Bună ziua, Are cineva experiență cu completarea declarației unice pentru câștigurile din criptomonede?
Dilema e: dacă am 2 conturi pe 2 platforme diferite, de exemplu Binance si Etoro. Să spunem că pe o platfirma am câștig o sumă și pe cealaltă platformă am pierdere o sumă, doar din criptomonede într-un an de zile. Cum declar eu în declarația unică aceste 2 sume, plus cu minus, astfel încât să mi se compenseze? În declarația unică nu poți completa la venit sume cu minus. Această problemă o pot avea doar dacă încadrez aceste venituri la venituri din străinătate. Pentru că trebuie să declar câte un venit per țară iar cele 2 platforme provin din țări diferite.
Dacă le-aș încadra la venituri în România am o singură rubrică și completez calculul final. Dar eu știu că sunt încadrate la venituri din străinătate - alte venituri, dacă intermediarul, adică platforma este străină. Am gasit si tutoriale de anul trecut cum ca se completeaza la venituri din strainatate. Chatgpt zice ca se completeaza la venituri in romania (ceea ce mi-ar rezolva problema), dar nu am incredere in chatgpt.
Multumesc!
As aprecia enorm daca e cineva care are macar o idee...
Stiu ca e devreme si mai e timp pana in mai, dar incerc totusi sa ma lamuresc...
Castiguri crypto - declaratia unica
Re: Castiguri crypto - declaratia unica
Conform ANAF, veniturile din tranzacționarea criptomonedelor sunt încadrate la „alte surse”, conform Codului fiscal (art. 114), nu la venituri din investiții clasice.
Venitul este considerat realizat de persoana fizică rezidentă în România și se declară la Declarația Unică – Capitolul I – Venituri din România – Alte surse. INDIFERENT DE PLATFORMA.
Pentru crypto:
Se calculează câștigul net anual = total câștiguri – total pierderi
Compensarea se face la nivel de AN FISCAL, nu la nivel de platformă
Nu declarați fiecare platformă separat
Nu declarați pierderea cu minus.
Dacă rezultatul final este negativ:
Nu aveți impozit de plată
Nu aveți ce declara (pierderile la crypto NU se reportează în anii următori)
Impozitul datorat, 10% impozit pe câștigul net anual, CASS se datorează doar dacă totalul veniturilor extrasalariale depășește plafonul.
Venitul este considerat realizat de persoana fizică rezidentă în România și se declară la Declarația Unică – Capitolul I – Venituri din România – Alte surse. INDIFERENT DE PLATFORMA.
Pentru crypto:
Se calculează câștigul net anual = total câștiguri – total pierderi
Compensarea se face la nivel de AN FISCAL, nu la nivel de platformă
Nu declarați fiecare platformă separat
Nu declarați pierderea cu minus.
Dacă rezultatul final este negativ:
Nu aveți impozit de plată
Nu aveți ce declara (pierderile la crypto NU se reportează în anii următori)
Impozitul datorat, 10% impozit pe câștigul net anual, CASS se datorează doar dacă totalul veniturilor extrasalariale depășește plafonul.
„Nu inteligența ne face mari, ci bunătatea inimii. Nu contează cât de mult știi, ci cât de mult bine faci.”
Re: Castiguri crypto - declaratia unica
Buna dimineata, imi sunteti de mare ajutor cu informatiile oferite.
Va multumesc mult!
Succes in toate!
Va multumesc mult!
Succes in toate!