Buna ziua, vin cu o rugaminte la voi dragi colegi ...poate are cineva un tabel in excel pentru calcularea unor costuri de productie la anumite produse ( faina) ? Am inteles ca exista asa ceva si am nevoie...multumesc tare mult celor care imi vor raspunde...
Si inca ceva, in legatura cu plafonarea adaosului comercial la produsul faina alba de grau as dori sa stiu in cazul unei firme cu activitate de morarit cum se aplica mai exact? Firma macina grau si vinde faina atat in relatia B&B cat si in relatia B&C Intrebare:
- se aplica aceasta masura in ambele relatii de vanzare sau numai in relatia B&B ? Mai exact: firma livreaza faina de grau alba catre mai multe brutarii cu factura ..aici am inteles ca pretul de livrare nu trebuie sa depaseasca 20 % adaos comercial fata de costul de productie...dar cand vinde pe casa de marcat direct catre clienti persoane fizice adaosul poate fi mai mare de 20 % fata de costul de productie deoarece vanzarea se face direct fara intermediari. Exemplu fictiv:
- cost de productie faina alba - 1.60 lei/kg
- pret de livrare faina alba - 1.80 lei /kg fara tva ( clienti B&b)
- pret cu amanuntul faina alba - 2.10 lei / kg fara tva ( clienti B&C )
Este corecta interpretarea ?
Multumesc pentru raspuns .
Tabel cost de productie
Re: Tabel cost de productie
aplici același plafon (≈20%) și la vânzarea directă ca să nu ai discutii cu ANAF.
un fisier orientativ descarci de aici.. https://limewire.com/d/au2rv#PB0fI8Dwtr
un fisier orientativ descarci de aici.. https://limewire.com/d/au2rv#PB0fI8Dwtr
„Nu inteligența ne face mari, ci bunătatea inimii. Nu contează cât de mult știi, ci cât de mult bine faci.”
-
sumanariua
Am urmatoarea situatie : emit facturi colective pe zile pentru uiumul de 12 % din graul adus de persoane fizice ( populatie ) la macinat, conform unui centralizator ...factura va avea denumirea PERSOANE FIZICE - UIUM si se va transmite in SPV.
Monografie contabila pentru cantitatea de 100 kg la pretul de 0.80 lei/kg : 4111 ( 96.80 ) = % 704 ( 80 lei) , 4427 ( 16.80 lei) , apoi 301 = 4111 ( 96.80 lei) si la final 601 = 301 ( 96.80 lei) . Ce nu inteleg eu este ce se intampla cu tva-ul? Este corect sa intre in 301 apoi sa fie inregistrat la sfarsitul lunii ca si o cheltuiala in 601 ? Este o cheltuiala deductibila ? Astept si alte pareri daca sunt...Multumesc!
Monografie contabila pentru cantitatea de 100 kg la pretul de 0.80 lei/kg : 4111 ( 96.80 ) = % 704 ( 80 lei) , 4427 ( 16.80 lei) , apoi 301 = 4111 ( 96.80 lei) si la final 601 = 301 ( 96.80 lei) . Ce nu inteleg eu este ce se intampla cu tva-ul? Este corect sa intre in 301 apoi sa fie inregistrat la sfarsitul lunii ca si o cheltuiala in 601 ? Este o cheltuiala deductibila ? Astept si alte pareri daca sunt...Multumesc!
NU se face: 301 = 4111 cu 96,80
ci corect este: 301 = 4111 → 80 lei
Pentru că în stoc intră doar costul fără TVA.TVA-ul este deja TVA colectată din factura emisă, nu este cost de achiziție.
Conform regulilor de evaluare a stocurilor, TVA deductibilă sau colectată nu face parte din costul stocului.
TVA intră în cost doar dacă NU ai drept de deducere, de exemplu:
neplătitor de TVA
activitate scutită fără drept de deducere
prorată nedeductibilă
TVA nedeductibilă legal
Atunci da, costul stocului devine brut.
601 = 80 lei este cheltuială deductibilă fiscal, deoarece reprezintă costul stocului obținut din activitatea curentă de morărit.
ci corect este: 301 = 4111 → 80 lei
Pentru că în stoc intră doar costul fără TVA.TVA-ul este deja TVA colectată din factura emisă, nu este cost de achiziție.
Conform regulilor de evaluare a stocurilor, TVA deductibilă sau colectată nu face parte din costul stocului.
TVA intră în cost doar dacă NU ai drept de deducere, de exemplu:
neplătitor de TVA
activitate scutită fără drept de deducere
prorată nedeductibilă
TVA nedeductibilă legal
Atunci da, costul stocului devine brut.
601 = 80 lei este cheltuială deductibilă fiscal, deoarece reprezintă costul stocului obținut din activitatea curentă de morărit.
„Nu inteligența ne face mari, ci bunătatea inimii. Nu contează cât de mult știi, ci cât de mult bine faci.”
-
sumanariua
Multumesc mult pentru raspuns herganiec...dar daca este corect asa, cum se inchide contul 4111 deoarece ramane cu diferenta de 16,80 lei ( tva - ul) ...?
-
sumanariua
Rog mult un raspuns....