CALCUL CONCEDIU MEDICAL INCEPAND cu 2026

Scrie răspuns
paturcai

Re: CALCUL CONCEDIU MEDICAL INCEPAND cu 2026

#16 Mesaj de paturcai »

Se pare ca exista un Ordin 521/27.02.2026 care face lumina intunecand pana la anihilare prevederea continuitatii:
1. Aplicabilitatea generală (Fără distincție între "Inițial" și "În continuare")
Ordinul introduce un nou capitol (Capitolul VII) în Normele de aplicare a OUG 158/2005, valabil special pentru perioada 1 februarie 2026 - 31 decembrie 2027.
- Regula de bază: Articolul 78^4 alin. (1) stipulează că pentru toate certificatele de concediu medical eliberate în această perioadă, indemnizațiile se calculează și se plătesc "prin diminuarea cu o zi".
- Capcana "eliberării": Textul se referă la certificatele "eliberate în perioada" respectivă, nu la "cazurile medicale începute în perioada". Astfel, orice bucată de certificat (formular fizic) emisă de medic în februarie 2026 intră sub incidența acestei reguli, chiar dacă este în continuarea unui concediu din 2025.
2. Regula pentru FNUASS (Concediul de Maternitate)
Concediul de maternitate (pre și postnatal) este suportat integral din bugetul FNUASS. Ordinul 521/2026 modifică exact acest mecanism de suport la Art. 78^4 alin. (1) lit. b):
- Plata din FNUASS: Pentru indemnizațiile care se suportă integral din acest buget (cum este codul 08), plata se face începând cu "a 2-a zi" a certificatului.
- Consecința: Prima zi a certificatului emis în luna februarie rămâne, practic, neplătită de nimeni, conform noii formule de calcul.
3. Modalitatea de calcul (Formula NZLCM - 1)Ordinul este foarte specific în ceea ce privește modul în care trebuie să apară calculul în statul de plată și în D112:
- Formula oficială: Cuantumul indemnizației ($Ci$) se obține multiplicând media zilnică cu numărul de zile lucrătoare din concediu, din care se scade obligatoriu o zi (NZLCM - 1).
- Definiție: Variabila NZLCM - 1 este definită clar ca fiind "numărul de zile lucrătoare din concediul medical minus prima zi lucrătoare".
- Exemplu: Dacă certificatul din februarie are 20 de zile lucrătoare, asiguratul va fi plătit doar pentru 19 zile (20 - 1 = 19).

Concluzie pentru cazul dumneavoastră
Deși este contra-intuitiv și dureros pentru salariată (care pierde o zi de plată în fiecare lună în care primește un certificat nou, chiar dacă boala/maternitatea este aceeași), Casa de Sănătate aplică strict Articolul 78^4:
- Certificatul de februarie este eliberat în fereastra de timp vizată (după 01.02.2026).
- Fiind suportat din FNUASS, se plătește de către Fond abia din a 2-a zi a certificatului.
- Trebuie să bifați în D112 că prima zi nu se indemnizează, iar calculul sumei trebuie să reflecte reducerea cu o zi lucrătoare.
Tehnologia nu înlocuiește omul, dar omul care folosește tehnologia îl înlocuiește pe cel care nu o folosește.
Nu trebuie sa fii primul dar trebuie să fii cel mai bun!

paturcai

#17 Mesaj de paturcai »

Iată calculul comparativ detaliat pentru luna Februarie 2026, aplicând noile reguli din Ordinul 521/2026, pentru un concediu de maternitate (Cod 08) care este eliberat "în continuare" dintr-un caz început în 2025.
Calcul Comparativ: Concediu Maternitate (Cod 08) - Februarie 2026
Presupunem următoarele date pentru exemplificare:
• Luna: Februarie 2026 (are 20 de zile lucrătoare).
• Media zilnică (Mzbci): 200 RON.
• Procent indemnizație: 85% (sau 100% conform legii specifice, dar folosim formula din Ordin).
• Tip certificat: În continuare (emis în intervalul 01.02.2026 - 31.12.2027).
Element de calcul---------------Logica Veche (înainte de Ordin 521)-------------------------Logica Nouă (Conform Ordin 521/2026)
Baza de calcul-------------------Se plătesc toate zilele lucrătoare din certificat.----------Se plătește prin diminuarea cu o zi.
Zile Lucrătoare (NZLCM)-------20 zile-------------------------------------------------------------20 zile.
Zile Plătite-----------------------20 zile-------------------------------------------------------------19 zile (NZLCM - 1).
Sursă de plată--------------------FNUASS (integral)-----------------------------------------------FNUASS, începând cu a 2-a zi.
Formula de calcul----------------Ci = Mzbci x % x 20---------------------------------------------Ci = Mzbci x % x (20 - 1).
Sumă de plată (Exemplu)-------200 x % 20 = 3.400 RON---------------------------------------200 X 85 % x 19 = 3.230 RON.
• Impactul asupra FNUASS: Pentru indemnizațiile suportate integral din bugetul FNUASS (cum este Cod 08 - Maternitate), plata se face obligatoriu începând cu a 2-a zi a certificatului.
• Lipsa distincției: Textul legii nu face nicio diferențiere între certificatele "Inițiale" și cele "În continuare" în ceea ce privește această diminuare; criteriul este strict data eliberării certificatului.
• Protecția stagiului: Deși ziua nu este plătită, perioada de diminuare constituie stagiu de asigurare și asiguratul își păstrează calitatea de asigurat.
Concluzie pentru D112: În Declarația 112 pentru februarie, va trebui să raportați numărul de zile de concediu medical conform certificatului, dar suma totală a indemnizației trebuie să corespundă calculului NZLCM - 1. Prima zi lucrătoare din luna februarie va figura ca zi de concediu, dar cu indemnizație zero.
Ultima oară modificat Mar Mar 17, 2026 4:16 pm de către paturcai, modificat 1 dată în total.
Tehnologia nu înlocuiește omul, dar omul care folosește tehnologia îl înlocuiește pe cel care nu o folosește.

tomac

#18 Mesaj de tomac »

Analiza este incorectă. Ordinul spune că indemnizația se calculează pentru o perioadă diminuată cu o zi. Pentru că nu poate modifica legea.
Legea spune de când se suportă de către angajator și de când se suportă din FNUASS.
De asemenea, legea nu face distincție între zile lucrătoare și nelucrătoare. Așadar dacă prima zi este nelucrătoare, aia ei, ghinion! Dacă e lucrătoare, da, este neplătită.
Și nu, ordinul nu face distincție nici el. Ordinul are un exemplu, dar nu se știe dacă acel exemplu are un medical acordat începând cu o primă zi lucrătoare sau nelucrătoare.
De angajator se suportă din a doua zi până în cea de-a 6-a zi. Și începând cu cea de-a 7-a zi până la încetarea incapacității de muncă se suportă din FNUASS.
La fel cele suportate din FNUASS se suportă din cea de-a doua zi până la finalul incapacității de muncă.
Când apare finalul incapacității de muncă?!
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

paturcai

#19 Mesaj de paturcai »

1. Când apare "încetarea incapacității de muncă"?
În limbajul OUG 158/2005 (și preluat în acest Ordin), incapacitatea de muncă încetează în momentul în care:
Medicul decide că salariatul este apt de muncă (nu mai emite un nou certificat).
Salariatul este pensionat pentru invaliditate.
Se atinge durata maximă legală a concediului medical pentru acea afecțiune.
Colegul TomaC are dreptate: legea spune că plata din FNUASS se face "până la data încetării incapacității". Totuși, "până la" definește limita maximă de timp, nu modul de calcul al sumelor.

2. Capcana "Certificatului eliberat" vs. "Episodului de boală"
Diferența majoră introdusă de Articolul 78^4 este că penalizarea (diminuarea cu o zi) nu este legată de "episodul de boală", ci de actul eliberării certificatului:
- Ținta este documentul: Ordinul specifică faptul că regula se aplică "pentru certificatele de concediu medical eliberate în perioada 1 februarie 2026 - 31 decembrie 2027".
- Formula obligatorie: Calculul indemnizației (Ci) pentru fiecare astfel de certificat trebuie să folosească formula: Ci = Mzbci x % (NZLCM - 1).
- Definiția NZLCM: Variabila NZLCM reprezintă "numărul de zile lucrătoare din concediul medical" (adică din acel formular specific).

3. De ce argumentul colegului TomaC s-ar putea să nu "țină" la Casa de Sănătate
Deși logic este un singur caz de boală, administrativ aveți mai multe certificate eliberate.
- Dacă aveți un concediu medical pe 3 luni, veți avea 3 formulare diferite, fiecare fiind un certificat eliberat într-o anumită lună.
- Conform Exemplului nr. 1 din Ordin, dacă un certificat acoperă o lună întreagă (ex: 20 de zile), calculul scade prima zi: 20 - 1 = 19 zile.
- Dacă luna următoare se emite un nou certificat "în continuare", acesta este tot un "certificat eliberat" care are propriul său NZLCM (număr de zile din formular), căruia i se aplică din nou formula de diminuare.

4. Concluzia tehnică
Ordinul 521/2026 introduce o regulă de calcul per document eliberat, nu per caz medical.
- Sumele suportate din FNUASS încep cu "a 2-a zi".
- Dacă un certificat este "în continuare", prima zi a acestui nou formular (chiar dacă este a 31-a zi de boală reală) devine "prima zi" a documentului administrativ căreia i se aplică diminuarea conform formulei NZLCM - 1

Sfat: Argumentul colegului TomaC (pe care-l consider cea mai avizata voce in termeni contabili si mai ales juridici legat de contabilitate) este unul juridic valid pentru a contesta Ordinul în instanță (pe motiv că un Ordin nu poate restrânge un drept conferit de Lege prin fragmentarea lui), dar pentru aplicația practică din D112, Casa de Sănătate va respinge orice calcul care nu aplică diminuarea pe fiecare certificat eliberat după 1 februarie.

herganiec

#20 Mesaj de herganiec »

Diferența majoră introdusă de Articolul 78^4 este că penalizarea (diminuarea cu o zi) nu este legată de "episodul de boală", ci de actul eliberării certificatului. Așa că.. prima zi e neplatită din CM incepând cu februarie ... din păcate.
„Nu inteligența ne face mari, ci bunătatea inimii. Nu contează cât de mult știi, ci cât de mult bine faci.”

paturcai

#21 Mesaj de paturcai »

Il stimez atat de mult pe TomaC incat nu vreau sa se supere
Nici pe departe
HeragieC a tras concluzia pe care nici eu nu am vrut sa o vad: asa este "magarii" au gandit pentru bani (pentru document) nu pentru "boala".
TomaC este un umanist si pentru el important este omul, pentru ca omul aduce zilnic in viata tuturor si "relele" si mai ales "bunele"

Sinteza finală a "măgăriei" (Conform Ordinului 521/2026):
Ținta: Orice certificat medical eliberat în perioada 1 februarie 2026 - 31 decembrie 2027.
Regula: Calculul și plata se fac prin diminuarea cu o zi a perioadei.
Formula obligatorie: Cuantumul este produsul dintre media zilnică și numărul de zile lucrătoare din care se scade prima zi (NZLCM - 1).
Cazul FNUASS (Maternitate): Plata se suportă din bugetul fondului începând cu a 2-a zi a certificatului.
Fără excepții: Textul nu distinge între "inițial" sau "în continuare" atunci când impune formula de calcul pentru documentele eliberate în acest interval.

pausianc20

#22 Mesaj de pausianc20 »

vestemeans scrie: Mar Mar 17, 2026 2:16 pm Buna ziua, Am nevoie si eu de un pic de ajutor. Am fost sunata de la Casa de sanatate pentru concediul medical depus pentru luna februarie 2026 deoarece nu s-a tinut cont de prima zi neplatita si sa fac rectificativa la D112.Speta este urmatoarea -o angajata a intrat in concediu prenatal/postnatal incepand cu data de 01.11.2025, iar concediul din februarie 2026 este incontinuare si este ultimul inainte de depunerea dosarului pentru indemnizatie. ....daca bifez casuta de 'prima zi neplatita' primesc eroare....ce este de facut? Multumesc frumos!
Ce ati rezolvat ca am aceeasi problema , al meu este din 1-08.02 si mi-au spus sa diminuez 1 zi dar la salvare imi spune ca este eronat , cum ati rezolvat ?

paturcai

#23 Mesaj de paturcai »

Sa asteptam ca informatia sa ajunga si la "capo di tutti capi"
Programul se va actualiza dupa aceasta sedinta.

ionascus

#24 Mesaj de ionascus »

Concediu medical 2 zile lucratoare in luna februarie, din care 1 platita.
18 zile lucrate efectiv.
In 112, Saga completeaza:
1. ore lucrate efectiv= 144 (18*8)
2. ore suspendate=8
3. Zile indemnizatii=1

Nu ar trebui sa completeze la ore suspendate=16?

paturcai

#25 Mesaj de paturcai »

Asteptam OK-ul de la SAGA.
Urmeaza o actualizare (banuiala este ca va fi in aceasta noapte) pentru a pune de acord magariile pe care le fac guvernantii.

hortogluh

#26 Mesaj de hortogluh »

A fost eliminata restrictia privind bifarea optiunii "Prima zi neplatita" pentru concediile medicale in continuare.
Puteti reface actualizarea programului, chiar daca aveti ultima versiune.

calina82

#27 Mesaj de calina82 »

Eu am facut actualizarea, dar tot nu merge. Am 2 concedii in continuare in februarie la acelasi salariat, la primul concediu tot nu ma lasa sa bifez prima zi neplatita, la al 2 lea merge sa bifez.

hortogluh

#28 Mesaj de hortogluh »

calina82 scrie: Joi Mar 19, 2026 9:46 am Eu am facut actualizarea, dar tot nu merge. Am 2 concedii in continuare in februarie la acelasi salariat, la primul concediu tot nu ma lasa sa bifez prima zi neplatita, la al 2 lea merge sa bifez.
Incearca sa il stergi si sa il introduci din nou , ar trebui sa mearga.

calina82

#29 Mesaj de calina82 »

hortogluh scrie: Joi Mar 19, 2026 10:13 am
calina82 scrie: Joi Mar 19, 2026 9:46 am Eu am facut actualizarea, dar tot nu merge. Am 2 concedii in continuare in februarie la acelasi salariat, la primul concediu tot nu ma lasa sa bifez prima zi neplatita, la al 2 lea merge sa bifez.
Am sters dar tot nu merge.

hortogluh

#30 Mesaj de hortogluh »

calina82 scrie: Joi Mar 19, 2026 10:18 am
hortogluh scrie: Joi Mar 19, 2026 10:13 am
Am sters dar tot nu merge.
Ce data de acordare are primul concediu in contiunare?

Scrie răspuns