nr de cafele vândute pe luna, cu un desfășurător. Atunci cand se umple aparatul scot banii din el, de obicei de 2 ori pe luna.
Atunci cand vine factura , pe baza desfășurătorului înregistrez , de exemplu cele 100 de cafele in contabilitate ca si vânzare.

Cei de la politia economica mi au zis ca trebuie sa fiscalizez tonomatul, nu am știut pana acum.

Ce documente sa le duc ca sa le demonstrez ca inregistrez aceste vânzări din cafea?

Va mulțumesc!

paturcai

Re: Automate de cafea inregistrare in contabilitate

#2 Mesaj de paturcai »

Buna ziua,
Da, aparatul trebuie să fie dotat cu memorie fiscală și conectat la serverele ANAF.
Deoarece dvs. încasați banii și îi înregistrați ca venituri, dvs. aveți obligația legală de a deține casa de marcat fiscalizată pe CUI-ul firmei dvs. (chiar dacă aparatul fizic este al altcuiva).
Orice documente le-ați duce ei trebuie să vă creadă pe cuvant, lucru neacceptat în legislația actuală.

Conform OUG 28/1999 (republicată și actualizată) și normelor metodologice de aplicare, automatele comerciale (vending machines) care funcționează pe bază de plăți cu cardul sau numerar (bancnote/monede) trebuie să fie dotate cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF).
Acestea nu mai sunt exceptate de la obligația emiterii bonului fiscal.
Automatul trebuie să aibă o unitate fiscală internă care să memoreze tranzacțiile și să le transmită automat către serverele ANAF (conectare la internet), similar caselor de marcat din magazine.
Chiar dacă automatul nu eliberează fizic un bon de hârtie (legea permite excepții privind típărirea bonului dacă acesta nu este solicitat, dar înregistrarea fiscală și transmiterea datelor sunt obligatorii).

Responsabilitatea fiscalizării îi revine operatorului economic care vinde produsul către clientul final (cel care încasează veniturile din vânzarea cafelei).
Din descrierea dumneavoastră reiese următorul scenariu:
Dumneavoastră (firma gazdă) colectați banii din aparat.
Dumneavoastră înregistrați acei bani ca vânzare/venit propriu în contabilitate.
Proprietarul automatului vă emite o factură de "comision" (care, de fapt, reprezintă chiria aparatului sau redevența).
Dacă proprietarul automatului ar fi colectat el banii și v-ar fi dat dumneavoastră o chirie pentru spațiu, atunci el ar fi trebuit să fiscalizeze. Dar cum banii intră în contabilitatea dvs. ca vânzare, obligația este a dvs.

Ca şi monografie contabilă aveţi:
Aprovizionarea:
3028/371 = 401 (este un serviciu mai degrabă, 3028 este mai "curat")
Vânzarea:
5311 = 707/704
Descărcarea de gestiune:
6028/607 = 3028/371
Dacă tratați cafeaua ca un produs finit (producție), folosiți contul 7015. Dacă o tratați ca pe un serviciu, 704. Dacă o tratați pur comercial (revânzare), 707. Pentru automate, frecvent se utilizează 707 sau 704.
Comisionul proprietarului automatului (vending machine)
628 = 401

Nu am evidenţiat TVA-ul in monografie pentru "simplificarea" înţelegerii iar monografia prezentată este pentru cei care fac primii paşi în contabilitate.
Tehnologia nu înlocuiește omul, dar omul care folosește tehnologia îl înlocuiește pe cel care nu o folosește.
Nu trebuie sa fii primul dar trebuie să fii cel mai bun!

buligat

#3 Mesaj de buligat »

Multumesc pentru raspuns.

Dar daca vanzatoarea, incaseaza prin casa de marcat acea cafea, adica ea ia banii si emite bon fiscal pentru cafea, introduce ea banii in aparatul de cafea.
La final de zi, cand ea scoate Z-ul , automat se trimite la anaf, cate cafele s-au vandut in acea zi.
Tot trebuie fiscalizat apartul de cafea?

paturcai

#4 Mesaj de paturcai »

Si daca vanzatoarea omite sa inregistreze vanzarea cafelei?
Nu se merge pe cuvant de onoare!
Tehnologia nu înlocuiește omul, dar omul care folosește tehnologia îl înlocuiește pe cel care nu o folosește.
Nu trebuie sa fii primul dar trebuie să fii cel mai bun!

Scrie răspuns