Buna dimineața,
Am următoarea problemă. Avem salariați care au pensie facultativă și acum au venit cu abonamente pentru servicii medicale sub formă de abonament și doresc deducerea pentru acestea, care în conformitate cu prevederile Codului fiscal: „[...] la nivelul anului să nu se depășească echivalentul în lei al sumei de 400 euro”.
Hotărârea nr. 1 /2016 privind Normele metodologice stipulează la pct. 14 alin. (6) lit. a) pct. III și IV din că plătitorul de venituri „cumulează sumele în euro, prevăzute la art. 78 alin. (2) lit. a) pct. (III) și (IV) din Codul fiscal, și verifică încadrarea în plafonul deductibil prevăzut de lege”.
În concret, mă puteți lămuri dacă plafonul anual de 400 euro prevăzut pentru următoarele categorii de cheltuieli deductibile:
• contribuții la fonduri de pensii facultative/contribuții la fonduri de pensii ocupaționale;
• prime de asigurare voluntară de sănătate și servicii medicale furnizate sub formă de abonament.
se aplică:
a) ca plafon distinct pentru fiecare categorie în parte, sau
b) ca plafon global cumulat pentru toate aceste categorii?
Mulțumesc anticipat pentru răspunsuri.
Aplicarea plafoanelor de 400 euro art. 78 Codul Fiscal
Re: Aplicarea plafoanelor de 400 euro art. 78 Codul Fiscal
Și una și alta. Să mă explic - ca plafon distinct pentru fiecare în parte pentru încadrarea în limitele ANUALE, ca o sumă cumulată lunar pentru încadrarea în plafonul de 33% din salariul de bază lunar.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.