Conform legislației actualizate în 2026 - Legea nr. 210/1999, modificată prin OUG nr. 117/2022 și Legea nr. 196/2024, tatăl unui copil nou-născut are dreptul la un concediu paternal de maximum 15 zile lucrătoare, in urmatoarea structura:
- 10 zile lucrătoare: Acordate standard tatălui care are calitatea de lucrător, indiferent de vechimea în muncă.
- plus 5 zile lucrătoare suplimentare, dacă tatăl a obținut un atestat de absolvire a unui curs de puericultură.
Acest beneficiu de 5 zile se acordă o singură dată pentru fiecare copil nou-născut, inclusiv în cazul sarcinilor multiple.
Concediul trebuie solicitat în primele 8 săptămâni de la nașterea copilului.
Pe durata acestui concediu, tatăl primește o indemnizație egală cu salariul corespunzător perioadei respective, plătită din fondul de salarii al angajatorului.
Acesta este obligat să aprobe cererea; nerespectarea dreptului poate atrage sancțiuni conform Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM).
Pentru a beneficia de aceste zile, trebuie să depuneți la angajator urmatoarele documente:
- cerere scrisă pentru acordarea concediului paternal;
- copie după certificatul de naștere al copilului;
- copie după atestatul de absolvire a cursului de puericultură (dacă se solicită cele 5 zile suplimentare).
REGES ONLINE
-
gheorghei642
Re: REGES ONLINE
Înregistrarea concediului paternal în noul sistem REGES-ONLINE se realizează prin declararea unei suspendări a contractului de muncă.
Iată pașii și detaliile necesare pentru a înregistra cele 15 zile lucrătoare:
Procedura de înregistrare în REGES-ONLINE
Conform noilor reglementări de utilizare a platformei Inspecției Muncii, procedura este următoarea:
- Accesare: Autentificați-vă în portalul REGES Online folosind credențialele firmei.
- Selectare Salariat: Accesați meniul Contracte și selectați salariatul care a solicitat concediul.
- Adăugare Suspendare: Temei legal: Selectați temeiul aferent suspendării la inițiativa salariatului, respectiv Art. 51 alin. (1) lit. a) din Codul Muncii (coroborat cu Legea 210/1999).
- Data de început: Prima zi lucrătoare de concediu conform cererii salariatului.
- Data de sfârșit: Ultima zi a perioadei de 15 zile lucrătoare.
- Termen de transmitere: Înregistrarea trebuie făcută în termen de maximum 3 zile lucrătoare de la data la care evenimentul a fost înregistrat intern (data cererii aprobate).
Iată pașii și detaliile necesare pentru a înregistra cele 15 zile lucrătoare:
Procedura de înregistrare în REGES-ONLINE
Conform noilor reglementări de utilizare a platformei Inspecției Muncii, procedura este următoarea:
- Accesare: Autentificați-vă în portalul REGES Online folosind credențialele firmei.
- Selectare Salariat: Accesați meniul Contracte și selectați salariatul care a solicitat concediul.
- Adăugare Suspendare: Temei legal: Selectați temeiul aferent suspendării la inițiativa salariatului, respectiv Art. 51 alin. (1) lit. a) din Codul Muncii (coroborat cu Legea 210/1999).
- Data de început: Prima zi lucrătoare de concediu conform cererii salariatului.
- Data de sfârșit: Ultima zi a perioadei de 15 zile lucrătoare.
- Termen de transmitere: Înregistrarea trebuie făcută în termen de maximum 3 zile lucrătoare de la data la care evenimentul a fost înregistrat intern (data cererii aprobate).
-
gheorghei642
În fișa colectivă de prezență (pontaj), se folosește de regulă simbolul specific stabilit prin regulamentul intern al unității sau prin software-ul de salarizare utilizat.
În dreptul zilelor respective, orele de prezență vor fi 0, deoarece contractul individual de muncă este suspendat pe durata acestui concediu, deși este plătit.
În dreptul zilelor respective, orele de prezență vor fi 0, deoarece contractul individual de muncă este suspendat pe durata acestui concediu, deși este plătit.
-
vanczag843
Buna ziua tuturor. Am incercat sa preiau credentialele in Saga, am generat credentiale noi, le-am trecut in saga iar cand incerc sa dau accept imi apare pe ecran mesajul : Datele de conectare nu au fost salvate. Credentiale incorecte. Am repetat operatiunea de mai multe ori si primesc acelasi mesaj. Amincercat sa generez credentiale noi, dar nu se mai poate. Puteti va rog sa-mi spuneti unde gresesc si mai ales ce ar trebui sa fac?
Multumesc mult!
Multumesc mult!