Achizitie aur de la persoane fizice tratament fiscal

talmaciun

Achizitie aur de la persoane fizice tratament fiscal

#1 Mesaj de talmaciun »

Solicit o parere privind subiectul bijuterii vechi apartinand persoanelor fizice in contextul noilor modificari fiscale - Considerati ca achizitia de bijuterii aur de la persoane fizice practicata de societatile de profil este supusa impozitarii cu taxa pe venit de 10% ca urmare a modificarii art 62 lit f din codul fiscal ? Exista articol de lege care sa defineasca bijuteriile vechi date la schimb cu unele noi ca fiind deseuri ale patrimoniului personal ? sunt asimilate pe undeva cu notiunea de deseuri ?

herganiec

Re: Achizitie aur de la persoane fizice tratament fiscal

#2 Mesaj de herganiec »

E destul de ciudat.. dar
Da, în practică, dacă operaţiunea intră în sfera „predării metalelor feroase/neferoase încadrate ca deşeuri”, cumpărătorul (societatea) trebuie să trateze suma plătită persoanei fizice ca venit impozabil şi să reţină/impoziteze 10% la sursă şi să raporteze conform normelor. Aceasta rezultă din modificările aduse art.62/art.114 prin Legea 141/2025.

Bijuteria veche este un bun mobil cu valoare intrinsecă (aur, pietre prețioase) și/sau valoare de vechime, artistică sau de colecție.
Deșeul este un reziduu care urmează să fie eliminat sau reciclat.

În contextul "schimbului" pe care îl menționați, bijuteria veche este un bun dat în plată pentru o bijuterie nouă. Din punct de vedere contabil și fiscal, aceasta reprezintă o compensație, o formă de plată. Valoarea bijuteriei vechi este dedusă din prețul noii bijuterii. Această compensație este un venit pentru client (persoana fizică) și, conform noii legi, este impozabilă.
deci...
a.Achizițiile de bijuterii vechi de aur de la persoane fizice sunt supuse impozitului pe venit de 10%, ca urmare a modificării Art. 62 lit. f) din Codul Fia.scal.
b.Societățile care efectuează astfel de achiziții au obligația de a reține și vira impozitul. Nerespectarea acestei obligații atrage penalități și majorări substanțiale.
c.Nu există un suport legal pentru a califica bijuteriile vechi ca "deșeuri". Această interpretare este eronată și periculoasă din punct de vedere fiscal.
„Nu inteligența ne face mari, ci bunătatea inimii. Nu contează cât de mult știi, ci cât de mult bine faci.”

costanc757

#3 Mesaj de costanc757 »

Si pe mine ma intereseaza acest subiect. Eu am solicitat prin SPV un raspuns clar de la Anaf si cand il voi primi , o sa vi-l spun fiindca sunt niste neclaritati in aceasta speta.
De exemplu: situatia caselor de amanet. Vine clientul si lasa in amanet o bijuterie pe un termen de o zi, 5 zile, sau mai multe zile. I se da un pret pe acea bijuterie din patrimoniul personal. Clientul are posibilitatea sa vina sa-si ia inapoi bijuteria data in amanet cand se implineste termenul sau sa nu mai vina deloc s-o ia. Cum se procedeaza in aceasta situatie cu impozitul de 10% ?

Revenind la postare, in opinia mea nu este neaparat necesar ca bijuteria care este data la schimb sa fie veche. Bijuteria poate fi si noua si clientul sa vrea s-o dea la schimb pe alta care-i place mai mult ca model. Da, si in opinia mea societatea trebuie sa retina 10% impozit.

Conform DEX-ului , deseu inseamna rest dintr-un material rezultat dintr-un proces tehnologic de realizare a unui anumit produs, care nu mai poate fi valorificat direct pentru realizarea produsului respectiv. Asa ca, in opinia mea bijuteria nu poate fi incadrata ca fiind "deseu" indiferent cat de veche ar fi ea.

talmaciun

#4 Mesaj de talmaciun »

Multumesc pentru raspuns

talmaciun

#5 Mesaj de talmaciun »

Art. 114 lit m2 face distinctia - metale feroase şi neferoase şi aliaje acestora din patrimoniul personal , încadrate ca deşeuri potrivit legii -

" m2) veniturile de orice fel, în bani sau în natură, primite ca urmare a predării metalelor feroase şi neferoase şi aliajelor acestora, din patrimoniul personal, încadrate ca deşeuri potrivit legii; "

Daca bijuteriile de aur vechi/noi nu pot fi incadrate ca deseuri , se mai poate vorbi de o incadrare in prevederile art 62 lit f ?

nicolam76

#6 Mesaj de nicolam76 »

Da, societățile care cumpără bijuterii de aur de la persoane fizice au obligația să rețină 10% impozit pe venit, conform modificărilor recente.
Nu, bijuteriile vechi nu sunt considerate deșeuri ale patrimoniului personal în sens fiscal/legal; regimul de excepție pentru deșeuri nu li se aplică.

costanc757

#7 Mesaj de costanc757 »

talmaciun scrie: Vin Oct 03, 2025 2:01 pm Art. 114 lit m2 face distinctia - metale feroase şi neferoase şi aliaje acestora din patrimoniul personal , încadrate ca deşeuri potrivit legii -

" m2) veniturile de orice fel, în bani sau în natură, primite ca urmare a predării metalelor feroase şi neferoase şi aliajelor acestora, din patrimoniul personal, încadrate ca deşeuri potrivit legii; "

Daca bijuteriile de aur vechi/noi nu pot fi incadrate ca deseuri , se mai poate vorbi de o incadrare in prevederile art 62 lit f ?
Incadrarea ca deseu depinde de ce interpretare dau inspectorii de la Anaf.

costanc757

#8 Mesaj de costanc757 »

nicolam76 scrie: Vin Oct 03, 2025 9:59 pm Da, societățile care cumpără bijuterii de aur de la persoane fizice au obligația să rețină 10% impozit pe venit, conform modificărilor recente.
Nu, bijuteriile vechi nu sunt considerate deșeuri ale patrimoniului personal în sens fiscal/legal; regimul de excepție pentru deșeuri nu li se aplică.
Ok.
Si in acest caz, cum ar trebui sa procedeze cei de la casele de amanet? In momentul cand clientul lasa o bijuterie in amanet societatea nu are de unde sa stie daca clientul vine sa o ia inapoi sau o lasa definitiv casei de amant.

demeterr564

#9 Mesaj de demeterr564 »

[/quote]

Ok.
Si in acest caz, cum ar trebui sa procedeze cei de la casele de amanet? In momentul cand clientul lasa o bijuterie in amanet societatea nu are de unde sa stie daca clientul vine sa o ia inapoi sau o lasa definitiv casei de amant.
[/quote]

In lege spune ,de la 1 august 2025 casele de amanet si firmele de bijuterii au obligația sa retina la sursa impozitul pe venit de 10% atunci cand cumpara aur ,daca clientul lasa o bijuterie se intocmeste un contract de amanet ,bijuteria este garantie ,nu este o vanzare , operatiunea nu reprezinta o achizitie de la persoana fizica ,deci nu avem ce impozit sa retinem .Impozitul se retine doar cand cumparam aur de la persoane fizice .Acesta este rationamentul meu,asa am facut incepand cu 01.08.2025 .

demeterr564

#10 Mesaj de demeterr564 »

talmaciun scrie: Mie Oct 01, 2025 12:23 pm Solicit o parere privind subiectul bijuterii vechi apartinand persoanelor fizice in contextul noilor modificari fiscale - Considerati ca achizitia de bijuterii aur de la persoane fizice practicata de societatile de profil este supusa impozitarii cu taxa pe venit de 10% ca urmare a modificarii art 62 lit f din codul fiscal ? Exista articol de lege care sa defineasca bijuteriile vechi date la schimb cu unele noi ca fiind deseuri ale patrimoniului personal ? sunt asimilate pe undeva cu notiunea de deseuri ?
Bijuteriile vechi date la schimb cu unele noi nu sunt considerate deseuri ale patrimoniului personal, ci bunuri vechi preluate in schimbul altor bunuri noi, in cadrul unei tranzactii comerciale.Predarea bijuteriilor vechi contra unor bijuterii noi, cu plata unei diferente , nu este o livrare de deseuri, ci o livrare de bunuri la schimb cu materie prima,sunt bunuri vechi ,bunuri vechi preluate în schimbul altor bunuri noi .Daca se topesc , devin deseuri ,deoarece nu mai reprezinta o bijuterie .

costanc757

#11 Mesaj de costanc757 »

demeterr564 scrie: Mie Oct 08, 2025 10:49 pm In lege spune ,de la 1 august 2025 casele de amanet si firmele de bijuterii au obligația sa retina la sursa impozitul pe venit de 10% atunci cand cumpara aur ,daca clientul lasa o bijuterie se intocmeste un contract de amanet ,bijuteria este garantie ,nu este o vanzare , operatiunea nu reprezinta o achizitie de la persoana fizica ,deci nu avem ce impozit sa retinem .Impozitul se retine doar cand cumparam aur de la persoane fizice .Acesta este rationamentul meu,asa am facut incepand cu 01.08.2025 .
Da, sunt de acord ca pentru firmele de bijuterii situatia este clara si se retine 10%. In care lege si la ce articol va referiti? In legea 141/2025 nu se mentioneaza nicaieri ca , casele de amanet trebuie sa procedeze asa cum ati scris. Da, se intocmeste un contract si in schimbul bijuteriei firma ii plateste clientului o suma de bani. Dar acest client are 2 posibilitati: 1. pana la expirarea termenului sa vina si sa-si ia bijuteria inapoi si 2. sa nu mai vina niciodata s-o ia si atunci bijuteria ramane proprietatea casei de amanet. Problema se pune astfel: cine mai plateste cei 10% pentru bijuteria care ramane in proprietatea casei de amanet fiindca pentru acea bijuterie casa de amanet a platit un pret? Anaf-ul ce parere are despre situatia asta? Ei cum interpreteza aceasta situatie cu care se confrunta casele de amanet? Ati solicitat in scris un punct de vedere ? Ca la vreun eventual control se trezeste vreun inspector.....

herganiec

#12 Mesaj de herganiec »

Poți adresa ANAF / Direcției Generale a Finanțelor Publice o solicitare de interpretare fiscală (în formă scrisă) în privința aplicării reținerii de 10 % în cazul contractelor de amanet. Dacă ai răspuns scris, îl poți prezenta la eventual control.
Dacă inspectorul va susține că reținerea e obligatorie la momentul primirii bijuteriei, tu vei putea arăta:
*Textul de lege (art. 114 lit. m²) — care se referă la „predarea” (nu neapărat amanet)
*Faptul că contractul nu este de vânzare imediată
*Solicitarea ta de interpretare oficială ANAF
„Nu inteligența ne face mari, ci bunătatea inimii. Nu contează cât de mult știi, ci cât de mult bine faci.”

demeterr564

#13 Mesaj de demeterr564 »

costanc757 scrie: Joi Oct 09, 2025 9:03 am
demeterr564 scrie: Mie Oct 08, 2025 10:49 pm In lege spune ,de la 1 august 2025 casele de amanet si firmele de bijuterii au obligația sa retina la sursa impozitul pe venit de 10% atunci cand cumpara aur ,daca clientul lasa o bijuterie se intocmeste un contract de amanet ,bijuteria este garantie ,nu este o vanzare , operatiunea nu reprezinta o achizitie de la persoana fizica ,deci nu avem ce impozit sa retinem .Impozitul se retine doar cand cumparam aur de la persoane fizice .Acesta este rationamentul meu,asa am facut incepand cu 01.08.2025 .
Da, sunt de acord ca pentru firmele de bijuterii situatia este clara si se retine 10%. In care lege si la ce articol va referiti? In legea 141/2025 nu se mentioneaza nicaieri ca , casele de amanet trebuie sa procedeze asa cum ati scris. Da, se intocmeste un contract si in schimbul bijuteriei firma ii plateste clientului o suma de bani. Dar acest client are 2 posibilitati: 1. pana la expirarea termenului sa vina si sa-si ia bijuteria inapoi si 2. sa nu mai vina niciodata s-o ia si atunci bijuteria ramane proprietatea casei de amanet. Problema se pune astfel: cine mai plateste cei 10% pentru bijuteria care ramane in proprietatea casei de amanet fiindca pentru acea bijuterie casa de amanet a platit un pret? Anaf-ul ce parere are despre situatia asta? Ei cum interpreteza aceasta situatie cu care se confrunta casele de amanet? Ati solicitat in scris un punct de vedere ? Ca la vreun eventual control se trezeste vreun inspector.....
Amanetul are variante cu aurul ramas din contracte neridicate : il duce la topit sau il vinde ,prin vanzare plateste un impozit ,de ce sa mai plateasca cei 10 % ? nu se datoreaza impozit de 10% retinut la sursa pentru bijuteriile care devin proprietatea casei de amanet in urma nerambursarii imprumutului, operatiunea nu este o vanzare din partea persoaneo fizice ,nu exista un venit impozabil ,casa de amanet a platit deja pretul cand persoana fizica a lasat aurul la amanet . Impozitul la sursa de 10% se aplica doar atunci cand casa de amanet achizitioneaza direct bijuterii de la persoane fizice .La un control trebuie sustinut punctul de vedere .

costanc757

#14 Mesaj de costanc757 »

demeterr564 scrie: Joi Oct 09, 2025 12:34 pmAmanetul are variante cu aurul ramas din contracte neridicate : il duce la topit sau il vinde ,prin vanzare plateste un impozit ,de ce sa mai plateasca cei 10 % ? nu se datoreaza impozit de 10% retinut la sursa pentru bijuteriile care devin proprietatea casei de amanet in urma nerambursarii imprumutului, operatiunea nu este o vanzare din partea persoaneo fizice ,nu exista un venit impozabil ,casa de amanet a platit deja pretul cand persoana fizica a lasat aurul la amanet . Impozitul la sursa de 10% se aplica doar atunci cand casa de amanet achizitioneaza direct bijuterii de la persoane fizice .La un control trebuie sustinut punctul de vedere .
Mdaa, cunosc varianta asta de interpretare a legii in privinta caselor de amanet. Ideea era daca are cineva vreun raspuns clar in scris al celor de la Anaf. Ce interpretam noi este una, ce considera ei este alta...
Imi scrieti "operatiunea nu este o vanzare din partea persoaneo fizice ,nu exista un venit impozabil ,casa de amanet a platit deja pretul cand persoana fizica a lasat aurul la amanet . Impozitul la sursa de 10% se aplica doar atunci cand casa de amanet achizitioneaza direct bijuterii de la persoane fizice "....pai, si "lasatul" in amanet este de fapt tot o achizitie directa de la o persoana fizica....in fine, este doar o parere personala...de aceea am si intrebat daca are cineva vreun raspuns scris la speta asta de la Anaf. :)

costanc757

#15 Mesaj de costanc757 »

Am zis ca revin dupa ce primesc un raspuns de la Anaf pe aceasta speta si iata ca ieri, dupa sapte luni de asteptare am primit acel raspuns referitor la faptul ca, daca o societate care cumpara de la o persoana fizica fragmente sau bijuterii din aur din patrimoniul personal este obligata sa ii retina cei 10% impozit la sursa in conformitate cu art. 62, lit. f) si art. 114, lit. m2 din Legea 141/2025...unde la art.114, lit. m2) se spune ca “veniturile de orice fel, în bani sau în natură, primite ca urmare a predării metalelor feroase şi neferoase şi aliajelor acestora, din patrimoniul personal, încadrate ca deşeuri potrivit legii; ". Concluzia este ca societatea nu trebuie sa retina cei 10% impozit la sursa la achizitie in conformitate cu Legea 227/2015 privind Codul fiscal si cu OG 92/2021 privind regimul deseurilor. Sper sa va fie de folos !

Scrie răspuns