Cum se face calculul sumei reprezentand sponsorizari care pot fi redirectionate prin D177?
Reducerea impozitului pe profit conform OUG 153/2020 de la rd.45 din D101 se are in vedere sau nu la calculul sumei care poate fi redirectionata pentru sponsorizare?
Se considera impozit pe profit ….redus asa cum este mentionat in Ordin ANAF 3562/2024?
“(1)Valoarea impozitului pe profit sau a diferentei de impozit pe profit care poate fi redirectionata se calculeaza prin scaderea din valoarea minima stabilita, potrivit art. 25 alin. (4) lit. i) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, a sumelor reprezentand sponsorizare si/sau mecenat, acordate entitatilor beneficiare in anul pentru care s-a depus declaratia anuala de impozit pe profit, conform art. 25 alin. (4) lit. i) si t), si a sumelor reportate, astfel cum au fost inscrise in formularul 101 Declaratie privind impozitul pe profit a anului respectiv.In situatia in care se datoreaza impozit pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri, nu se aplica prevederile art. 42 alin. (4) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv contribuabilii nu pot dispune redirectionarea impozitului pe profit stabilit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri.
(2)Pentru stabilirea limitei impozitului pe profit prevazute la art. 25 alin. (4) lit. i) pct. 2 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, se va avea in vedere si scaderea din acesta a sumelor aferente creditului fiscal si a impozitului pe profit scutit/redus, in conformitate cu prevederile Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3.386/2016 pentru aprobarea modelului si continutului formularelor 101 Declaratie privind impozitul pe profit si 120 Decont privind accizele , cu modificarile si completarile ulterioare”
OUG 153/2020, art. 1:
(12) Pentru aplicarea prevederilor prezentului articol se au în vedere următoarele:a) pentru plătitorii de impozit pe profit procentul aferent reducerii de impozit se aplică la impozitul pe profit anual al anului în care sunt îndeplinite condițiile prevăzute la alin. (1), iar valoarea reducerii rezultate se scade din acesta. În sensul prezentei litere, impozitul pe profit anual reprezintă impozitul pe profit după scăderea creditului fiscal extern, impozitului pe profit scutit sau redus, sumelor reprezentând sponsorizare și/sau mecenat, burse private, în limita prevăzută de lege, precum și a costului de achiziție al aparatelor de marcat electronice fiscale;
Pe un exemplu concret:
Rd. 40 - Profit impozabil=1.000.000 lei
Rd. 41 – Impozit pe profit=160.000 lei
Rd. 42.2- Impozit pe profit scutit potrivit art. 22= 5.000 lei
Sume pt calcul sponsorizari deductibile in cursul anului:
a) 0.75% din cifra de afaceri=100.000 lei
b) Impozit pe profit = (160.000-5.000)*20%=31.000
Minim intre a) si b)= 31.000 lei sponsorizari deductibile inainte de calcul bonificatie OUG 153/2020
Rd. 43 Sponsorizari efectuate in cursul anului= 10.000 lei
Rd. 46 Reducere OUG 153/2020 = 20.300 lei
Rd. 47 Impozit pe profit anual = 160.000-5.000-10.000-20.300=124.700
Care este suma care poate fi redirectionata ca si sponsorizare prin D177:
a. 31.300 lei-10.000 lei= 21.300 lei
b. 124.700*20%-10.000 lei= 14.940 lei?
Parerea mea este ca suma de la pct.a) este cea corecta, pentru ca "impozit pe profit scutit/redus" apare in ambele acte normative si nu am putea sa avem valori diferite:
cand aplicam reducerea prevazuta de OUG 153/2020 sa utilizam o valoare si cand calculam suma care poate directionata sa utilizam alta valoare.
Daca eu directionez suma de la pct. a), ANAF ar respinge cererea daca ei calculeaza conform pct. b)?
Sau directioneaza ce cer eu si peste 5 ani pot veni sa spuna ca am cerut directionare mai mare decat aveam dreptul si sa o ceara de la mine? Exista acest risc?
redirectionare sponsorizari D177
Re: redirectionare sponsorizari D177
S-a mai discutat despre ce suma ramane de redirectionat si stiu ca din suma maxima sponsorizare se scade sponsorizarea efectuata in an, apoi se tine cont de creditul fiscal (bonificatia) si functie de valoarea bonificatiei se calculeaza daca mai ramane sau nu ceva de redirectionat .
In cazul tau ar fi : 31.000 lei - 10.000 lei sponsorizarea = 21.000 lei si cum ai bonificatie de 20.300 lei, raman practic 700 lei de redirectionat.
In cazul tau ar fi : 31.000 lei - 10.000 lei sponsorizarea = 21.000 lei si cum ai bonificatie de 20.300 lei, raman practic 700 lei de redirectionat.
Unde ati citit dvs. asa ceva?
Inclusiv pe acest forum, au fost modele calcul cu exemplificari. Chiar eu am intrebat si am primit raspuns (cu valori certe date). Eu una nu as fi mers pe variata de a tine cont de bonificatie, cel putin eu asa intelesesem legislatia, dar, decat sa imi iau respins si eventual sa dea ONG-ul/firma banii inapoi, am mers pe varianta cea mai sigura.
Nu mi s-a respins niciodată cererea de redirecționare, deși calculele le-am făcut întotdeauna așa cum am menționat la punctul a).
Am citit însă răspunsuri diferite pe acest subiect, pe diverse site-uri de specialitate, iar în unele dintre ele se susținea ideea că trebuie scăzută și reducerea calculată conform OUG 153/2020.
Astfel, am început să mă întreb dacă ANAF verifică și sumele care fac obiectul redirecționării și dacă, în cazul în care acestea nu ar fi corecte, ar respinge cererile.
Am deschis această discuție în speranța că am putea împărtăși din experiențele noastre. Poate că unii colegi au avut controale fiscale și au mai multe informații, susținute de texte legale, nu de decizii luate doar din teama că ni s-ar putea solicita ulterior returnarea sumelor respective.
Am citit însă răspunsuri diferite pe acest subiect, pe diverse site-uri de specialitate, iar în unele dintre ele se susținea ideea că trebuie scăzută și reducerea calculată conform OUG 153/2020.
Astfel, am început să mă întreb dacă ANAF verifică și sumele care fac obiectul redirecționării și dacă, în cazul în care acestea nu ar fi corecte, ar respinge cererile.
Am deschis această discuție în speranța că am putea împărtăși din experiențele noastre. Poate că unii colegi au avut controale fiscale și au mai multe informații, susținute de texte legale, nu de decizii luate doar din teama că ni s-ar putea solicita ulterior returnarea sumelor respective.
Ai dreptate. Eu nu m-am riscat, ca daca vine peste 3-5 ani un inspector fiscal mai zelos, e greu sa te contrazici cu el si te trezesti ca solicita returnarea banilor .
Eu am sunat si la Anaf si mi-au zis ca da, se scade si creditul fiscal. Suna si tu si intreaba!
Eu am sunat si la Anaf si mi-au zis ca da, se scade si creditul fiscal. Suna si tu si intreaba!