Buna ziua,
Am un Concediu Medical din 01.03.2026-09.03.2026 (in continuare). Prima zi a concediului 01 este zi nelucratoare (duminica), iar cererea de recuperare a fost depusa pentru 6 zile de CM (02-09 martie). Cei de la Casa de Sanatate Sibiu mi-au cerut sa corectez si sa diminuez cererea de recuperare cu o zi (lucratoare, considera ei). Ideea este ca nu pot bifa in Saga "prima zi neplatita".. (programule este actualizat). Ce ma sfatuiti sa fac? Va atasez mai jos raspunsul celor de la Casa de Sanatate:
(....)Potrivit prevederilor Legii nr.24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, republicătă, cu modificările și completările ulterioare, art. 62 „Dispoziţiile de modificare şi de completare se încorporează, de la data intrării lor în vigoare, în actul de bază, identificându-se cu acesta. Intervenţiile ulterioare de modificare sau de completare a acestora trebuie raportate tot la actul de bază.”
Potrivit actelor normative mai sus menționate, pentru certificatele de concediu medical eliberate în perioada 01 februarie 2026 – 31 decembrie 2027, indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate prevăzute în OUG nr. 158/2005 se calculează și se plătesc prin diminuarea cu o zi, regula de calcul precizată fiind „Cuantumul indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate este egal cu produsul dintre media zilnică şi procentele prevăzute de lege, multiplicat cu numărul de zile lucrătoare din concediul medical din care se scade o zi …. NZLCM – 1 = numărul de zile lucrătoare din concediul medical minus prima zi lucrătoare”.
Mai mult în actul normativ, la fiecare exemplu redat, se menționează „determinarea cuantumului indemnizației pentru un certificat de concediu medical” astfel, considerăm că, diminuarea indemnizației se aplică pentru fiecare exemplar de certificat de concediu medical, indiferent de numărul de certificate medicale eliberate până la data încetării incapacității temporare de muncă, fără a se face referire la episod de boală.
Da, se pare ca asa este. Ord 521/27.02.2026 stipuleaza exact acest lucru la art.I pct.2 prin introducerea cap.VII, art.78^4 la normele de aplicare ale OUG 158/2005. Si la alin.(4) al acestui articol apare precizarea: "NZLCM – 1 = numărul de zile lucrătoare din concediul medical minus prima zi lucrătoare."
Buna seara, daca un angajat are in fiecare luna cate o zi de spitalizare (evident, cu concediu medical dat de la spital), pentru investigatii si tratament, acea zi va ramane cu plata sau fara? ca atatea discutii s-au starnit ca nu mai stiu pe care sa le iau de bune...Pe februarie am platita-o, ca asa intelesesem, acum a venit la rand martie, si iar sunt ceva discutii in legislativ. Cum ar trebui procedat? Daca eu iau hotararea totusi sa platesc acea zi, ce s-ar putea intampla? Sa primesc amenda?
Multumesc pentru eventuale raspunsuri,
Buna ziua, am si eu o speta cu aceste cm daca ma poate ajuta cineva.
Am o salariata cu cm incepand cu data de 19.03-23-03 cod 06, apoi vine alt cm in continuare la acesta 24.03-31.03 avand cod 01 si se mai adauga inca un cm pentru perioada 01.04-13.04 avand cod 01.
La care dintre cm se aplica regula de prima zi neplatita, la primul sau la toate?
Multumesc mult!