Asigurare de viata salariati

barbur993

Asigurare de viata salariati

#1 Mesaj de barbur993 »

Buna ziua! cum se introduc in statul de plata asigurarile de viata platite de angajator pentru angajat, in asa fel incat sa fie calculate toate contributiile si impozitul pe salarii pentru ele? daca le introduc prin Tichete de masa, cum a fost recomandat, evident nu se calculeaza CAS, iar restul avantajelor din lista nu se taxeaza.

paturcai

Re: Asigurare de viata salariati

#2 Mesaj de paturcai »

OK
1. Conform (Codul Fiscal, Art. 76, alin. (4), lit. t)), "Primele de asigurare de viață voluntară, suportate de angajator pentru angajații proprii, sunt neimpozabile la nivelul angajatului (nu se rețin impozit pe venit și contribuții sociale) în limita unui plafon anual de 400 de euro per angajat".
În limita totală de 400 de euro/an/angajat intră:
Primele pentru asigurări de viață voluntare.
Serviciile medicale furnizate sub formă de abonament medical.
Contribuțiile la un fond de pensii facultative (Pilonul III).

2. Înregistrarea asigurărilor de viață în SAGA
Asigurările de viață suportate de angajator pentru salariați reprezintă un avantaj salarial. Înregistrarea corectă în SAGA implică, de obicei, doi pași: înregistrarea facturii de la asigurător și evidențierea avantajului la nivelul fiecărui salariat pentru a urmări plafonul neimpozabil.
Metoda corectă este prin modulul "Salariați":
Accesați modulul "State" și selectați angajatul pentru care se plătește asigurarea.
Intrați în ecranul de calcul al salariului pentru luna respectivă.
În partea de jos a ecranului, veți găsi un buton numit "Tichete...". Apăsați acest buton.
În fereastra care se deschide, aveți mai multe câmpuri pentru diverse tipuri de avantaje. Căutați o rubrică precum "avantaje în natură".
Introduceți suma primei de asigurare plătite pentru acel angajat în luna respectivă în câmpul corespunzător avantajelor neimpozabile (atâta timp cât vă încadrați în plafonul legal, vezi punctul 1).
Programul SAGA va prelua automat această sumă, o va considera avantaj neimpozabil (dacă se încadrează în plafon) și o va evidenția corect în Declarația 112.
Înregistrarea contabilă a facturii:
Factura primită de la firma de asigurări se înregistrează, de regulă, în "Intrări" ca o cheltuială socială a firmei. Nota contabilă tipică este:
6458. Alte cheltuieli sociale = 401. Furnizori sau 462. Creditori diverși
Prin adăugarea sumei în secțiunea "Tichete" din modulul "Salariați", SAGA va reuși să facă legătura corectă și să urmărească plafonul anual pentru fiecare angajat în parte.
Tehnologia nu înlocuiește omul, dar omul care folosește tehnologia îl înlocuiește pe cel care nu o folosește.
Nu trebuie sa fii primul dar trebuie să fii cel mai bun!

barbur993

#3 Mesaj de barbur993 »

Multumesc pentru raspuns, era de interesa unde exact si ce inregistrari se fac in SAGA pentru sumele care depasesc plafonul de 400 Euro.

paturcai

#4 Mesaj de paturcai »

Le adugati manual la detalii in statul de plata coltul din ecranul dreapta-jos (nu cred ca este ca la diurne, unde automat programul trece ca venituri suplimentare tot ceea ce depaseste diurna legala)
Tehnologia nu înlocuiește omul, dar omul care folosește tehnologia îl înlocuiește pe cel care nu o folosește.
Nu trebuie sa fii primul dar trebuie să fii cel mai bun!

barbur993

#5 Mesaj de barbur993 »

Da, am adaugat la prime/venituri suplimentare cu valoarea neta a sumei care depaseste si s-a calculat brutul automat. Valoarea intreaga neta a primei de asigurare a fost inregistrata pe cheltuiala iar in ecranul Retineri am inregistrat la prima linie "Asigurari de sanatate suportate de angajator" cu suma care se incadreaza in plafon, "Nu se retine", a doua linie, scrisa manual, nu din lista, "Asigurare de sanatate", "Se retine din salariul net", suma neta care depaseste plafonul si contul 7588 (ca sa nu fie inregistrata de 2 ori pe cheltuiala, o data la intrari si apoi pe stat) si inca o linie "Asigurare de viata", idem suma neta care depaseste plafonul, cont 7588. Nu stiu daca nu cumva e vreo metoda mult mai simpla, dar asta macar are logica, ce trece de plafon e taxat si sumele sunt duse corect in D112.

dascalescue622

#6 Mesaj de dascalescue622 »

Buna ziua!
Cum pot sterge o suma ce a fost inregistrata la retineri salariale?
Am incercat cu stergere, modificare dar tot apare pe statul de plata.
Multumesc!

herganiec

#7 Mesaj de herganiec »

state de plata, te pozitionezi pe persona, si ai buton retineri.. schimba data finala..
„Nu inteligența ne face mari, ci bunătatea inimii. Nu contează cât de mult știi, ci cât de mult bine faci.”

buldanc431

#8 Mesaj de buldanc431 »

BUna seara!
Va rog sa ma lumariti pentru ca nu reusesc sa dau de cap .
Societateta plateste 200 lei / luna asigurare de viata pentru 1 salariat .
Cum inregistrez acest lucru la salariatul respectiv , pentru achitarea contributiilor necesare ?
Va multumesc !

barbur993

#9 Mesaj de barbur993 »

Asigurarea deductibila este 169,95 lei lunar. Ceea ce depaseste, 30,05 lei introduci in statul de plata la Detalii, suma neta 30,05 lei si iti calculeaza automat brutul care se adauga la salariu si se calculeaza automat contributiile.
In acelasi timp, tot din Detalii, deschizi ecranul Retineri, adaugi o linie noua pe care o denumesti cum vrei- Asigurare de viata de ex si completezi coloanele, de la...data cand incepi retinerile, pana la... sa zicem 1 an. Suma fixa lunara: 30,5 lei, retinut din... salariul net, cont ...7588. Fa o proba, vezi daca ti se duce corect in conturi.

buldanc431

#10 Mesaj de buldanc431 »

Multumesc !

Acest lucru inseamna ca ne incadram in cei 400E /anul /salariat , da ?

buldanc431

#11 Mesaj de buldanc431 »

Multumesc !

Prin impozitarea diferentei nedeductibile , inseamna ca ne incadram in cei 400E /anual .
Suma de 200 lei se trece pe stat la alte avantaje ?

lupus

#12 Mesaj de lupus »

Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu problema inregistrarilor asigurarilor de viata, suportate de angajator, pentru 2 angajati pentru care sumele sunt nedeductibile ( din anumite motive).
a) Am inregistrat la intrari in ,,n''- instintarea de plata pentru asigurat 1- valoarea de 816 lei si asigurat 2- valoarea de 878 lei pe cont contabil 6457;
b) Am urmat pasii cu introducerea sumelor in salarii-,,Detalii"-,,Alte sume"- valoarea fiecaruia pe net. Automat au fost introduse si sumele de plata CAS, CASS, Impozit:
c) la ,,Retineri" -,, Asigurari de viata suportate de angajator"-suma fixa lunara - retinut din salariul net - cont 7588;
d) am urmatoarele note contabile: 423=% 444, 4315, 4316 si 4382 = 423 . In 423 ramane sold. Ce fac cu acest sold? si soldul din 7588?

micleav

#13 Mesaj de micleav »

Buna ziua! Legat de asigurarile de viata care sunt integral impozabile unde ati inregistrat in statul de salarii pentru a calcula toate contributiile si a le duce corect in D112 la rd.8.3.3.La primirea politei si plata acesteia am inregistrat 6455=401 si 401=5121, cum ati procedat mai departe cei care ati avut cazuri asemanatoare?Am incercat la detalii - alte venituri- am trecut suma neta si s au calculat toate contributiile.Restul de plata a crescut cu suma neta platita pentru asigurarea de viata, este corect asa sau cum ar trebui procedat mai departe?
Va multumesc anticipat!

acsintee

#14 Mesaj de acsintee »

Bună ziua,
Am o situație legată de o **asigurare de grup pentru salariați** și aș avea nevoie de ajutor privind înregistrarea corectă în SAGA. Societatea a încheiat o poliță de asigurare de grup pentru **105 salariați**, valabilă un an, în perioada **30.06.2026–29.06.2027**. Prima totală este de **27.503 lei**, achitată integral de societate în data de **02.07.2026**.

Polița acoperă, pentru fiecare salariat, riscuri precum:
- deces din accident sau boală;
- deces din accident;
- invaliditate permanentă totală sau parțială din accident;
- spitalizare din accident;
- intervenții chirurgicale din accident;
- fracturi;
- arsuri;
- cheltuieli medicale rezultate din accident.
Beneficiarii sunt salariații, iar în caz de deces moștenitorii legali ai acestora.
Contabil, polița este înregistrată separat:
**471 = 401 – 27.503 lei**, apoi se descarcă lunar prin **613 = 471**, pe perioada de valabilitate a asigurării.

Problema este partea de salarizare în SAGA.

Dacă împart prima la cei 105 salariați, rezultă aproximativ **261,93 lei/salariat**.

Am încercat în SAGA:
**State salarii → Tichete → Avantaj în natură**.

În această variantă, suma intră în brutul fiscal, dar programul nu calculează CAS și CASS, ci doar impozitul.

Dacă o introduc la **Detalii → Alte venituri**, SAGA calculează contribuțiile, dar îmi majorează și venitul brut/641 și implicit apare problema că aceeași cheltuială este deja înregistrată prin 613, deci risc să dublez cheltuiala.

În plus, salariatul nu primește efectiv cei 261,93 lei în bani, pentru că prima a fost achitată direct de societate către asigurator. Prin urmare, nu ar trebui să îmi majoreze restul de plată către salariat.

Întrebarea mea este:

**Cum introduceți corect în SAGA o astfel de primă de asigurare de grup, astfel încât să fie tratată fiscal corect, să ajungă corect în D112, să nu majoreze nejustificat brutul salariatului și să nu dubleze cheltuiala în contul 641, având în vedere că polița este deja înregistrată separat pe 471/613?**

Dacă ați avut un caz similar, m-ar ajuta foarte mult să îmi spuneți exact ce rubrică ați folosit în SAGA și ce note contabile a generat programul.

Scrie răspuns