Efactura obligatorie PF – inchiriere in regim hotelier

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
cantacuzm

Efactura obligatorie PF – inchiriere in regim hotelier

#1 Mesaj de cantacuzm »

Buna ziua,
Am o situatie cu o persoana care isi inchiriaza un apartament prin Booking/AirBnb, persoana fizica, deci activitate pe CNP. Intrebarea este legata de ultimele reglementari, are obligatia sa se inscrie in registrul Ro efactura? Precizez ca persoana inchiriaza numai cetatenilor straini (cel putin asa a avut pana acum si inteleg ca asa ar intentiona) si incaseaza numai prin intermediul platformelor (niciodata cash sau cu cardul la locatie sau prin OP) si cred ca are si setat pe platforma ca nu emite factura. In aceste conditii, are obligatia sa se inscrie in Ro efactura? Să presupunem că nu va emite niciodată factura, va primi doar clienți care nu au nevoie și nu cer factură...
Declara anual veniturile in DU, are si CUI special pt facturile de comision de la Booking/AirBNB, dar nu ar vrea să se mai complice și cu efactura... Nu are nici casa de marcat, intrucat incaseaza doar prin platforma.
Are cineva vreo situatie similara, sau informatii despre cum se procedeaza..?

Va multumesc anticipat!
Ultima oară modificat Vin Mai 22, 2026 12:19 am de către cantacuzm, modificat 1 dată în total.

gheorghei642

Re: Efactura obligatorie PF – inchiriere in regim hotelier

#2 Mesaj de gheorghei642 »

Se transmite e-Factura și pentru persoanele fizice străine, dacă locul prestării de servicii sau livrării de bunurilor este în România.
Deci naționalitatea clientului nu scutește de obligație dacă serviciul de cazare se prestează pe teritoriul României.
Livrările/prestările de servicii efectuate către o persoană fizică care nu se identifică prin niciun cod de identificare fiscală sau optează să se identifice prin CNP se consideră efectuate în relația B2C. Turiștii străini persoane fizice intră, practic, în această categorie.
Conform regulilor în vigoare (OUG 89/2025 + Ordinul 59/2026), persoana care închiriază pe CNP prin Booking/Airbnb are obligația de a se înregistra în Registrul RO e-Factura (Formular 082) și de a emite facturi electronice, inclusiv pentru turiști străini cazați în România.
Conform unui amendament votat ieri de Camera Deputaților, categoriile de persoane fizice pe CNP (inclusiv, potențial, cele din chirii) ar putea fi exceptate, înscrierea devenind voluntară.

cantacuzm

#3 Mesaj de cantacuzm »

Ok, am inteles, multumesc! Imi sunt foarte utile informatiile.
Insist pe o nuanta, pentru a elimina orice dubiu: si daca totusi persoanele care se cazeaza NU CER factura? indiferent de nationalitate sau alte detalii. In acest caz persoana care inchiriaza e obligata sa emita factura si sa o transmita chiar daca clientul nu cere, chiar daca practic poate nici nu ajunge la client factura... ? Ma refer, daca e obligatoriu sa se inscrie in registru, o sa se inscrie, dar poate nu e obligatoriu să și folosească efactura dacă nu are nevoie.
Citesc acum si de acest amendament, sa urmaresc.
Multumesc mult!

balazse246

#4 Mesaj de balazse246 »

Atentie mare, de inscris in registru nu este obligatoriu pentru a putea transmite e-factura.

cantacuzm

#5 Mesaj de cantacuzm »

Va multumesc pentru raspunsuri, dar tot as mai avea nelamuriri: În ce sens nu este obligatoriu inscrierea in registru? Poate transmite facturi in SPV, ca persoană fizică, chiar dacă nu este în registrul ro-efactura (doar ca are cont SPV)? Daca da, atunci de ce mai există acest registru? Asta e prima nelamurire, dupa mesajul de sus.
Si nelamurirea 2 - revin cu intrebarea: dacă clientul NU solicită factura (evident, în cazul descris de mine, închiriere booking, cel care inchiriaza PF-CNP) intervine obligația emiterii facturii?
Nu știu ce îmi scapă, poate sunt eu blocată în ceva, într-un raționament care nu e aici....
Deci ce e obligatoriu și în ce situație?
Va multumesc anticipat si apreciez toate raspunsurile!

herganiec

#6 Mesaj de herganiec »

Contul SPV (Spațiul Privat Virtual): Este doar „cutia poștală” digitală dintre o persoană și ANAF. O ai ca să depui Declarația Unică, să vezi dacă ai datorii etc. Deși folosești această platformă pentru a trimite e-facturi (prin ecranele puse la dispoziție de ANAF), simplul fapt că ai cont acolo nu înseamnă că ești înscris în e-Factura.
Registrul RO e-Factura: Este o listă oficială în care ANAF centralizează entitățile care sunt obligate sau au optat să folosească acest sistem.
Diferența juridică majoră introdusă recent pentru persoanele fizice (CNP) care închiriază în regim hotelier:

Dacă NU te înscrii în Registru (prin Formularul 082): Sistemul informatic al ANAF nu îți va da voie, din punct de vedere tehnic, să transmiți nicio factură în e-Factura. Opțiunea va fi blocată pentru CNP-ul respectiv.
De ce este obligatoriu Registrul? Pentru că statul a vrut o evidență clară a celor care fac această activitate. Înscrierea în registru este, practic, o declarație oficială: „Eu, CNP-ul X, de la data de... prestez servicii turistice și voi raporta facturile în sistem”.
Dacă clientul NU cere factură, mai există obligația emiterii ei?
Aici este blocajul de raționament, și este cel mai frecvent pe care îl întâlnesc proprietarii. Răspunsul este DA, ești obligat să emiți factură, chiar dacă turistul străin nu o cere și nu are ce face cu ea.

Orice activitate economică trebuie justificată printr-un document fiscal prin care încasezi banii. Pentru a nu emite factură, ar trebui să emiți bon fiscal (casă de marcat).
Deoarece persoana din exemplul tău nu are casă de marcat (fiind exceptată pentru că încasează exclusiv prin platforme online), singurul document legal prin care poate descărca acea tranzacție și prin care poate justifica banii intrați în bancă de la Booking/Airbnb este FACTURA.
Deci, fluxul obligatoriu devine:
-Vine turistul prin Booking.
-Booking îți virează banii.
-Tu (proprietarul) ești obligat să emiți factura pe datele turistului (nume, țară, eventual pașaport/act identitate preluate din fișa de cazare).
-Deoarece ești înscris în Registru, ești obligat să o urci în e-Factura. Că turistul o vrea sau nu, asta e problema lui; ANAF o vrea în baza de date pentru a verifica dacă sumele raportate de Booking (prin directivele europene DAC7) coincid cu facturile emise de tine.
„Nu inteligența ne face mari, ci bunătatea inimii. Nu contează cât de mult știi, ci cât de mult bine faci.”

cantacuzm

#7 Mesaj de cantacuzm »

Va multumesc pentru efortul de a raspunde cat mai cuprinzator. Am inteles.
Problema este că persoana are cateva incasari inca de anul trecut de pe booking/AirBNB, si nu este inscrisa in acest registru, si nu emite facturi si ... e complicat...
Am acceptat sa o ajut cu D301 lunar pt TVA de la facturile Booking/AirBNB ca m-a rugat (dat fiind ca eu ii fac si DU anual din activitatea de avocat... in fine, detalii), dar in tot acest timp, senzatia e ca totul s-a complicat in domeniul acesta, pentru persoana respectiva, cred ca nici certificat de la Min Turismului nu are inca, urmeaza sa-si ia (Booking-ul nu i-a cerut cand si-a facut cont), nu stiu cum e cu taxa de oras.... etc si cred ca mai sunt multe lucruri de verificat. Eu nu vreau si nu pot sa ma implic mai mult, si nici nu am avut contact cu acest tip de activitate, dar nici nu pot sa nu incerc sa o mai ajut pana se aduna cu toate ... Iar cei de la ghisee de la ANAF nu au stiut sa ii dea niciun fel de indicatii, ba chiar ii spun informatii eronate.
Singura veste buna este amendamentul acesta recent, sper sa scape astfel de efactura . Modalitati de corelare, verificare ale ANAF mai sunt... ma gandesc ca pot face corelarea DAC7 cu sumele din DU, incepand cu anul acesta. Asa ca ar putea sa usureze sarcina asta... mie mi se pare mult pentru ei totusi ...
Va multumesc inca o data!

Nu am mai adresat intrebari, doar am prezentat situatia generala, pentru context.. cumva.

balazse246

#8 Mesaj de balazse246 »

Pentru herganiec
Referitor la "Opțiunea va fi blocată pentru CNP-ul respectiv", eu m-am conectat la SPV cu user si parola si pot transmite pe CNP e-factura.
Dupa parerea mea personala nu este obligatoriu sa te inscrii in acel registru ca sa transmiti e-factura, cel putin pana acum asa a fost, ii drept ca nu in cazul celor cu CNP, dar daca pe partea de CIF s-a putut, nu cred ca va fi altfel pentru CNP.

Referitor la factura. Daca incasez totul cu POS si nu se solicita factura, si atunci ar trebui sa emit factura (ca nici bon fiscal nu trebuie sa emit)?

cantacuzm

#9 Mesaj de cantacuzm »

Ref. balazse - Nu cumva la incasarea cu POS trebuie neaparat bon fiscal?

balazse246

#10 Mesaj de balazse246 »

Pentru cantacuzm
Din cate stiu eu, daca incasasez suma prin POS, nu mai am obligatia de a emite bon fiscal.

cantacuzm

#11 Mesaj de cantacuzm »

Orice comerciant care incaseaza bani in numerar, prin card sau alte mijloace echivalente de plata pentru vanzarea cu amanuntul ori prestarea de servicii direct catre persoane fizice are obligatia legala sa utilizeze o casa de marcat electronica fiscala. Doar ca nu exista obligatia sa i-l inmanati daca nu-l cere, dar trebuie utilizata casa de marcat, emis bon. Dar si aici, poate imi scapa mie ceva, nu am avut de-a face foarte mult cu activitate cu casa de marcat, ci doar cat sa-mi iau informatii esentiale. E un intreg subiect legat de casa de marcat, cautati eventual, cred ca gasiti informatii online.

Scrie răspuns